Τεχνολογία: Οι εξελίξεις στη Google και οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας (5-11/12/09)

Τεχνολογία: Οι εξελίξεις στη Google και οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας (5-11/12/09)

Από τις αντιδράσεις για την ανακοίνωση του Public DNS και τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Google-Microsoft μέχρι τις νέες ρυθμίσεις απορρήτου στο Face...

Από τις αντιδράσεις για την ανακοίνωση του Public DNS και τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Google-Microsoft μέχρι τις νέες ρυθμίσεις απορρήτου στο Facebook και τα νέα της αγοράς, οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας από το χώρο της τεχνολογίας.Πολλές συζητήσεις στο διαδίκτυο έχει προκαλέσει η κίνηση της Google να προσφέρει την υπηρεσία
Public DNS υποσχόμενη μεγαλύτερες ταχύτητες περιήγησης.



Το σύστημα DNS υλοποιεί την αντιστοίχιση των διευθύνσεων που πληκτρολογούμε με τις διευθύνεις IP, κάτι που ονομάζεται
resolving και έχει κομβική σημασία στη δομή του διαδικτύου.



Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Google, η χρήση του Public DNS αντί του DNS που δίνουν οι εταιρείες πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι πλεονεκτικότερη γιατί μειώνει τις άσκοπες αναζητήσεις και σε βάθος χρόνου βελτιώνει την εμπειρία χρήσης του ίντερνετ.



Οι αναλυτές της βιομηχανίας, ωστόσο, ανησυχούν για δύο κυρίως λόγους: Η χρήση υπηρεσιών DNS από τρίτα μέρη, αυξάνει τον κίνδυνο επιθέσεων τύπου spoofing ενώ δίνεται η δυνατότητα στη Google να αυξήσει τον έλεγχο που ασκεί στα δεδομένα που διακινούνται μέσω διαδικτύου.








Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζει και ο Ντέιβιντ Ούλεβιτς που έχει ιδρύσει και προσφέρει δωρεάν την υπηρεσία OpenDNS από το 2005. Ο Ούλεβιτς είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται για ένα ακόμη βήμα κυριαρχίας της Google στο διαδίκτυο αλλά δηλώνει ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα αφού «
η υπηρεσία της Google είναι καινούρια και δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη».



Στο blog των προγραμματιστών της, η Google διαβεβαιώνει τους χρήστες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το Public DNS ότι θα προστατεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα και πως θα διατηρεί όσο το δυνατόν λιγότερη πληροφορία σχετικά με τις αναζητήσεις και τις διευθύνσεις IP.



Σε ότι αφορά την ασφάλεια, η Google αναγνωρίζει τον κίνδυνο των spoofing attacks ή άλλων επιθέσεων αναφέροντας ότι έχει ήδη ενσωματώσει ένα μεγάλο αριθμό μέτρων ασφαλείας που κάνουν την υπηρεσία πιο ασφαλή από το OpenDNS και τα third party DNS των εταιρειών.




Google vs Microsoft: Μια μάχη μέχρι θανάτου




Παράλληλα με τη μάχη για το resolving, η Google φαίνεται αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους την αντιπαράθεση της με τη Microsoft. Αυτή τη βδομάδα, οι στρατηγικές κινήσεις των δύο εταιρειών επικεντρώθηκαν στις μηχανές αναζήτησης, στις υπηρεσίες γεωγραφικής πληροφορίας και τα λειτουργικά συστήματα.



Η αρχή έγινε με τη ανακοίνωση της Beta έκδοσης του
Bing Maps, μιας αναβάθμισης της υπηρεσίας χαρτών που στοχεύει να ανταγωνιστεί τα πολύ πετυχημένα Google Maps. Η αναβάθμιση έγκειται κυρίως στην τεχνολογία Silverlight Multimedia που αναπαριστά τρισδιάστατες εικόνες και αστικά τοπία με πιο φυσικό τρόπο και, σε μικρότερο βαθμό, σε κάποιες υπηρεσίες που σχετίζονται με τα κοινωνικά δίκτυα.



Η συνέχεια δόθηκε με μια καμπάνια της Microsoft που έχει σκοπό να πείσει το καταναλωτικό κοινό ότι αξίζει χρησιμοποιεί το Bing αντί του Google Search. Το μότο της καμπάνιας, «
10 στους 15 θα άλλαζαν σε Bing », στηρίζεται σε έρευνα που ζήτησε η Microsoft από ιδιωτική εταιρεία δημοσκοπήσεων και έβαλε 15 χρήστες Google Search να χρησιμοποιήσουν Bing για μια βδομάδα.



Το Bing είναι το νέο ψαχτήρι της Microsoft που αντικατέστησε το Windows Live Search τον Μάιο του 2009 με σκοπό να συναγωνιστεί το Google Search. Η μάχη των μηχανών αναζήτησης είναι κομβικής σημασίας για την επικράτηση στις υπηρεσίες διαδικτύου και τις διαφημίσεις που αυτές συνεπάγονται.




Google Search σε πραγματικό χρόνο



Η απάντηση της Google ήρθε λίγες μέρες αργότερα με την ανακοίνωση των real time αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις του Search. Επιπλέο, τα αποτελέσματα σε σελίδα αναζήτησης θα ενημερώνονται αυτόματα και θα περιλαμβάνουν δημοσιεύσεις σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter, το MySpace, το Facebook, τα μεγαλύτερα μπλογκ και τα μεγαλύτερα ενημερωτικά δίκτυα.



Η κίνηση αυτή είναι ξεκάθαρο ότι αποσκοπεί στην ενίσχυση του Google Search που σύμφωνα με τη Hitwise έχει το 71,57% των αναζητήσεων για το Νοέμβριο του 2009. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το Yahoo! Search έχει 15,39% και το Bing που εντυπωσίασε μέσα στους πρώτους μήνες λειτουργίας έρχεται τρίτο με 9,34%.




To Chrome OS γίνεται Open Source



Η δεύτερη κίνηση της Google είχε στόχο τα λειτουργικά συστήματα. Μετά την ανακοίνωση του Bing τον περασμένο Μάιο η Google είχε απαντήσει με τον Chrome OS. Τώρα ανοίγει τον κώδικα του λειτουργικού συστήματος στην κοινότητα του ανοικτού λογισμικού.



H Google δεν προσβλέπει σε κέρδος -τουλάχιστον προς το παρόν- από το Chrome OS αλλά με την κίνηση αυτή θα καταφέρει να αναπτύξει το λειτουργικό σύστημα πιο γρήγορα και ειδικότερα σε ότι αφορά τους οδηγούς συσκευών.



Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν αναγνωρίσει ότι ο Chrome OS δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τα Windows. Για παράδειγμα, ο Chrome OS υποστηρίζει SSD αλλά όχι κανονικούς σκληρούς δίσκους προκειμένου να εξασφαλίσει ταχύτερες εκκινήσεις.



Ωστόσο, για τους περισσότερους χρήστες και για το μεγαλύτερο μέρος της χρήσης, ο υπολογιστής είναι ένα εργαλείο αναζήτησης και αναπαραγωγής υλικού που υπάρχει στο διαδίκτυο. Και ο Chrome OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα βελτιστοποιημένο για αυτή τη δουλειά.




Είναι κυριολεκτικά μια μάχη μέχρι θανάτου” δήλωσε στο Computerworld ο Τζιμ ΜακΓκρέγκορ, αναλυτής της In-Stat. Είναι μια μάχη μεταξύ διαφορετικών μοντέλων για τους υπολογιστές, το λογισμικό, τις εφαρμογές, τη διαφήμιση και το διαδίκτυο.




Οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας




Νέες ρυθμίσεις απορρήτου στο Facebook


Οι νέες ρυθμίσεις του Facebook έχουν ήδη δεχτεί τα πυρά των οργανώσεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η νέα σελίδα ρυθμίσεων είναι πιο απλή κάτι που σημαίνει λιγότερες δυνατότητες σε ότι αφορά τον περιορισμό της πληροφορίας που είναι προσβάσιμη από το διαδίκτυο.



Σύμφωνα με το Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή του κοινωνικού δικτύου, οι νέες ρυθμίσεις διευκολύνουν την αποστολή μηνυμάτων σε συγκεκριμένες ομάδες παραληπτών (π.χ. οικογένεια, φίλοι.)



Ο Μαρκ Ρότενμπεργκ, ωστόσο, από το κέντρο Electronic Privacy Information Center αναφέρει ότι το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο «σπρώχνει» τις ρυθμίσεις ασφαλείας προς την κατεύθυνση της πλήρους δημοσιοποίησης προκειμένου να διευκολύνει τις μηχανές αναζήτησης Google Search και Bing.




Σημαντικές αναβαθμίσεις για το Symbian OS προανήγγειλε η Nokia



Η Nokia παρουσίασε την επιφάνεια εργασίας του Symbian 2010 που θα υποστηρίξει σχεδόν όλα τα high end μοντέλα στο προσεχές μέλλον. Οι υπεύθυνοι της φιλανδικής εταιρείας αναγνωρίζουν ότι ενώ το Symbian είναι ένα ισχυρό λειτουργικό σύστημα η επιφάνεια εργασίας έχει μείνει πίσω σε σχέση με το iPhone OS και το Google Android.



Η βασική ιδέα είναι να μειωθεί ο όγκος της πληροφορίας στην αρχική οθόνη, η μείωση των βημάτων που απαιτούνται για κάποια λειτουργία (π.χ. 2 χτυπήματα για email αντί για 4), την συνολική αύξηση της ταχύτητας στο τριπλάσιο και το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης στα 60fps από 15 fps.



Παράλληλα, η Nokia ανακοίνωσε τα σχέδια για τη μείωση του αριθμού των smartphones στο μισό. Είναι μια κίνηση η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της εταρειάς. Η μείωση των μοντέλων θα βοηθήσει την εταιρεία να συναγωνιστεί το iPhone και τα Blackberry αλλά το μεγάλο εύρος συσκευών και η εξατομίκευση ήταν το μεγάλο της πλεονέκτημα στο παρελθόν.




H LG θα βγάλει πρώτη σε παραγωγή οθόνη 3D Full HD



H LG θα γίνει η πρώτη εταιρεία που θα βγάλει μια τρισδιάστατη οθόνη υψηλής ανάλυσης σε μαζική παραγωγή. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα, η οθόνη θα έχει διαγώνιο 23 ιντσών και θα μπορεί να εναλλάσσει μεταξύ 2D και 3D λειτουργίας. Για τη λειτουργία 3D θα χρησιμοποιούνται ειδικά γυαλιά. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές στην παρουσίαση του μοντέλου στη CES του 2009.




Ιντερπόλ: Το Ίντερνετ βλάπτει την οικονομία και την υγεία



Η σύγχρονη μορφή εγκληματικότητας μέσω του διαδικτύου απειλεί την οικονομία, την απασχόληση και την υγεία, επισήμανε από το Μεξικό ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, Ρόναλντ Κ. Νομπλ κλείνοντας το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο που διεξάγεται στο Κανκούν με θέμα την εγκληματικότητα στο Ίντερνετ.



Η Ιντερπόλ έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα 816.000 ιστοσελίδες που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά την πώληση και προώθηση ψευδοφαρμάκων. Μόνο όμως 72 από αυτές τις υποθέσεις εξιχνιάστηκαν ενώ κατασχέθηκαν τέτοιου είδους φάρμακα που είχαν προωθηθεί σε 19.000 αγοραστές.



“Αντιμετωπίζουμε το έγκλημα και στους δύο κόσμους, τον πραγματικό και τον εικονικό. Η Ιντερπόλ θα συνεχίσει να δρα έτσι ώστε όσοι εμπλέκονται σε τέτοιες παράνομες δραστηριότητες να μην αισθάνονται ασφαλείς πουθενά”, πρόσθεσε.




Νέα προιόντα-προσφορές της αγοράς





Sony Microvault



H έξυπνα σχεδιασμένη μνήμη USB της Sony, προσφέρεται σε μια σειρά επιλογών όσον αφορά τη χωρητικότητα, από 4GB μέχρι και τα εκπληκτικά 32GB, και θα είναι διαθέσιμη στην αγορά τον Ιανουάριο του 2010. Σχεδιασμένη για αντοχή στην καθημερινή χρήση χωράει ακόμη και HD video.




iPod με δώρο ηχείo από το Πλαίσιο!



Αυτόν το μήνα, μόνο στο Πλαίσιο μπορείτε να αποκτήσετε δώρο μαζί με κάθε iPod nano 8GB/16GB, iPod Classic και iPod Touch τελευταίας γενιάς, το εντυπωσιακό φορητό ηχείο X-Mini II, αξίας 24,90 ευρώ.



Πλαισιώστε το iPod σας με ήχο υψηλής ποιότητας, παίξτε δυνατά την αγαπημένη σας μουσική και μοιραστείτε τα κομμάτια, που αγαπάτε, με την παρέα σας. Παράλληλα, χάρη στην πατενταρισμένη του σχεδίαση που συμπτύσσεται, το ηχείο χωρά στην τσέπη σας!



Τα τελευταίας γενιάς iPod έρχονται σε εκπληκτικά νέα χρώματα, με μνήμη για χιλιάδες τραγούδια, φωτογραφίες και video, και με επιπλέον λειτουργίες για ακόμη περισσότερη διασκέδαση. Επισκεφτείτε ένα κατάστημα Πλαίσιο ή την
ιστοσελίδα της εταιρείας, δοκιμάστε ζωντανά τα δημοφιλή mp3 της Apple, και αποκτήστε τα σε υπέροχες αποχρώσεις.



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα