Στην Ιαπωνία το Blade Runner γίνεται πραγματικότητα

Στην Ιαπωνία το Blade Runner γίνεται πραγματικότητα
Japanese android expert Hiroshi Ishiguro, second left, and National Museum of Emerging Science and Innovation Miraikan Chief Executive Director Mamoru Mohri, second right, pose with a female-announcer robot called Otonaroid, right, and a girl robot called Kodomoroid during a press unveiling of the museum's new guides in Tokyo Tuesday, June 24, 2014. The latest creations from Osaka University Prof. Ishiguro are the Otonaroid, the Kodomoroid and Telenoid, a hairless mannequin head with pointed arms that serves as a cuddly companion. The robots with silicon skin and artificial muscles were shown to reporters at Miraikan museum on Tuesday. (AP Photo/Shizuo Kambayashi) ASSOCIATED PRESS

Το Τόκιο αποτελεί δικαιολογημένα τη πρωτεύουσα της τεχνολογίας όπου τα ανθρωπόμορφα ρομπότ έχουν βγει από τους τοίχους των εργαστηρίων και έχουν ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό

Επιμέλεια: Γιάννης Μουρατίδης

Μια επίσκεψη στο Τόκιο, μια πόλη που φημίζεται για τη χρήση τεχνολογίας αιχμής, μας δίνει τη δυνατότητα να συναντήσουμε ανθρωπόμορφα ρομπότ που έχουν βγει από τα στεγανά των ερευνητικών εργαστηρίων και έχουν αναλάβει θέσεις εργασίας.  

Στην Ιαπωνία έχουν κατασκευαστεί τα περισσότερα ανθρωπόμορφα ρομπότ που είναι σήμερα γνωστά σε όλον τον κόσμο. Ο πασίγνωστος Asimo έχει γίνει πολλές φορές ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής ρομποτικής τεχνολογίας, καλωσορίζοντας πολιτικούς που επισκέπτονται την Ιαπωνία, με πιο πρόσφατη συνάντησή, αυτήν με την Angela Merkel τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Hiroshi Ishiguro , καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οσάκα δημιουργεί ανθρωπόμορφα ρομπότ, έχοντας ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2005 με το Repliee Q1 Expo. Ωστόσο ευρύτερα γνωστός έγινε με το Geminoid ΗΙ-4, το οποίο έχει σχεδιάσει καθ’ ομοίωση του.

Ο Ishiguro και αρκετοί συνάδελφοι στον τομέα της ρομποτικής πιστεύουν ότι σύντομα τα ρομπότ που σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως ως βιομηχανικοί εργάτες, θα αξιοποιηθούν περισσότερο σε καθημερινές εργασίες. Η Otonaroid είναι ένα από τα δύο ανθρωπόμορφα ρομπότ που έχουν κατασκευάσει οι μηχανικοί του εργαστηρίου του Ishiguro και σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί τους επισκέπτες του National Museum of Emerging Science and Innovation στο Τόκιο. Η Kodomoroid είναι ο συνεργάτης της με μορφή που την κάνει πιο φιλική για το παιδικό κοινό του μουσείου. Τα δύο ρομπότ ξεκίνησαν να εργάζονται στο μουσείο τον περασμένο Ιούνιο.

Πριν μερικές μέρες, η Toshiba παρουσίασε ένα ανθρωποειδές ρομπότ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στην υποδοχή των πελατών του Mitsukoshi Nihombashi, ενός μεγάλου εμπορικού καταστήματος επίσης στην περιοχή του Τόκιο.

Η Aiko Chihira θα καλωσορίζει τους πελάτες του καταστήματος, χρησιμοποιώντας σε αυτήν τη φάση προκαθορισμένες απαντήσεις, αλλά στόχος είναι να διαμορφώσει στο μέλλον μια πιο ανεξάρτητη προσωπικότητα.

Η αποδοχή των ανθρωπόμορφων ρομπότ στην Ιαπωνία δεν είναι τυχαία. Οι Ιάπωνες πιστεύουν στον ανιμισμό, μια αρχέγονη θρησκεία, η οποία θεωρεί ότι η ψυχή δεν είναι στοιχείο μόνο των έμβιων όντων. Βλέποντας τις εικόνες της Otonaroid και της Chihira, το πιο πιθανό είναι να έχουμε την αίσθηση μιας εξελιγμένης κούκλας ή στην περίπτωση του Asimo, ενός ρομπότ με μεγαλύτερες διαστάσεις και περισσότερη ευφυΐα σε σχέση με τα τσίγκινα ρομπότ που κάποιοι από εμάς έπαιζαν στην παιδική τους ηλικία.

Ίσως όμως χρειάζεται να αρχίσουμε να συνηθίζουμε στην ιδέα ότι σε λίγες δεκαετίες, ένα τέτοιο ρομπότ είναι πιθανό να φροντίζει τους γέρους γονείς μας ή θα μας βοηθά να κάνουμε τις αγορές μας σε ένα πολυκατάστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα