Πώς τα κατάφερε ο Σνόουντεν

Πώς τα κατάφερε ο Σνόουντεν

Με ποιον τρόπο ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, κατάφερε να δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 20.000 απόρρητα έγγραφα

Ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα πρόσωπα του 2013. Ο τεχνικός (διαχειριστής συστημάτων) αποκάλυψε στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις.

Ο Σνόουντεν αποκάλυψε πληροφορίες για μία σειρά από απόρρητα προγράμματα των μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης των αμερικανικών και ευρωπαϊκών τηλεφωνικών μεταδεδομένων και των προγραμμάτων παρακολούθησης PRISM και Tempora.

Πώς όμως τα κατάφερε; Το μόνο που χρειάστηκε ήταν εξωτερικοί δίσκοι μεγάλης χωρητικότητας για να μπορέσει να εισβάλλει σε ένα απαρχαιωμένο σύστημα ασφαλείας και να μπορέσει να “τραβήξει” πάνω από 20.000 απόρρητα έγγραφα της NSA, χωρίς να αφήσει πίσω του ούτε ένα ίχνος.

“Είμαστε στο 2013 και η NSA ζει ψηφιακά στο 2003”, δήλωσε αξιωματούχος που δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του στο NBC.

Ο Jason Healey, απόστρατος αξιωματικός ψηφιακής ασφαλείας, δήλωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας και η NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ) έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια ερευνών και προσπαθειών για να διασφαλίσουν το σύστημα τους από τις κυβερνοεπιθέσεις.

Σε πολλά ζητήματα τα έχουν καταφέρει καλά, αλλά στα πιο απλά αποτυγχάνουν. “Διαφημίζουν την ασφάλεια των συστημάτων τους, αλλά όπως φαίνεται, κάτι τέτοιο είναι τελείως άστοχο”, δήλωσε ο ίδιος.

Δουλεύοντας από την Honolulu όπου ήταν και η βάση του, ο Σνόουντεν κατάφερε να μπει στα άδυτα της NSA και να τα τινάξει στον αέρα, με έναν “thin client” υπολογιστή. Αυτό σημαίνει πως κατάφερνε να έχει άμεση πρόσβαση στα αρχεία και τους servers της NSA, που βρίσκονταν στα κεντρικά γραφεία του Μέρυλαντ, 5.000 μίλια μακριά.

Σε ένα σύστημα “thin client”, κάθε υπολογιστής είναι στην ουσία μία “εξαρτημένη” οθόνη, με το μεγαλύτερο μέρος της υπολογιστικής δύναμης να βρίσκεται στον κεντρικό server. Οι απομακρυσμένοι υπολογιστές διατίθενται σε χρήστες που συνεργάζονται με το σύστημα της εταιρείας και βρίσκονται μακριά από τον κεντρικό υπολογιστή, έχοντας περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφορίες.

Αλλά ο Σνόουντεν δεν ήταν ένας απλός χρήστης του συστήματος. Ένας μέσος εργαζόμενος στην NSA, έχει περιορισμένη πρόσβαση σε αρκετές πληροφορίες. Ο Σνόουντεν είχε μεν πρόσβαση, πέραν αυτού όμως, ο ίδιος ήταν και “διαχειριστής συστήματος”. Από τους 40.000 εργαζόμενους στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, οι 1.000 είναι system administrators.

Έχοντας πρόσβαση στον κύριο όγκο απόρρητων εγγράφων, κατάφερε να “σερφάρει” και να ψάξει ό,τι ήθελε κατά βούληση, καταφέρνοντας ωστόσο να μην αφήσει “ίχνη” πίσω του.

Συνοπτικά, κατάφερε να απαλείψει τις εγγραφές στο σύστημα εισαγωγής του αρχείου μητρώου, που επιτρέπουν να φανούν οι ιστότοποι που επισκέφθηκε και το υλικό που “κατέβασε”.

Το σύστημα είναι κλειστό για τον “έξω” κόσμο, και ένας μέσος χρήστης δεν μπορεί να αντιγράψει αρχεία. Ο διαχειριστής όμως μπορεί. Όπερ και εγένετο. Η φυσική θέση εργασίας του Σνόουντεν ευνόησε τις εισβολές του. Η διαφορά ώρας ανάμεσα σε Χονολουλού και Μέρυλαντ, του παρείχε τη δυνατότητα να εργάζεται χωρίς να τον παρακολουθεί σχεδόν κανείς.

Σύμφωνα με το Reuters, ξεκίνησε να ανασύρει αρχεία και πληροφορίες τον Απρίλιο του 2012, όταν και εργαζόταν για την Dell. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ήρθε σε επαφή με τον Glenn Greenwald του Guardian και λίγο αργότερα με την σκηνοθέτιδα Laura Poitras. Τον Μάρτιο του 2013, ξεκίνησε να εργάζεται για τον Booz Allen στη Χονολουλού. Όλο αυτό τον καιρό, βάσει συμβολαίου συνεργαζόταν με την NSA και την CIA.

Τον Μάιο ζήτησε άδεια για λόγους υγείας και πέταξε για το Hong Kong όπου συνάντησε τον δημοσιογράφο και τη σκηνοθέτιδα και άρχισε τις αποκαλύψεις. Απόρρητα έγγραφα άρχισαν να εμφανίζονται στον Guardian και τη Washington Post μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Στη συνέχεια, έπεσε η “βόμβα” ότι η NSA χρησιμοποιούσε τις μεγαλύτερες εταιρείες του Διαδικτύου (Google, Apple, facebook κ.ά.) για να παρακολουθεί Αμερικανούς και ξένους χρήστες του Ίντερνετ. Ακολούθησαν πληροφορίες για την εμπλοκή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Από τότε, ο ίδιος βρίσκεται στη Ρωσία, όπου έχει αποκτήσει δικαίωμα περιορισμένης διάρκειας ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες και προβλέπουν σκληρές ποινές για τους παραβάτες του νόμου περί κατασκοπίας. Ο Όλντριτς Έιμς, που συνελήφθη το 1994 με την κατηγορία της διαρροής πληροφοριών υπέρ της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας, καταδικάστηκε σε ισόβια. Ο Χάρολντ Νίκολσον εκτίει ποινή 23,5 χρόνων (όχι ισόβια, επειδή “συνεργάστηκε” μετά τη σύλληψή του). Ο Ερλ Πιτς βρίσκεται από το 1997 σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Βιρτζίνια. Ο Ρόμπερτ Χάνσεν θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του σε απομόνωση 23 ώρες την ημέρα στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Φλόρενς, στο Κολοράντο.

Τι αποκάλυψε ο Σνόουντεν

Το πρόγραμμα PRISM είναι η ναυαρχίδα παρακολούθησης της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA). Έχει τη δυνατότητα να καταγράφει και να κατηγοριοποιεί πληροφορίες πολιτών, από προσωπικά δεδομένα, μέχρι ηχητικά από τηλεφωνήματα.

Σύμφωνα με αυτά που αποκάλυψε ο πρώην πράκτορας, η NSA παρακολουθούσε μέσω αυτού του προγράμματος τα τηλέφωνα του 75% των Αμερικανών, καθώς και χιλιάδες υπολογιστές. E-mails, στοιχεία λογαριασμών, όλα έμπαιναν κατευθείαν στις βάσεις δεδομένων της NSA, μέσω του PRISM.

Η NSA είχε βάλει κοριό και στα γραφεία του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα του Spiegel αναφέρει ότι η NSA είχε βάλει κοριό στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το γερμανικό περιοδικό επικαλούμενο μυστικά έγγραφα των Ηνωμένων Πολιτειών που περιήλθαν στην κατοχή του Έντουαρντ Σνόουντεν ανέφερε πως τα αρχεία δείχνουν πώς οι ΗΠΑ κατασκόπευαν συστηματικά άλλα κράτη και θεσμούς.

Μάλιστα το Spiegel αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εδρεύουσα στη Βιέννη Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ήταν ανάμεσα στους στόχους των πρακτόρων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το καλοκαίρι του 2012, ειδικοί της NSA κατάφεραν να εισβάλουν στο σύστημα βιντεο-διάσκεψης του ΟΗΕ και να σπάσουν το σύστημα κωδικών του.

“Η κυκλοφορία δεδομένων μας δίνει εσωτερικές βίντεο-τηλεδιασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών”, αναφέρει ένα έγγραφο προσθέτοντας πως μέσα σε τρεις εβδομάδες ο αριθμός των αποκωδικοποιημένων επικοινωνιών έφθασε τις 458 από 12.

Πηγή: NBC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα