Πώς οι νέες τεχνολογίες βοηθούν την αύξηση της λαθροθηρίας

Πώς οι νέες τεχνολογίες βοηθούν την αύξηση της λαθροθηρίας

Η τεχνολογία βοηθάει στην ανάπτυξη της κοινωνίας ωστόσο, μερικές φορές, μπορεί να κάνει κακό στα απειλούμενα είδη

Η μάχη εναντίον της λαθροθηρίας παίρνει νέες και τεχνολογικές πλέον προεκτάσεις.

Από τη μια τα απειλούμενα είδη όπως οι ελέφαντες “εξοπλίζονται” με κολάρα εντοπισμού που λειτουργούν με GPS, ενώ drones κάμερες εποπτεύουν τις περιοχές στις οποίες κινούνται. Από την άλλη οι λαθροθήρες μέσω διαδικτύου προσπαθούν να εντοπίσουν τις φωτογραφίες που τραβούν οι τουρίστες και να καταλάβουν σε πιο ακριβώς σημείο βρίσκονται τα κοπάδια τα οποία αναζητούν.

Οι φωτογραφίες που τραβούν οι τουρίστες περιέχουν πολλές φορές πληροφορίες που μπορούν να τις εκμεταλλευτούν οι επιτήδειοι που συμβάλλουν στην εξαφάνιση των άγριων ζώων. Μιλάμε φυσικά για τις ψηφιακές φωτογραφίες και για τη διαδικασία του Geotagging. 

Το Geotagging είναι μια τεχνολογία, μέσω της οποίας οι συντεταγμένες του τόπου λήψης αποθηκεύονται ως πρόσθετες πληροφορίες σε ένα αρχείο φωτογραφίας. Αυτά τα δεδομένα περιέχονται στα μεταδεδομένα ενός αρχείου εικόνας. Διάφορα προγράμματα λογισμικού και διαδικτυακές υπηρεσίες μπορούν να διαβάζουν αυτά τα δεδομένα και να τα αναπαριστούν γραφικά ανάλογα με τη ρύθμιση. Τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του Geotagging βοηθούν, επίσης, το φωτογράφο να αρχειοθετεί καλύτερα το φωτογραφικό του υλικό.

Όπως αποδεικνύεται όμως, βοηθούν και τους λαθροθήρες να κάνουν τη “βρώμικη” δουλειά τους.

Ο Marc Reading, υπεύθυνος επικοινωνίας εθνικών πάρκων στη Νότια Αφρική, εξηγεί:

“Ο τρόπος που γίνεται όλο αυτό είναι απλός. Στέλνουμε ένα ζευγάρι τουριστών σε σαφάρι. Εκείνοι χρησιμοποιούν τα smartphones τους που έχουν λειτουργία GPS το οποίο είναι ενεργοποιημένο. Φωτογραφίζουν και στο αρχείο της φωτογραφίας επισυνάπτονται οι συντεταγμένες στις οποίες τραβήχτηκε το καρέ και βρίσκεται το ζώο, ο ρινόκερος για παράδειγμα. Ο λαθροθήρας εντοπίζει τις συντεταγμένες αυτές μέσω της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί και οδηγείται έτσι εύκολα στο επίμαχο σημείο”.

Τις περισσότερες φορές, οι νέες κάμερες κινητών τηλεφώνων και ψηφιακών συσκευών ενεργοποιούν αυτόματα τη geotag λειτουργία τους και “στέλνουν σήμα” παντού. Αν αυτές οι φωτογραφίες δημοσιευθούν σε social media όπως το Facebook και το Twitter, είναι πολύ εύκολο για κάποιον να τις εντοπίσει την επόμενη στιγμή μέσα από τα tags.

Το National Geographic εκτιμά ότι 1.000 τουλάχιστον ρινόκεροι έχουν θανατωθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία από το 2012 και μετά. Μιλάμε για μια αύξηση της τάξης του 42% σε ότι αφορά το κυνήγι των συγκεκριμένων ζώων.

Με πληροφορίες από: Quartz

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα