Τα 5 καλύτερα Arcade παιχνίδια όλων των εποχών

Τα 5 καλύτερα Arcade παιχνίδια όλων των εποχών

Ήταν τα παιχνίδια που μας πήραν από το χέρι, μας έμαθαν να παίζουμε και μας οδήγησαν στη σημερινή εποχή των τρισδιάστατων, πολυεπίπεδων βιντεοπαιχν...

Ήταν τα παιχνίδια που μας πήραν από το χέρι, μας έμαθαν να παίζουμε και μας οδήγησαν στη σημερινή εποχή των τρισδιάστατων, πολυεπίπεδων βιντεοπαιχνιδιών. Τα παιχνίδια που έγραψαν ιστορία στις ηλεκτρονικές παιδικές χαρές όλου του κόσμου. Με μπόλικη νοσταλγία το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει τα καλύτερα Arcade παιχνίδια όλων των εποχών.
5. Asteroids








Η δεκαετία του 70 είναι μια εποχή, που οι περισσότεροι θυμούνται για το Ziggy Stardust του Ντέιβιντ Μπόουι, το Hitchhiker’s Guide to the Galaxy του Ντάγκλας Ανταμς, το Star Wars παρά για το Asteroids και την Atari.



Ωστόσο, δε μια διαστημική δεκαετία, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη συμβολή του στη χρυσή εποχή του Arcade και την εξαιρετικά εθιστική του προσέγγιση στο παιχνίδι με απλά γραφικά και όνειρα για μεγάλα σκορ. Από πού νομίζεται βγήκαν και οι λέξεις –οι παλιότεροι θα θυμούνται καλύτερα- ούφο και ουφάδικο;




4. Space Invaders




Σε ελάχιστους τίτλους μπορεί να αποδοθεί η επίδραση και ο αντίκτυπος που είχε στη βιομηχανία των παιχνιδιών το Space Invaders. Σχεδιασμένο το 1978, έχει κατηγορηθεί ότι υποχρέωσε την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να κόψει περισσότερα νομίσματα των 100 γιέν ενώ μέχρι το 2007 είχε πωλήσεις 500 εκατομμυρίων δολαρίων.



Πολλά παιχνίδια που ξέρουμε και αγαπάμε σήμερα όπως το Gran Turismo και το Tomb Raider δεν θα ήταν δυνατά χωρίς αυτό. Ο ίδιος ο Σιγκέρου Μιγιαμότο, σχεδιαστής του Mario, έχει δηλώσει ότι πριν το Space Invaders δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μπορεί σήμερα να φαίνεται ρετρό αλλά για την εποχή του ήταν πυρηνική τεχνολογία.




3. Pacman




Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του Space Invaders, ο κόσμος των videogames είχε μόνο το… Space Invaders. Αυτό έμελε να αλλάξει δραματικά και το Pacman να γίνει τόσο δημοφιλές που να θεωρείται ακόμα και σήμερα συνώνυμο του ηλεκτρονικών παιχνιδιών.



Το 1982 ενέπνευσε μια τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων, το 2004 μια θεατρική παράσταση και το 1992 ένα τραγούδι παρωδία για τον εθισμό στο Pacman που έγινε μεγάλη επιτυχία.






2. Donkey Kong – Super Mario Bros




Το Donkey Kong ήταν ο πρώτος τίτλος του θρύλου σήμερα των videogames, Σιγκέρου Μιγιαμότο. Ο Donkey Kong ήταν ο γορίλλας που έκλεψε τη φιλενάδα του Mario, ή Jumpan όπως ήταν το αρχικό του όνομα, ανοίγοντας το δρόμο για τα παιχνίδια πλατφόρμας και συστήνοντας στο ευρύ κοινό τον πιο δημοφιλή χαρακτήρα όλων των εποχών. Το Mario.



Ο πολιτιστικός αντίκτυπος του Mario και των παραφυάδων του παιχνιδιού μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτό του Mickey Mouse. Σε μια δημοσκόπηση του 1990 βρέθηκε ότι ήταν πιο αναγνωρίσιμος από τα παιδιά και από την ιερή αγελάδα της Disney ενώ ήταν ο πρώτος χαρακτήρας που βρήκε θέση στο θρυλικό Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Χόλυγουντ, αναρίθμητοι αθλητές με το μικρό όνομα Μάριο απέκτησαν το παρατσούκλι Super Mario.




1. Tetris




Το 1985 ήταν ένα υπέροχο «ατύχημα» στη Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας. Μέχρι το 1998 το κοινωνικό γεγονός της πόλης και μέχρι το 1996 το μήλον της έριδας για τις εταιρείες παιχνιδιών σε όλο τον κόσμο που μάχονταν μεταξύ τους και με τη Σοβιετική-Ρωσική κυβέρνηση για τα δικαιώματα του. Ως αποτέλεσμα, ο εμπνευστής του Tetris, Αλεξέι Παζίτνοφ, δεν είδε δεκάρα σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια δολάρια που κέρδισαν όσοι ασχολήθηκαν με την εκμετάλλευση του.



Από τις διάφορες παραλλαγές που κυκλοφόρησαν μέσα στα 23 χρόνια ζωής του παιχνιδιού, η πιο δημοφιλής ήταν σίγουρα αυτή του Game Boy της Nintendo (1989) που το καθιέρωσε ως το πιο δημοφιλές παιχνίδι όλων των εποχών. Από τότε κυκλοφόρησε κυριολεκτικά σε όλες τις παιχνιδομηχανές, λειτουργικά συστήματα υπολογιστών, κινητά τηλέφωνα, κομπιουτεράκια, υπολογιστές τσέπης. Έχει παιχτεί ακόμα σε τοίχους κτιρίων με το παγκόσμιο ρεκόρ να ανήκει σε Ολλανδούς φοιτητές του Πανεπιστημίου του Ντελφτ, που κατασκεύασαν ένα Tetris 15 ορόφων στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα