Tech News Weekly: Google vs China

Tech News Weekly: Google vs China

H Google κατηγορεί την Κίνα για ενορχηστρωμένες επιθέσεις κατά της ίδιας και άλλων εταιρειών απειλώντας μάλιστα την απόσυρση της από τη Κινεζική αγ...

H Google κατηγορεί την Κίνα για ενορχηστρωμένες επιθέσεις κατά της ίδιας και άλλων εταιρειών απειλώντας μάλιστα την απόσυρση της από τη Κινεζική αγορά.Η Google ανακοίνωσε την απόφαση της να διακόψει τη λογοκρισία στα αποτελέσματα των αναζητήσεων της υπηρεσίας Google.cn κάτι που προοιωνίζει σημαντικές εξελίξεις σε σχέση με την παρουσία της στην κινεζική αγορά. Η απόφαση έρχεται ένα περίπου μήνα μετά τη διαπίστωση μιας επίθεσης σε server της εταιρείας που είχε ως στόχο τους λογαριασμούς Gmail ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.








Σύμφωνα με τη Google, που έκανε λόγο για μια «ιδιαίτερα σύγχρονη και στοχευμένη ενέργεια», ενορχηστρωτής της επίθεσης είναι η κινεζική κυβέρνηση και για το λόγο αυτό θα ξεκινήσει συζητήσεις με τις αρχές της χώρας για τη συνέχιση της παρουσίας της εκεί.



Επιπλέον, η εταιρεία τόνισε ότι δεν είναι η μοναδική που δέχτηκε επίθεση, με τουλάχιστον 20 ακόμα εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του διαδικτύου, τα χρηματοοικονομικά, τη χημική βιομηχανία και αλλού να έχουν πέσει θύματα κλοπής πνευματικής περιουσίας.



Παράλληλα, έσπευσε να διαβεβαιώσει τις εταιρείες που χρησιμοποιούν Google App ότι τα δεδομένα τους δεν έχουν παραβιαστεί και ότι προέβη στη δημοσιοποίηση των ευρημάτων των ερευνών της για αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα διαφάνειας και εμπιστοσύνης.




Κρατική κατασκοπεία



Παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν έχουν δεχτεί διάφοροι κυβερνητικοί οργανισμοί, εταιρείες και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Η επίθεση στη Google, σύμφωνα με στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πληροφορικής, είναι μέρος μιας κρατικά επιχορηγούμενης βιομηχανικής κατασκοπείας εκ μέρους της Κίνας. Οι περισσότερες εταιρείες, όμως, επιλέγουν να μην έρθουν σε ρήξη με την μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου.



Η περίπτωση της Google φαίνεται πως εξαιρείται από τον κανόνα. Αφενός είναι η πρώτη εταιρεία που λαμβάνει μέτρα και βγαίνει δημοσίως να διαμαρτυρηθεί αφετέρου στην υπόθεση παρενέβη και η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ. Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι «οι κατηγορίες της Google είναι ιδιαίτερα σοβαρές, εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς και θα ζητηθούν εξηγήσεις από την Κινεζική κυβέρνηση».



Μια τελείως διαφορετική άποψη εκφράζει το TechCrunch. Το γνωστό μπλογκ τεχνολογίας θεωρεί ότι πίσω από τις διαμαρτυρίες της Google βρίσκεται η αδυναμία της να συναγωνιστεί τη Baidu που αναπτύσσει την πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στην Κίνα. Παρά τους συμβιβασμούς σε θέματα λογοκρισίας, το Google.cn δεν κατάφερε ποτέ να καλύψει τη διαφορά με το Baidu.com.



Η Baidu χειρίζεται το 60% των αναζητήσεων στην Κίνα και η Google έρχεται δεύτερη με 35% και τα κέρδη της Google στην κινεζική αγορά δεν είναι τόσα όσα να δικαιολογήσουν 700 υπαλλήλους, κυρίως καλοπληρωμένους μηχανικούς.




Τι μέλλει γενέσθαι



Αν η Google είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την απειλή της και να τερματίσει την τετράχρονη παρουσία της στην Κίνα, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στη Baidu και τους αμερικάνους ανταγωνιστές της (Yahoo! και Microsoft) να γίνουν παγκόσμιες δυνάμεις είναι απόλυτα λογικό να το κάνει με τρόπο που θα αποφύγει να αποδεχτεί την ήττα της. Παράλληλα, έχει μια θαυμάσια ευκαιρία να βελτιώσει το προφίλ της στο δυτικό κόσμο.



Η είσοδος του Google στην κινεζική αγορά το 2006 είχε συνοδευτεί με έντονα αρνητική δημοσιότητα εξαιτίας της απόφασης του να συμπλεύσει με τους περιορισμούς και τη λογοκρισία που ζήτησε το Πεκίνο. Για παράδειγμα, από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων αποκλείονταν αναφορές στα γεγονότα του 1989 και την πλατεία Τιεν Αν Μεν ή τον εξόριστο Θιβετιανό ηγέτη Δαλάι Λάμα.



Ένα χρόνο μετά, το 2007, αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια ότι η πολιτική της για την διατήρηση δεδομένων από αναζητήσεις είναι ασαφής. Δεν ήταν μια παραδοχή που έγινε εθελοντικά αλλά μετά από σχετικές πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια χρονιά, και μετά από έτη επικρίσεων, η Privacy International χαρακτήρισε τη Google εχθρική ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων.




Επιλέγοντας στρατόπεδο



Το παράδοξο είναι ότι η στάση της Google βρίσκει σύμφωνους πολλούς αναλυτές της Silicon Valley και εταιρείες πληροφορικής. Η Yahoo! που επίσης διατηρεί μια μικρή παρουσία στην Κίνα της τάξης του 8% συντάχθηκε με τη Google καταδικάζοντας τις επιθέσεις. Αν και η Yahoo! China ανήκει από το 2005 στην εταιρεία Alibaba.com, η Yahoo! αποτελεί τον κύριο μέτοχο της τελευταίας.




Πολύ περισσότερο, όμως, βρίσκει σύμφωνους τους κατοίκους της χώρας. Πολλοί κινέζοι πολίτες να αφήσουν ευχαριστήρια μηνύματα και λουλούδια έξω από τα γραφεία της στο Πεκίνο δηλώνοντας τη δυσαρέσκεια τους για την ολοένα και αυξανόμενη λογοκρισία. Πριν από τους Ολυμπιακούς του 2008, το Πεκίνο είχε καταργήσει τους ελέγχους και τις απαγορεύσεις σε ένα μεγάλο αριθμό ιστοσελίδων προκειμένου να προβάλει ένα πιο δημοκρατικό προφίλ.



Μετά τους Ολυμπιακούς, οι απαγορεύσεις άρχισαν να αυξάνονται με εντατικούς ρυθμούς μέχρι να φτάσουν πρωτόγνωρα επίπεδα. Οι διαδηλώσεις στην Xinjiang τον περασμένο Ιούλιο είχαν ως αποτέλεσμα την καθολική απαγόρευση της πρόσβασης στο Ιντερνετ στην επαρχεία και το κλείσιμο των ξένων κοινωνικών δικτύων όπως το Twitter και το Facebook σε όλη τη χώρα.




“Thank you Google”



Η κυβέρνηση της Κίνας, από την άλλη πλευρά, έχει κάθε λόγο να φοβάται την αντίδραση της Google στη λογοκρισία. Πέρα από τα λουλούδια που δείχνουν ότι δεν ελέγχει όσο καλά θα ήθελε την κοινή γνώμη, πολλοί χρήστες προσπαθούν να βρουν τρόπο να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις δημιουργώντας εικονικά ιδιωτικά δίκτυα και να αποκτήσουν πρόσβαση στις απαγορευμένες ιστοσελίδες. Αν και τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης υποβάθμισαν την ιστορία, στα διάφορα forum εμφανίζονται δηλώσεις συμπάθειας υπέρ της Google που δεν αποκλείεται να πάρουν τη μορφή καταιγίδας.



Παράλληλα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κινεζική κυβέρνηση αντέχει να ακολουθήσει σκληρή γραμμή. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα μπλοκάρει το Google.cn αν συνεχίσει η «ανταρσία» του Google για λόγους αρχής αλλά δεν μπορεί να προβεί στην απαγόρευση άλλων υπηρεσιών όπως τα Google Docs, το Gmail το hosting ιστοσελίδων σε σέρβερ εταιρείας. Στην περίπτωση αυτή θα δεχθεί ισχυρές διεθνείς πιέσεις και θα υποβαθμίσει το φιλελεύθερο προφίλ της.



Αυτό που, όμως, είναι πιο σημαντικό για το Πεκίνο είναι πως η Google παραμένει ένας από τους ισχυρούς συνδέσμους των κινεζικών επιχειρήσεων με τη δύση και η κυβέρνηση είναι πρακτικά υποχρεωμένη να αναζητήσει συμβιβαστική λύση.




Tech News Weekly




Microsoft Windows Mobile

Χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες, ήτοι keynote του Steve Ballmer, η Microsoft παρουσίασε στη CES την τελευταία έκδοση των Windows Mobile 6.5.3 σε δύο συσκευές, ένα smartphone Toshiba TG01 και ένα PNA Pharos Traveller. Κατά τα φαινόμενα, πρόκειται για μια έκδοση με περισσότερη έμφαση στην ευκολία παρά στη λειτουργικότητα με μεγάλα ευδιάκριτα εικονίδια και μενού.




MobileNavigator για Android και Windows Mobile

Η Navigon ανακοίνωσε τα σχέδια της για την ανάπτυξη ενός MobileNavigatorσυμβατού με Android και Windows Mobile. Σύμφωνα με την εταιρεία η εφαρμογή αναμένεται να είναι έτοιμη και να κυκλοφορήσει στα μέσα του ερχόμενου μήνα.




Ταχύτερος ο Firefox 3.7

Η τελευταία έκδοση του Firefox, 3.7, πέρασε επιτυχώς to JavaScript Benchmark SunSpider σε μόλις 1849,2msec αποδεικνύοντας τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας Electrolysis. Η καλύτερη επίδοση των προηγούμενων εκδόσεων ήταν 4554,4msec. Όλα δείχνουν ότι η Mozilla είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τη θέση της απέναντι στη Google στην αγορά των browser. Ο Google Chrome είναι ο ταχύτερος στα benchmarks με 1211,6msec και ανέρχεται σε δημοτικότητα ιδιαίτερα γρήγορα.




Windows 7

Χωρίς να δίνουν συγκεκριμένα νούμερα στη δημοσιότητα, οι υπεύθυνοι της Microsoft υποστηρίζουν ότι τα Windows 7 έχουν ξεπεράσει τα ρεκόρ πωλήσεων όλων των προηγουμένων εκδόσεων. Αυτό επιβεβαιώνει και έρευνα του Lifehacker στους αναγνώστες τους που κατά 41% χρησιμοποιούν windows 7 λίγες μόνο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα