Πόσο ευπρόσδεκτο είναι το Xiaohongshu για τους “πρόσφυγες του TikTok”;

Διαβάζεται σε 3'
Πόσο ευπρόσδεκτο είναι το Xiaohongshu για τους “πρόσφυγες του TikTok”;
Xiaohongshu iStock

Το Xiaohongshu, το “κινεζικό TikTok” έγινε καταφύγιο για Αμερικανούς χρήστες, ενόψει της επερχόμενες απαγόρευσης της πλατφόρμας. Μέχρι που ήρθαν αντιμέτωποι με τη λογοκρισία.

Όταν η είδηση της απαγόρευσης λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ άρχισε να “εξασθενεί”, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε το Xiaohongshu.

Το Xiaohongshu, γνωστό και ως RedNote, αποτέλεσε “στέγη” για τους Αμερικανούς χρήστες που βρέθηκαν ξαφνικά να είναι “πρόσφυγες του TikTok”.

Η πλατφόρμα, που μέχρι πρότινος είχε σχεδόν αποκλειστικά κινεζόφωνο κοινό, αναγκάζεται τώρα να προσαρμοστεί σε αγγλόφωνους χρήστες, γεγονός που δημιουργεί πρωτοφανείς προκλήσεις.

Η ισορροπία ανάμεσα στην αυστηρή λογοκρισία της Κίνας και την ανάγκη για φιλική εμπειρία προς τους νέους χρήστες έχει καταστεί αναγκαία.

Οι πρώτες εντυπώσεις: Ευγένεια και πολιτισμικό σοκ

Αρχικά, αρκετοί χρήστες δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία τους. Η Heather Roberts, καλλιτέχνης από τις ΗΠΑ με περισσότερους από 32.000 ακολούθους στο TikTok, περιγράφει το Xiaohongshu ως “όμορφη εμπειρία”.

“Όλοι είναι τόσο ευγενικοί, τόσο φιλικοί. Νιώθω ότι μας φέρνει πιο κοντά,” δήλωσε.

Ωστόσο, για πολλούς άλλους, ο “μήνας του μέλιτος” με την πλατφόρμα δεν κράτησε πολύ. Ο αυστηρός έλεγχος περιεχομένου, που περιλαμβάνει πολιτικά ευαίσθητους όρους, φωτογραφίες που θεωρούνται προκλητικές ή ακόμα και αναφορές σε LGBTQ θέματα, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.

Αναρτήσεις που λογοκρίθηκαν

Ένας χρήστης που δήλωσε “non-binary” διαμαρτυρήθηκε επειδή αφαιρέθηκε ανάρτησή του σχετικά με την αποδοχή της LGBTQ κοινότητας. Αργότερα, αντιμετώπισε ομοφοβικά σχόλια από άλλους χρήστες που τον κατηγόρησαν για “πολιτισμική επιβολή”.

Σε άλλη περίπτωση, όπως γράφει το CNN, ένας Αμερικανός χρήστης παραπονέθηκε επειδή φωτογραφία που έδειχνε τους κοιλιακούς του λογοκρίθηκε.

Ένας Κινέζος χρήστης του πρότεινε να καλύψει τις θηλές του, καθώς το γυμνό θεωρείται ευαίσθητο θέμα στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βέβαια, φαίνεται πως δεν έχουν όλοι τις ίδιες εμπειρίες.Ο Jeremy Fraga, πατέρας τριών παιδιών από το Τέξας, περιγράφει την εμπειρία του ως “μεταμορφωτική”.

“Το Xiaohongshu μού άλλαξε την οπτική για την Κίνα. Ακόμα κι αν το TikTok δεν απαγορευτεί, θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ την πλατφόρμα”, δήλωσε στο CNN.

Προσαρμογή στη “νέα πραγματικότητα”

Το Xiaohongshu, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε σχεδόν αποκλειστικά για το κινεζόφωνο κοινό, έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις αγγλόφωνων συντονιστών περιεχομένου.

Η πλατφόρμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναπτύσσει εργαλεία μετάφρασης για να εξυπηρετήσει τους νέους χρήστες, ενώ διαχειρίζεται τις αυξανόμενες προκλήσεις από το διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.

Παράλληλα, Κινέζοι χρήστες δημοσιεύουν συμβουλές για τους Αμερικανούς, προτρέποντάς τους να προσαρμοστούν στις πολιτικές της χώρας, όπως η αναγνώριση της Ταϊβάν ως κινεζικής επικράτειας.

Η πολιτική διάσταση

Το φαινόμενο έχει αποκτήσει πολιτική χροιά, με το επίσημο κινεζικό μέσο People’s Daily να χαρακτηρίζει την εισροή Αμερικανών χρηστών “απόδειξη της αυξανόμενης ήπιας δύναμης της Κίνας”.

Η Ivy Yang, αναλύτρια τεχνολογίας, δήλωσε πως, παρά τις προκλήσεις, η κατάσταση αποτελεί “μεγάλη νίκη” για την Κίνα.

“Οι νέοι χρήστες είναι ανοιχτοί να δουν την άλλη πλευρά του κινεζικού διαδικτύου και ίσως να αλλάξουν την οπτική τους για τη χώρα και τους ανθρώπους της”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Yang.

Αν μη τι άλλο, το Xiaohongshu, από την κορυφή του App Store στις ΗΠΑ, δείχνει ότι η “ψηφιακή μετακόμιση” από το TikTok μπορεί να φέρει νέα δεδομένα για τη διεθνή πολιτική και τον πολιτισμικό διάλογο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα