Σαν σήμερα: Το Smiley γίνεται 35 ετών

Σαν σήμερα: Το Smiley γίνεται 35 ετών

19 Σεπτεμβρίου του 1982: Το παγκόσμιο ντεμπούτο του Smiley που άλλαξε εν πολλοίς τον τρόπο που επικοινωνούμε ψηφιακά

Σαν σήμερα, στις 19 Σεπτεμβρίου του 1982 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε διαδικτυακή επικοινωνία ο… Smiley. 🙂

Το σύμβολο που σηματοδοτεί ένα χαμογελαστό πρόσωπο, προτάθηκε από τον Σκοτ Φάλμαν. Την ίδια χρονιά, ο καθηγητής πληροφορικής Φάλμαν εισήγαγε και το και το λυπημένο emoticon >> 🙁 . Οι προτάσεις του αυτές έγιναν ως αναπαραστάσεις του ανθρώπινου προσώπου στο διοικητικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ.

Έκτοτε, τα emoticon αυτά άρχισαν να εμφανίζονται όλο και συχνότερα στο Διαδίκτυο και τα SMS.

Μάλιστα, μελέτη του Δρ Όουεν Τσέρτις του πανεπιστημίου Flinders της Aδελαΐδας αναφέρει πως πλέον ο ανθρώπινος εγκέφαλος “βλέπει” τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των emoticon ως πραγματικά πρόσωπα.

Ο Δρ Όουεν Τσέρτις και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου σε 20 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να κοιτάξουν πραγματικά πρόσωπα, χαμογελαστά emoticon ή αλληλουχίες χαρακτήρων χωρίς νόημα.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας ήταν ίδια στην περίπτωση των πραγματικών προσώπων και των emoticon -ένδειξη ότι τα emoticon γίνονται αντιληπτά ως πραγματικά πρόσωπα. Επιπλέον, το μοτίβο δραστηριότητας άλλαζε, και δεν αντιστοιχούσε πια σε πραγματικό πρόσωπο, όταν η εικόνα του emoticon αντιστρεφόταν και γινόταν (-:.

Σε αυτή την περίπτωση, τα σύμβολα παύουν να αναπαριστούν το στόμα, τη μύτη και τα μάτια και γίνονται αντιληπτά ως πραγματικά σύμβολα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι η αντίδραση του εγκεφάλου στα emoticon δεν είναι μια φυσική αντίδραση αλλά κάτι που μάθαμε από τη χρήση των emoticon τα τελευταία χρόνια. H μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Social Neuroscience.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα