Σκόπιμη σύγκρουση με αστεροειδή

Σκόπιμη σύγκρουση με αστεροειδή

Οι επιστήμονες των ΝΑSA και ΕSA, λαμβάνοντας υπόψιν τις μεγάλες πιθανότητες ένα ουράνιο σώμα να συγκρουστεί με τη Γη, ετοιμάζουν διαστημικό όχημα να συγκρουστεί με το δορυφόρο ενός αστεροειδή (Vid)

Επιμέλεια: Γιάννης Μουρατίδης

Οι επιστήμονες της NASA και της ESA αναφέρουν πιο συχνά τα τελευταία χρόνια ότι η σύγκρουση της Γης με ένα ουράνιο σώμα είναι κάτι αρκετά πιθανό να συμβεί. Χθες ένας αντικείμενο που είχε τροχιά προς τη Γη και εντοπίστηκε πριν από λίγους μήνες, κάηκε τελικά στην ατμόσφαιρά της. Ενώ πριν ένα έτος, ένα άλλο ουράνιο σώμα εξερράγη πάνω από τη Ρωσία προκαλώντας αρκετές καταστροφές στο έδαφος.

Δεδομένου ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας, οι δύο διαστημικές υπηρεσίες συμφώνησαν σε μια από κοινού αποστολή, η οποία θα στείλει ένα διαστημικό όχημα να συγκρουστεί με το δορυφόρο ενός αστεροειδή, προκειμένου να μελετήσουν τη μεταβολή της τροχιάς του δορυφόρου εξαιτίας της σύγκρουσης.

Η αποστολή με την ονομασία AIDA (Asteroid Impact & Deflection Assessment) θα αποτελείται στην πράξη από δύο διαστημικά οχήματα. Το πρώτο όχημα θα εκτοξευτεί από την ESA το 2020 και θα χρειαστεί 2 χρόνια για να φτάσει στον αστεροειδή Δίδυμο. Όταν θα φτάσει εκεί, το διαστημικό σκάφος AIM θα χαρτογραφήσει το Δίδυμο και ένα μικρό δορυφόρο του. Στη συνέχεια το AIM θα μεταφερθεί σε μια ασφαλή απόσταση και θα θα εκτοξεύσει ένα μικρό δορυφόρο, ο οποίος θα λειτουργήσει ως φάρος για το διαστημικό όχημα που θα έρχεται να συγκρουστεί με το δορυφόρο την ίδια χρονιά.

Η σύγκρουση ουσιαστικά θα προσομοιάσει αναλογικά, μια ενδεχόμενη σύγκρουση αστεροειδούς με τη Γη και θα εξετάσει τις δυνάμεις που χρειάζεται να ασκηθούν στον αστεροειδή για να αλλάξει πορεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα