Smartphone που θα σας κάνουν να ξεχάσετε το iPhone

Smartphone που θα σας κάνουν να ξεχάσετε το iPhone

Kατά πόσο είναι το iPhone μια συμφέρουσα πρόταση αγοράς. Πριν βιαστείτε να απαντήσετε ρίξτε μια ματιά στο τι υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κατηγορία ...

Kατά πόσο είναι το iPhone μια συμφέρουσα πρόταση αγοράς. Πριν βιαστείτε να απαντήσετε ρίξτε μια ματιά στο τι υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κατηγορία 500 ευρώ.”Twice the hype, half the novelty” ήταν ένας από τους ευφάνταστους τίτλους που έχουν δοθεί σε αξιολογήσεις του iPhone 3G. Όχι άδικα, αφού το νέο iPhone ουσιαστικά αποτελεί μια 3G-GPS βελτιώση του παλιού και συνεχίζει να μειονεκτεί σε λειτουργικά χαρακτηριστικά όπως λογισμικό γραφείου, αποστολή MMS, ρυθμίσεις κάμερας, καταγραφή βίντεο κ.α.



Παρόλα αυτά κρατήσαμε μια πιο μετριοπαθή στάση. Αφού το δοκιμάσαμε, υπολογίσαμε κατά προσέγγιση την πραγματική του τιμή και αναλογιστήκαμε κατά πόσο είναι μια συμφέρουσα πρόταση αγοράς. Δεν ήταν, αφού στην αγορά κυκλοφορούν συσκευές με πολύ καλύτερη αναλογία τιμής προς αξία. ”
Θέλετε τώρα να σας πούμε τι αγοράζετε με 500 ευρώ;” ήταν η καταληκτική μας πρόταση.



Και επειδή δεν μας αρέσει να αφήνουμε ερωτήματα αναπάντητα ιδού τι μπορείτε να αγοράσετε στην κατηγορία των 500 ευρώ:




Samsung i900 Omnia








Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τη φωτογραφία, πρόκειται για τον σημαντικότερο ανταγωνιστή του κινητού της Apple μέχρι σήμερα καθώς η Samsung «εμπνεύστηκε» από τα δυνατά σημεία του iPhone και «διόρθωσε» τα αδύνατα. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη οθόνη αφής που διαθέτει, η οποία ξεπερνά τις 3 ίντσες και φτάνει κοντά στις 3.5 του iPhone αλλά και η πανομοιότηπη με το iPhone χρήση του με τα δάκτυλα και τον αισθητήρα κίνησης. Παρόλα αυτά, για όσους έχουν συνηθίσει το stylus, η Samsung δεν έκανε συμβιβασμούς και διαθέτει ένα με τη συσκευή.



Από πλευράς λειτουργιών; Πραγματικά δεν υπάρχει κάτι που δεν διαθέτει εκτός από τη μόνιμη φαντασίωση μας να… φτιάχνει καφέ. Γρήγορο browsing με Internet Explorer Mobile αλλά και Opera μέσω HSDPA ή WiFi, RSS, MMS, email, ανάγνωση, επεξεργασία και αναπαραγωγή των δημοφιλέστερων τύπων αρχείων- είτε εφαρμογών γραφείου όπως Word και Excel είτε multimedia όπως DivX και MP3 – GPS, δέκτης ραδιοφώνου με RDS καθώς και κάμερα των 5ΜP με δυνατότητα λήψης φωτογραφίας και βίντεο είναι μόνο μερικές από τις λειτουργίες του.



Το Omnia κυκλοφορεί ήδη σε ΗΠΑ και Ασία με μνήμη των 8 ή 16GB (σας θυμίζει κάτι;). H επίσημη διάθεσή του στην Ελληνική αγορά αναμένεται τις επόμενες μέρες (ήδη θα έχετε δει τη φωτογραφία του στις βιτρίνες των «Γερμανός»).



Δείτε μια μικρή παρουσίαση των δυνατοτήτων του στο βίντεο που ακολουθεί.









LG KC910




Την ίδια λογική με τη Samsung ακολούθησε και η LG με το νέο smartphone της, το KC910. Γεγονός είναι ότι η LG διέθετε εδώ και αρκετό καιρό (έξυπνα) κινητά με μεγάλη οθόνη αφής, τα οποία όμως υστερούσαν σημαντικά σε τεχνικά χαρακτηριστικά, διαστάσεις αλλά και στη χρήση τους σε σχέση με το «Jesus Phone». Η «απόσταση» τους, παρόλα αυτά, δεν ήταν μεγάλη και αυτό φάνηκε με το KC910. Όπως και το Omnia, διαθέτει μεγάλη οθόνη αφής 3 ιντσών με αισθητήρα κίνησης, χωρίς φυσικό πληκτρολόγιο ενώ σύμφωνα με την Κορεάτικη εταιρία, θα αποτελέσει το λεπτότερο smartphone της αγοράς με πάχος μόλις 14 χιλιοστά.



Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην κάμερα που ενσωματώθηκε στη συσκευή και στην οποία υστερούσαν και υστερούν σημαντικά τα ανταγωνιστικά μοντέλα. Πιο συγκεκριμένα, η κάμερα διαθέτει αισθητήρα των 8 Megapixel, Xeon Flash (η μόνη στην αγορά), φακό της γνωστής εταιρίας Schneider-Kreuznach, ευαισθησία ISO έως 1600 για ευκρινέστερες φωτογραφίες, ενώ έχει δυνατότητα λήψης βίντεο και σε αργή κίνηση.



Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει συμβιβασμοί στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ας αναφέρουμε τα σημαντικότερα: υποστήριξη δικτύων 3G HSDPA και Wi-Fi, Α-GPS με geo-tagging, δυνατότητα επέκτασης μνήμης με κάρτες microSD, TV-Out αλλά και media player με δυνατότητα αναπαραγωγής όλων των δημοφιλών αρχείων πολυμέσων, συμπεριλαμβανομένων των DivX και ΧviD χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης επιπλέον λογισμικού.



Σύμφωνα με την LG, το KC910 θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο. Η τιμή του δεν έχει ανακοινωθεί.




Sony Ericsson XPERIATM Χ1




Διαπιστώνοντας ότι δεν πρόκειται, τουλάχιστον σύντομα, να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τις αγοράς με Symbian λειτουργικό, η Sony Ericsson ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το πρώτο κινητό της με Windows Mobile. Αυτό έγινε λίγους μήνες μετά την παρουσίαση του πρώτου iPhone και έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πολλά reviews σχολίαζαν αρνητικά το virtual πληκτρολόγιο του iPhone καθώς και έλλειψη λειτουργιών που, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, θεωρούνταν δεδομένες ακόμη και για τα απλά μοντέλα όλων των εταιριών. Έτσι, ενσωματώνοντας συρόμενο full qwerty πληκτρολόγιο με επαρκή απόσταση ανάμεσα στα πλήκτρα, τα τότε πρωτοεμφανιζόμενα Windows Mobile 6 και μεγάλη οθόνη αφής των 3 ιντσών, το XPERIATM κατάφερε να κλέψει την παράσταση όταν πρωτοπαρουσιάστηκε. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αρκετές ιστοσελίδες το τηλέφωνο κέρδιζε (και κερδίζει) την υψηλότερη βαθμολογία, από αναγνώστες και reviewers, χωρίς καν να έχει… κυκλοφορήσει.



Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες του, το XPERIATM, όπως και το Omnia, είναι ένα πλήρες smartphone, αν και η έλλειψη δυνατότητας ασύρματης σύνδεσης μέσω WiFi (δεν αποκλείετε πάντως να υποστηριχτεί τελικά στην έκδοση που τελικά θα φτάσει στα καταστήματα) και η εσωτερική μνήμη των 400ΜΒ (μπορεί να επεκταθεί με κάρτες microSD) μας ξάφνιασαν αρνητικά.



Ιδιαίτερη, πάντως, έμφαση έχει δοθεί στην πλοήγηση λειτουργιών και αρχείων στη συσκευή με την Sony Ericsson να παρουσιάζει για πρώτη φορά το XPERIATM panel. Πρόκειται για συντομεύσεις εφαρμογών του τηλεφώνου αρκετά μεγάλες και… «ευκίνητες» ώστε να μπορεί ο χρήστης να τις χειριστεί με μια απλή κίνηση του δακτύλου του. Η παρουσίαση τους στο desktop του κινητού, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, γίνεται με δύο αρκετά εντυπωσιακούς αλλά και εύχρηστους τρόπους, οι οποίοι, και πάλι, είναι εμπνευσμένοι από το κινητό της Apple.








Συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας του δεν έχει ανακοινωθεί από τη Sony Ericsson, αν και το κινητό παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της εταιρίας από τα τέλη Φεβρουαρίου περίπου. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη μάλλον έως τα τέλη του χρόνου. Η τιμή του επίσης δεν έχει ανακοινωθεί αλλά πιθανότατα θα πλησιάζει και μπορεί να υπερβαίνει αυτής του Omnia.




HTC Touch Pro




H HTC, ηγέτιδα εταιρία τα τελευταία χρόνια στο σχεδιασμό και κατασκευή πληρέστατων από πλευράς λειτουργιών PDA-κινητών, λίγο μετά την παρουσίαση του έξυπνου τηλεφώνου της Apple παρουσίασε αρκετές συσκευές με δυνατότητα χρήσης με τα δάκτυλα (διατηρώντας όμως, και αυτή, το stylus). Η πρώτη της προσπάθεια, το HTC Touch, σίγουρα έχανε στη σύγκριση με το iPhone, ιδιαίτερα στο χειρισμό των multimedia και διαδικτυακών εφαρμογών (λογικό βέβαια καθώς η HTC απευθυνόταν κυρίως στους επαγγελματίες), στο λογισμικό της οθόνης αφής (TouchFLO) το οποίο ήταν εύχρηστο μεν, αρκετά αργό για τον επεξεργαστή της συσκευής δε, αλλά και στις διαστάσεις της οθόνης του οι οποίες παρέμεναν καθηλωμένες στις 2.8 ίντσες.



Παρόμοια συμπεράσματα αποκομίσαμε και από τα «touch» μοντέλα της HTC που ακολούθησαν και πιο συγκεκριμένα από τα Dual και Cruise. Τα πράγματα κάπως διορθώθηκαν με το Touch Diamond που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο με μια νέα έκδοση του TouchFLO, το TouchFLO 3D, που θύμιζε αρκετά αυτό του iPhone. Παρόλα αυτά, η σχετικά μικρή του οθόνη έκανε τη χρήση του virtual πληκτρολογίου πάρα πολύ δύσκολη και τη χρήση του stylus απαραίτητη για πολλές από τις εφαρμογές που ενσωμάτωνε.



Έτσι φτάσαμε στο Touch Pro. Στο νέο της smartphone η HTC διατήρησε το μέγεθος της οθόνης στις 2.8 ίντσες αλλά ενσωμάτωσε ένα συρταρωτό πλήρες QWERTY πληκτρολόγιο για την πιο άνετη και χωρίς λάθη πληκτρολόγηση. Όπως και στα προηγούμενα μοντέλα της, έτσι και στο Touch Pro έχει ενσωματωθεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας: Αισθητήρας κίνησης, δικτύωση μέσω Wi-Fi ή ΗSDPA, υποστήριξη Bluetooth 2.0 με EDR για στερεοφωνικό ασύρματο ήχο, κάμερα των 3.2MP με δυνατότητα λήψης βίντεο καθώς και TV-out ώστε να προβάλετε τις φωτογραφίες ή τα βίντεο σας στον πλησιέστερο τηλεοπτικό σας δέκτη.





Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τη διαφορά στην ταχύτητα “φόρτωσης” μιας ιστοσελίδας μεταξύ του iPhone και του ΗTC Touch Pro.




Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα