Τα tablets χάνουν οριστικά τη μάχη με τα smartphones

Τα tablets χάνουν οριστικά τη μάχη με τα smartphones

Προβλέψεις για περαιτέρω μείωση των πωλήσεων το 2017, αφού φαίνεται πως ξεπεράσαμε το ανώτατο σημείο ζήτησης για τις συσκευές αυτές

του Παναγιώτη Μαρκίδη

O κανιβαλισμός στην αγορά των έξυπνων φορητών συσκευών μεταξύ smartphones και tablets συνεχίζεται, με τα δεύτερα να μετρούν συνεχώς απώλειες, αφού ξέμειναν σε κάποιον καναπέ και παραμένουν δεύτερη επιλογή σε σχέση με την πιο προσωπική συσκευή όλων, δηλαδή το κινητό μας τηλέφωνο.

Σύμφωνα και με τις προβλέψεις της Deloitte, οι πωλήσεις των tablets για το 2017 πιθανότατα θα είναι κάτω από 165 εκατομμύρια κομμάτια, μειωμένες περίπου κατά 10%, από τα 182 εκατομμύρια που πωλήθηκαν το 2016. Όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, φαίνεται πως έχουμε ξεπεράσει το ανώτατο σημείο ζήτησης για τις συσκευές αυτές. Παρόλο που οι αριθμοί είναι διαφορετικοί από χώρα σε χώρα, από πλευράς προτιμώμενων συσκευών για ποικίλες δραστηριότητες, τρεις καταναλωτικές συσκευές προς το παρόν προτιμώνται με μεγάλη διαφορά από τα tablets: οι τηλεοράσεις, τα smartphones και οι υπολογιστές.

Και αυτό, αφού τα tablets μπορεί να συνδυάζουν λειτουργίες των τριών αυτών, αλλά δεν κατάφεραν να υποκαταστήσουν επαρκώς καμία από αυτές. Από την άλλη, η αύξηση του μεγέθους της οθόνης των smartphones, χωρίς από ένα σημείο και μετά αυτή να είναι σε βάρος του συνολικού όγκου, έκανε τα tablets να μοιάζουν περιττά, ειδικά για τους νεότερους, οι οποίοι χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά το smartphone, ακόμα και για την κατανάλωση τηλεοπτικού περιεχομένου.

Παράλληλα, αρκετά υβριδικά μοντέλα φορητών υπολογιστών με Windows συνδυάζουν την εργονομία του φυσικού πληκτρολογίου με την ευχρηστία της οθόνης αφής, συμπιέζοντας ακόμα περισσότερο την αγορά των tablets. Και σε αυτή την περίπτωση, τα tablets χάνουν το παιχνίδι αφού δεν κατάφεραν να αναδειχτούν σε εργαλεία δουλειάς – εκτός συγκεκριμένων μοντέλων για ειδικές χρήσεις, που με την προσθήκη πληκτρολογίου προσομοιάζουν με laptop. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα