Τεχνολογία: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας (14-20/11/09)

Τεχνολογία: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας (14-20/11/09)

H Intel κλείνει τα ανοιχτά δικαστικά μέτωπα με την AMD συμφωνόντας να καταβάλει 1,25 δις δολάρια αλλά στη γωνία περιμένουν η nVidia και ο δημόσιος ...

H Intel κλείνει τα ανοιχτά δικαστικά μέτωπα με την AMD συμφωνόντας να καταβάλει 1,25 δις δολάρια αλλά στη γωνία περιμένουν η nVidia και ο δημόσιος κατήγορος της Νέας Υόρκης που έχει καταθέσει μήνυση για μονοπωλιακές πρακτικές. Τέλος εποχής με το επίσημο αντίο του Pirate Bay μετά από ανακοίνωση των υπευθύνων της ιστοσελίδας. Ενημερωθείτε για αυτά και για τις σημαντικότερες εξελίξεις από το χώρο της τεχνολογίας στο ΜΕΝ 24.
AMD – Intel σημειώσατε 1



Η Intel συμφώνησε να καταβάλει 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια στην AMD βάζοντας τέλος σε όλες τις δικαστικές διαμάχες των τελευταίων 12 ετών μεταξύ των δύο κατασκευαστών επεξεργαστών.



Η AMD είχε κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Intel σε διάφορες χώρες του κόσμου υποστηρίζοντας ότι η Intel χρησιμοποιεί μονοπωλιακές πρακτικές για να διατηρήσει το 80% της αγοράς που κατέχει.



Στην πιο χαρακτηριστική περίπτωση, η AMD υποστήριξε ότι η Intel προσέφερε σε ιάπωνες κατασκευαστές προμήθειες προκειμένου να χρησιμοποιούν τους δικούς της επεξεργαστές.




Οι αναλυτές της βιομηχανίας θεωρούν ότι πίσω από την απόφαση της Intel κρύβεται η επικείμενη έρευνα της ομοσπονδιακής επιτροπής εμπορίου των ΗΠΑ που πιθανότατα θα φέρει την Intel απολογούμενη ενώπιων σώματος ενόρκων.



Πάντως, τα νομικά προβλήματα της εταιρείας δεν έχουν τελειώσει και η Nvidia έχει ήδη καταθέσει αγωγή σε δικαστήριο του Delaware για μια ευρεσιτεχνία που θεωρεί ότι η Intel χρησιμοποιεί παράνομα.



Παράλληλα, ο δημόσιος κατήγορος της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο έχει ήδη καταθέσει μια μήνυση 83 σελίδων υποστηρίζοντας ότι η Intel απειλούσε κατασκευαστές και έδινε δισεκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες για να διατηρήσει τη θέση της.



Σε ότι αφορά νέα προϊόντα, η Intel ανακοίνωσε τους πρώτους επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά για φορητούς υπολογιστές για το πρώτο εξάμηνο του 2010.



Οι τρεις πρώτοι Arrandale που θα κυκλοφορήσουν είναι οι Core i5-520UM [1.06GHz], Core i7-620UM [1.06GHz] και Core i7-640UM [1.2GHz] που απευθύνονται στους υπέρλεπτους φορητούς.




Chrome OS μέσα στις γιορτές



Η Google παρουσίασε το Chrome OS τέσσερις μήνες μετά τη ανακοίνωση της για ένα λειτουργικό σύστημα που θα ανοίγει έναν υπολογιστή τόσο γρήγορα όσο μια τηλεόραση. Η επιφάνεια εργασίας μοιάζει περισσότερο με ένα Web Browser διευκολύνοντας την πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις αναζητήσεις ιστοσελίδων. Το Chrome OS θα είναι διαθέσιμο μέσα στην περίοδο των γιορτών και αρχικά σε netbook πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που έχει θέσει η εταιρεία.




Τέλος το Pirate Bay και επισήμως




Μετά από μια δύσκολη χρονιά που σημαδεύτηκε από την καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου της Σουηδίας, οι υπεύθυνοι του Pirate Bay βάζουν τέλος στην υπηρεσία Torrent Tracker.



Η απόφαση τους σημαίνει τέλος εποχής για μια ολόκληρη εποχή filesharing (και πειρατείας) και ίσως την έναρξη μιας νέας που θα βασίζεται σε λύσεις χωρίς Tracker.



Αν και οι συγκεκριμένες λύσεις δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς ακόμα, οι περισσότεροι client, ήδη, τις υποστηρίζουν.




Fujitsu F-04B



Το πρώτο τηλέφωνο με αποσπώμενο πληκτρολόγιο και φορητό προβολέα φαίνεται πως ετοιμάζει η Fujitsu.



Σύμφωνα με όσα αναφέρει ιαπωνική ιστοσελίδα που κατάφερε να εξασφαλίσει τη συσκευή για δοκιμή, το πληκτρολόγιο και το τηλέφωνο λειτουργούν ανεξάρτητα και επικοινωνούν με Bluetooth.



Όταν το πληκτρολόγιο είναι πάνω στη συσκευή το πάχος του ξεπερνάει αυτό ενός smartphone με συρόμενο πληκτρολόγιο.



Κατά τα άλλα, ο προβολέας έχει φωτεινότητα 6 lumen, ανάλυση 854 x 480 και με μια μπαταρία 800mAh μπορεί να λειτουργήσει για περίπου δύο ώρες.










Fusion-io ioXtreme PCI Express SSD



Οι πρώτες δοκιμές της ioXtreme PCI Express SSD απέδειξαν τις εντυπωσιακές της επιδόσεις.

Η κάρτα της Fusion-io είναι σύμφωνα με την ιστοσελίδα HotHardware η πιο γρήγορη SSD λύση που κυκλοφορεί στην αγορά με ταχύτητα ανάγνωσης 700MB/sec και ταχύτητα εγγραφής 300MB/sec.

Ωστόσο, η τιμή των 890 δολαρίων για αποθηκευτικό χώρο 80 GB ( 11 δολάρια ανά Gigabyte μνήμης) είναι αποτρεπτικά για τους περισσότερους καταναλωτές.




Samsung
Galaxy Spica i5700



Η Samsung παρουσίασε ένα νέο adroid smarthphone, το Galaxy Spica i5700. Εκτός από πάχος 13,2 χιλιοστών και επεξεργαστή 800 MHz είναι το πρώτο Android που υποστηρίζει DivX Video.




Νέα Apple Store



Τα σχέδια της για 40 έως 50 επιπλέον καταστήματα λιανικής πώλησης ανακοίνωσε η Αpple , τα περισσότερα των οποίων θα ανοίξουν εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, στο Παρίσι και δύο στη Σανγκάη.



Η Apple διατηρεί 280 καταστήματα σε 10 χώρες με συνολικό κέρδος 1,87 δις δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο και η ανακοίνωση συνοδεύτηκε με κέρδη 52 σεντ (203,77 δολάρια) για τη μετοχή της.




Το ίντερνετ μεταφέρεται στα κινητά



Μια νέα έρευνα της Nielsen στη Μεγάλη Βρετανία αναφέρει ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Βρετανοί χρησιμοποιούν το τηλέφωνο τους για να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο.



Οι χρήστες smartphones αυξήθηκαν από 5,6 σε 6,2 εκατομμύρια από το καλοκαίρι με το iPhone και το Blackberry να διεκδικούν τα μεγαλύτερα μερίδια από αυτή την αύξηση.



Το τελευταίο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση με 19% ενώ η Nokia διατηρεί το μερίδιο του λέοντος στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας με 44% επί του συνόλου.



Η ίδια μελέτη δείχνει ότι η εγκατάσταση εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα μέσω διαδικτύου είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής δραστηριότητα, κάτι αναμενόμενο αν κρίνει κανείς από την πληθώρα ηλεκτρονικών καταστημάτων που άνοιξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα όπως το Nokia Ovi Store, το Samsung Application Store, το LG Application Store και το Windows Marketplace.




Επίθεση στο Windows Marketplace





Ειδικότερα για το τελευταίο, δύο νέες ενημερώσεις του τελευταίου που ανακοινώθηκαν από τη Microsoft με στόχο κυρίως την πάταξη της πειρατείας δεν συνοδεύτηκαν με επιτυχία.



Μέσα σε δύο ώρες, η υπηρεσία Windows Marketplace δέχτηκε επίθεση από χάκερ που κατάφεραν να σπάσουν τον κώδικα κατά της πειρατείας και να αλλάξουν την εμφάνιση της ιστοσελίδας.




Ανακατατάξεις στην αγορά των λειτουργικών για smartphones



Τέλος, σε ότι αφορά τα λειτουργικά συστήματα των τηλεφώνων, είναι εμφανές ότι τα Windows Μοbile συρρικνώνονται τη στιγμή που το iPhone OS, το BlackBerry OS και το Android καταγράφουν αύξηση της τάξης του 4-5%.



Σύμφωνα με τη Gartner στην πρώτη θέση της αγοράς των λειτουργικών παραμένει το Symbian που καταγράφει επίσης πτώση από 46,7 το 2008 σε 44,6 % το 2009.




Stantum Slate PC

Αξιοποιώντας την πλατφόρμα του Inspiron Mini 10 της Dell, η Stantum ετοιμάζει το πρώτο netbook χωρίς πληκτρολόγιο.



Το Slate PC θα τρέχει Windows 7 και η λειτουργία του θα στηρίζεται σε οθόνη πολλαπλής αφής 10 σημείων ενώ θα υποστηρίζεται η εισαγωγή στοιχείων τόσο με γραφίδα όσο και με δάκτυλο.




Αθάνατα Windows XP



Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες Liliputing και jkOnTheRun που διεξήγαγαν ανεξάρτητα τις σχετικές έρευνες, τα Windows XP είναι καλύτερα από την έκδοση 7 σε ότι αφορά την αυτονομία των φορητών υπολογιστών.



Δεδομένου ότι τα Snow Leopard είναι επίσης καλύτερα από τα Windows 7 σε αυτό τον τομέα, φαίνεται πως η Microsoft έχει ακόμα αρκετά προβλήματα να επιλύσει.




Kingston DataTraveler Locker+



Η Kingston Technology παρουσίασε ένα νέο USB Flash Drive για μέγιστη ασφάλεια των δεδομένων. Το DataTraveler Locker+ κρυπτογραφεί το 100% των αποθηκευμένων δεδομένων και διατίθεται σε μοντέλα με χωρητικότητα 4GB, 8GB, 16GB και 32GB.




40 χρόνια Πλαίσιο



Τα σαράντα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων τεχνολογίας. Ο εορτασμός θα συνοδευτεί με επετειακές προσφορές που θα ανακοινωθούν σε ειδικό κατάλογο που θα διανεμηθεί δωρεάν σε 500 χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα.




Nokia 3710 και Nokia 6760 slide



Τα νέα Nokia 3710 fold και 6760 slide διατίθεται ήδη στα Alpha Copy / Nokia Stores. Με οθόνη 2,2 και 2,4 ιντσών αντίστοιχα (16,7 εκ. χρώματα), A-GPS- Ovi Maps, MMS, Bluetooth και κάμερα 3,2 megapixel με autofocus είναι οι τελευταίες προτάσεις της Nokia σε όσους, πέρα από την τηλεφωνία, ψάχνουν ποιοτικές φωτογραφίες και εφαρμογές θέσης μέσω GPS.




Στο Facebook με το Vodafone CU



Απεριόριστα SMS προς όλα τα δίκτυα και απεριόριστη πρόσβαση στο Facebook από το κινητό, δωρεάν, με κάθε ανανέωση από 10€, προσφέρει το Vodafone CU. Παράλληλα, οι CU landers μπορούν να έχουν απεριόριστα δωρεάν SMS προς όλα τα εθνικά δίκτυα και απεριόριστη δωρεάν πρόσβαση στο Facebook από το κινητό τους:

– για 2 εβδομάδες, με κάθε ανανέωση χρόνου ομιλίας από 10€ έως 19,99€

– για 1 μήνα, με κάθε ανανέωση χρόνου ομιλίας από 20€ και άνω




Cosmote Music Zone



H COSMOTE με τη νέα πρωτοποριακή υπηρεσία Music Zone, προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να κατεβάζουν τα αγαπημένα τους μουσικά κομμάτια και albums ελεύθερα χωρίς μηχανισμούς Διαχείρισης Ψηφιακών Περιορισμών (DRM Free).



Με το Music Zone μπορείτε να επιλέξετε μέσα από περισσότερα από 1 εκατ. κομμάτια όπως pop, ελληνικά, rock, R’n’B, jazz κ.α. Επιπλέον, το Music Zone επιτρέπει τη λήψη κάθε τραγουδιού που αγοράζεται τόσο στο κινητό αλλά και στον υπολογιστή, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα