Social Networking: Τα κοινωνικά δίκτυα εισβάλλουν στα πανεπιστήμια

Social Networking: Τα κοινωνικά δίκτυα εισβάλλουν στα πανεπιστήμια

Διαλέξεις από torrent; Δημοσιογραφία από Twitter; Μεταπτυχιακά στο Facebook; To MEN 24 παρουσιάζει τις σύγχρονες χρήσεις της κοινωνικής δικτύωσης σ...

Διαλέξεις από torrent; Δημοσιογραφία από Twitter; Μεταπτυχιακά στο Facebook; To MEN 24 παρουσιάζει τις σύγχρονες χρήσεις της κοινωνικής δικτύωσης στην εκπαίδευση.Αργά ή γρήγορα κάθε τεχνολογία βρίσκει το δρόμο της προς την εκπαίδευση. Ενώ μέσω της επανάστασης στα κοινωνικά δίκτυα πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν υιοθετήσει ήδη το Facebook, το Twitter και το YouTube για τους εκπαιδευτικούς τους σκοπούς ανοίγοντας νέους δρόμους στην επικοινωνία με τους φοιτητές και τη διδασκαλία των μαθημάτων τους.




Συγκέντρωση ειδησεογραφίας








Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της σχολής δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο City University της Νέας Υόρκης έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα μάθημα για τη χρήση των κοινωνικών δικτύων στη συλλογή πληροφοριών και ειδήσεων από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.



Το μάθημα διδάσκει ο καθηγητής Τζεφ Τζάρβις και περιλαμβάνει τη χρήση ιστοσελίδων όπως το Twitter, το FriendFeed, το Scoopler και το SearchMerge.




Προβολή ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων



Το πανεπιστήμιο Stanford University προσφέρει πληροφορίες για εκπαιδευτικά και ερευνητικά του προγράμματα μέσα από τη σελίδα του στο Facebook.



Οι φοιτητές μπορούν να δουν πληροφορίες, εικόνες και βίντεο για τα προγράμματα αυτά ώστε να αποφασίσουν τι τους ενδιαφέρει καλύτερα. Παράλληλα μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με άλλους χρήστες που έχουν ήδη συμμετάσχει σε αυτά ακόμα και να πάρουν απαντήσεις σε γενικότερες ερωτήσεις για τις σπουδές τους από υπεύθυνο του πανεπιστημίου.




Δίκτυα ενημέρωσης



Η σχολή δημοσιογραφίας Medill στο Πανεπιστήμιο Northwestern δημιούργησε ένα ξεχωριστό κοινωνικό δίκτυο, το “NewsMixer”, όπου οι φοιτητές συγκεντρώνουν και τοπικές, εθνικές και διεθνείς ειδήσεις, ανταλλάσουν σχόλια και επιστολές.



Αν και προς το παρόν δεν έχει ιδιαίτερη αποδοχή, είναι μια πρωτότυπη ιδέα που ενθαρρύνει τους φοιτητές να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να δημιουργούν τα δικά τους δίκτυα ενημέρωσης και να αποκτήσουν πραγματική εμπειρία στο χώρο της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας.




Μαθήματα σε βίντεο



Το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στη Σουηδία, πραγματοποίησε μια διάλεξη για το περιβάλλον σε πραγματικό χρόνο μέσω βίντεο. Οι φοιτητές μπορούν να την παρακολουθήσουν από απόσταση ή να την αποθηκεύσουν και να την παρακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο. Παράλληλα, οι διαλέξεις καταχωρούνται σε ιστοσελίδες file-sharing ώστε να είναι διαθέσιμες σε ευρύτερο κοινό.




Μεταπτυχιακό στο Facebook



Το πανεπιστήμιο Birmingham City University προσφέρει πλέον ένα μονοετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην κοινωνική δικτύωση και συγκεκριμένα τη χρήση Facebook, Twitter, Bebo κ.α. για επαγγελματικούς σκοπούς.



Αν και έχουν διατυπωθεί επικριτικά σχόλια για το περιεχόμενο του προγράμματος, είναι μια ιδέα που πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα πανεπιστήμια και κυρίως σχολές δημοσιογραφίας και δημοσίων σχέσεων.




Εκπαίδευση μέσω YouTube



Πολλά πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το University of North Carolina δημιουργούν λογαριασμούς στο YouTube και στους οποίους καταχωρούν εκπαιδευτικά βίντεο. Οι φοιτητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα βίντεο ως εκπαιδευτικό βοήθημα κατά τη μελέτη τους ενώ οι καθηγητές να τα χρησιμοποιήσουν σαν εκπαιδευτικό μέσο στη διάρκεια της διδασκαλίας.




Διαλέξεις μέσω Live Blogging



Η Κάτι Κάλβερ από το University of Wisconsin διεξάγει μέρος των διαλέξεων της, με θέμα τη δημοσιογραφική δεοντολογία, μέσω του blog της. Για την καλύτερη διεξαγωγή τους χρησιμοποιεί την τεχνολογία Cover It Live που επιτρέπει την παρακολούθηση των ανανεώσεων σε πραγματικό χρόνο καθώς και ανταλλαγή απόψεων όπως στο chat.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα