Πού οφείλεται το αίσθημα κόπωσης από τις βιντεοκλήσεις
Για ποιο λόγο οι άνθρωποι νιώθουν εξαντλημένοι ύστερα από ατελείωτες βιντεοκλήσεις στο Zoom και πως μπορεί να μειωθεί αυτό το αίσθημα κούρασης.
- 11 Μαΐου 2020 12:47
Σύμφωνα με το fastcompany μεγάλο μέρος του πληθυσμού, μέσα σε αυτήν την νέα πραγματικότητα, έχει αλλάξει την ρουτίνα του και έχει βάλει στο πρόγραμμά του την δουλειά από το σπίτι. Η τηλεδιάσκεψη είναι το νέο εργαλείο όχι μόνο για επαγγελματικές συναντήσεις, αλλά και για κοινωνικοποίηση.
Το Zoom φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο κατά την διάρκεια της καραντίνας, αλλά δυστυχώς το να μένουμε μπροστά από μια οθόνη πολλές ώρες έχει και τα προβλήματά του.
Πολλοί άνθρωποι ύστερα από πολύωρη χρήση της πλατφόρμας, δηλώνουν πως αισθάνονται ιδιαίτερα κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Αυτό το φαινόμενο προκάλεσε μια νέα συζήτηση στην ψυχολογία και ονομάστηκε “κόπωση του Zoom” (zoom fatigue).
Όταν υπάρχει αλληλεπίδραση με ένα άλλο άτομο μέσω της οθόνης, οι εγκέφαλοι πρέπει να δουλέψουν πολύ πιο σκληρά για να κατανοήσουν τι συμβαίνει. Αυτό οφείλεται στο ότι λείπουν κάποιες πρόσθετες πληροφορίες που βοηθούν τους εγκεφάλους να κατανοήσουν το περιβάλλον γύρω τους. Για παράδειγμα η μυρωδιά του δωματίου ή λεπτομέρειες από την περιφερειακή όραση.
Αυτή η πραγματικότητα μπορεί μερικές φορές να θέσει το άτομο σε μειονεκτική θέση. Μια έρευνα που έγινε πάνω στις συνεντεύξεις, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να εξαντλούνται περισσότερο όταν κάνουν συνεντεύξεις μέσω βίντεοκλήσεων από ό, τι αυτοπροσώπως.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι, όταν τα δικαστήρια αποφάσισαν σχετικά με την έφεση ενός πρόσφυγα χρησιμοποιώντας μια βιντεοκλήση, ήταν λιγότερο έμπιστα και αποτελεσματικά. Οι κατηγορούμενοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να πουν ψέματα και οι δικαστές είχαν λιγότερες πιθανότητες να εντοπίσουν ψεύδη.
Μια τρίτη μελέτη της αλληλεπίδρασης μέσω βιντεοκλήσεων που αφορά μαθητή και δασκάλο, διαπίστωσε ότι όταν διεξήχθη μια προφορική εξέταση μέσω ενός συνδέσμου βίντεο, οι μαθητές αγχώνονταν ακόμη περισσότερο από ό, τι σε μια εξέταση πρόσωπο με πρόσωπο. Κατά συνέπεια, τείνουν να αποδίδουν χειρότερα μέσω του βίντεο.
Πως αντιμετωπίζονται αυτά τα φαινόμενα;
Υπάρχουν μερικά σχετικά απλά πράγματα που μπορούν να γίνουν ώστε να γίνει η τηλεδιάσκεψη λιγότερο κουραστική και αγχωτική. Αρχικά πρέπει να αποφευχθεί η πολυπραγμοσύνη, δηλαδή να μην γίνονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης.
Είναι απαραίτητο να υπάρχουν διαλείμματα μεταξύ των κλήσεων και ο χρήστης να φεύγει από την οθόνη έστω και για λίγο, να προβληματίζεται και να σκέφτεται χωρίς να κοιτάει την οθόνη του.
Ακόμη, η απόκρυψη της εικόνας του ίδιου του χρήστη κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση και στην μεγαλύτερη κατανόηση των ομιλητών, αφού δεν βλέπει την εικόνα του και επικεντρώνεται το βλέμμα στους ομιλητές.
Υπάρχουν επίσης άλλοι τρόποι επικοινωνίας, εκτός των βιντεοκλήσεων. Τα μηνύματα κειμένου, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και οι τηλεφωνικές κλήσεις μπορούν να είναι καλύτερα από την τηλεδιάσκεψη με την προϋπόθεση ότι εναλλάσσονται.