Ρομπότ κάνει παρκούρ σαν άνθρωπος – με έμφαση στο “σαν”

Ρομπότ κάνει παρκούρ σαν άνθρωπος – με έμφαση στο “σαν”
Ο 'Atlas' έχει ως στόχο να μπορεί να χειριστεί πολλές διαφορετικές εργασίες, με ανθρώπινες επιδεξιότητες. Το παρκούρ είναι ο τρόπος για να γίνεται ο έλεγχος των αναβαθμίσεων. Boston Dynamics

Η Boston Dynamics δημιούργησε ρομπότ που έθεσε νέα όρια ανθρωποειδών δυνατοτήτων -σε συνέπεια του "αλλάζουμε την ιδέα που έχετε για το τι μπορεί να κάνει ένα ρομπότ" που μπορείτε να διαβάσετε κατά την 'είσοδο' σας στην ιστοσελίδα της εταιρίας.

Η Boston Dynamics είναι η εταιρία που είχε δημιουργήσει το ρομπότ που χορεύει. Τώρα, δημιούργησε ένα που κάνει παρκούρ, σαν άνθρωπος! Το πρώτο το κυκλοφόρησε στο εμπόριο. Το δεύτερο θα το κρατήσουν στα εργαστήρια, καθώς εξυπηρετεί άλλους στόχους, οι οποίοι είναι κάπως ανησυχητικοί.

Θα τα δούμε όλα. Πρώτα ας δούμε το ρομπότ να εκτελεί ρουτίνα παρκούρ. Αν προσέξετε καλά, θα δείτε πως σε κάποιες στιγμές δεν το ξεχωρίζετε από άνθρωπο.

Η Boston Dynamics είναι εταιρία που δημιουργήθηκε το 1992, ως ‘παρακλάδι’ του ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology). Από το Δεκέμβριο του 2020 το 80% των μετοχών ανήκει στην Hyundai Motor Group. Tα αρχηγεία παραμένουν στη Μασαχουσέτη. Η εταιρία ήταν ήδη γνωστή για τη δυνατότητα της να φτιάχνει υψηλής κινητικότητας ρομπότ. O ‘Spot’ -που χορεύει, μεταξύ διαφόρων άλλων που μπορεί να κάνει (πχ μεταφορές, επιθεωρήσεις και συγκέντρωση δεδομένων)- έγινε το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο το 2019. Η τιμή του ορίστηκε στα 74.500 δολάρια. Βίντεο με όσα μπορεί να κάνει, είχαν εμφανιστεί από το 2018. Oι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν όταν μπήκαν στη μέση οι BTS.

O ‘Handle’  δημιουργήθηκε για να κάνει τη βαριά δουλειά της τοποθέτησης κουτών σε αποθήκες. Από αυτόν προέκυψαν δυο νέα ‘προϊόντα’ που πωλούνται: ο ‘Pick’ που βάζει και βγάζει κούτες σε παλέτες αποθηκών με σύστημα αναγνώρισης machine learning (μια που ο χειριστής δίνει τα δεδομένα και μια που δεν ξανασχολείται) και ο ‘Stretch’ που προσφέρει τη δυνατότητα κινούμενου, αυτόματου χειρισμού κιβωτίων σε αποθήκες “πιο γρήγορα και αποτελεσματικά”. Έχει και ρομποτικό χέρι, με ‘έξυπνη’ λαβή που διαθέτει και αισθητήρα.

Τι θέλει από τη ζωή μας το Atlas που κάνει παρκούρ; Αυτό που ήθελαν να δουν οι ερευνητές της Boston Dynamics ήταν αν μπορεί να ‘μιμηθεί’ τις κινήσεις αθλητή, διατηρώντας την ισορροπία του και κουνώντας όλα τα μέρη του ‘σώματος’ -με συγχρονισμό. Ετοίμασαν λοιπόν, μια πίστα με προκλήσεις όπως η αλλαγή ταχύτητας και οι εκρήξεις ενέργειας. Έτσι διαπίστωσαν πού μπορεί να φτάσει σε κίνηση, αντίληψη και αθλητική ευφυΐα. Διαπιστώθηκε ότι το Atlas είναι το ρομπότ που δημιουργεί νέα όρια ανθρωποειδών δυνατοτήτων. Μεσολάβησαν πολλοί μήνες δουλειάς και ακόμα περισσότερα πειράματα.

Οι ειδικοί εξήγησαν πως ακόμα υπάρχει ποσοστό λάθους στο 50% (δηλαδή, μπορεί να πέσει σε κάθε βήμα) και ως εκ τούτου θα χρειαστούν περισσότερες ανανεώσεις -που δυσκολεύει η απουσία σπονδυλικής στήλης και οι αρθρώσεις στα χέρια. Δηλαδή, πράγματα που έχουμε οι άνθρωποι. Όταν με το καλό ολοκληρώσουν τη δουλειά τους οι ειδικοί, θέλουν -όπως λένε- να έχουν φτιάξει ένα ρομπότ που να μπορεί να χειριστεί πολλές διαφορετικές εργασίες, με ανθρώπινες επιδεξιότητες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα