Πόσες ώρες χρειάζεται ο Ζάκερμπεργκ για να επενδύσει 2 δισ. δολάρια;

Πόσες ώρες χρειάζεται ο Ζάκερμπεργκ για να επενδύσει 2 δισ. δολάρια;

Τι αποκάλυψε για την εξαγορά της Oculus, καταθέτοντας σε υπόθεση αγωγής κατά του Facebook

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μαρκίδης

Φορώντας σκούρο κοστούμι και όχι κοντομάνικο και τζιν, όπως παρατηρεί το Reuters, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ εμφανίστηκε ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Ντάλας. Είχε κληθεί να καταθέσει σε υπόθεση αγωγής εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών κατά του Facebook. Έτσι, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε με κάποιες λεπτομέρειες στην πολύ σύντομη περίοδο επαφών και συζητήσεων προ της εξαγοράς της Oculus, η οποία αναπτύσσει συστήματα αναπαραγωγής περιεχομένου σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

Ο 33χρονος επιχειρηματίας απάντησε καταφατικά όταν δικηγόρος της άλλης πλευράς τον ρώτησε αν είναι αλήθεια πως οι διαδικασίες ελέγχου των οικονομικών της Oculus διήρκησαν μόλις 48 ώρες (ένα Σαββατοκύριακο), προτού τελικά ολοκληρωθεί η εξαγορά από το Facebook αντί 2 δισ. δολαρίων! «Μας απασχολούσε και το είχαμε συζητήσει πολύ αν ήταν σωστό να προχωρήσουμε ή όχι. Δύο δισεκατομμύρια είναι πολλά λεφτά. Επρόκειτο για μια πραγματικά μεγάλη στρατηγική επένδυση. Είχαμε διαρκείς συζητήσεις. Μέχρι το τέλος δεν ήμασταν σίγουροι», είπε ο Ζάκερμπεργκ.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του παραδέχτηκε πως δεν γνώριζε αν εργαζόμενοι της Oculus είχαν παραβιάσει συμφωνίες εμπιστευτικότητας με πρώην εργοδότες τους. Υποστήριξε πάντως ότι η άποψη πως η τεχνολογία που αναπτύσσει η Oculus βασίζεται σε δουλειά κάποιου άλλου δεν είναι σωστή. Αποκάλυψε επίσης ότι το τελικό κόστος εξαγοράς υπερέβη σε βάθος χρόνου τα 2 δισ., λόγω κάλυψης άλλων τρεχουσών αναγκών και ότι οι αρχικές απαιτήσεις των μετόχων της Oculus έφταναν τα 4 δισ. δολάρια.

Στην αγωγή της κατά του Facebook, η ZeniMax προβάλει τον ισχυρισμό ότι η τεχνολογία προβολής περιεχομένου σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality – VR) είναι ουσιαστικά δικό της προϊόν και εκλάπη όταν πρώην εργαζόμενοί της προσχώρησαν στην Oculus. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται ο Τζον Κάρμακ, μετέπειτα CTO της δεύτερης. Είναι ο πρώτος που κλήθηκε να καταθέσει, με τη ZeniMax να καταγγέλλει ότι εκείνος και άλλα πέντε άτομα παραβίασαν τη συμφωνία εμπιστευτικότητας και μετέφεραν τεχνογνωσία και άλλες πληροφορίες, κρίσιμες για την ανάπτυξη του συστήματος VR προβολής της Oculus.

Το ποσό των δύο δισ. δολαρίων, που διεκδικεί ως αποζημίωση η ZeniMax, αντιστοιχεί σε εκείνο που είχε καταβάλει προ τριετίας το Facebook για την εξαγορά της Oculus. Τότε πολλοί είχαν απορήσει για το υψηλό τίμημα, όμως στην πορεία των ετών φάνηκε ότι ο Mr Facebook πιστεύει πολύ στην εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality – AR), έχοντας κατ’ επανάληψη τονίσει ότι θεωρεί το VR και AR περιβάλλον την επόμενη μεγάλη πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα