Τεχνολογία: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας (21-27/11/09)

Τεχνολογία: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας (21-27/11/09)

Δύσκολες εποχές για το Twitter που καταγράφει πτώση της επισκεψιμότητας του, κυκλοφόρησε ο νέος Opera 10.0 δίνοντας νέες διαστάσεις στη μάχη των br...

Δύσκολες εποχές για το Twitter που καταγράφει πτώση της επισκεψιμότητας του, κυκλοφόρησε ο νέος Opera 10.0 δίνοντας νέες διαστάσεις στη μάχη των browser μετά τις ανακοινώσεις της Microsoft για τον επικείμενο ΙΕ9, όλα τα νέα μοντέλα της αγοράς και οι σημαντικότερες ειδήσεις από το χώρο της τεχνολογίας.
Δύσκολες εποχές για το Twitter



Το φθινόπωρο του 2009 αποδείχτηκε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για το δημοφιλές Twitter. Σύμφωνα με την εταιρεία eMarketer, οι επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μειώθηκε κατά 27,8% μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2009. Τη μείωση επιβεβαιώνουν και οι μετρήσεις άλλων εταιρειών αν και τα νούμερα που δίνουν είναι σαφώς μικρότερα.








Σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν το Twitter από άλλες εφαρμογές ενώ η απλότητα που έκανε την υπηρεσία διάσημη σημαίνει ότι δεν μπορούν να προστεθούν πολλές νέες εφαρμογές για να ανανεώσουν το ενδιαφέρον των χρηστών. Συνεπώς μετά από μια χρονιά ραγδαίας αύξησης είναι λογικό να παρουσιάζεται κάμψη.



Ωστόσο, η Nielsen έχει μια ελαφρώς διαφορετική εξήγηση: Η χρήση του Twitter αυξάνει στις κινητές συσκευές τύπου smartphone και για λόγους ευκολίας-ταχύτητας γίνεται από ειδικά app και όχι από την ιστοσελίδα του Twitter. Σε κάθε περίπτωση, οι εταιρείες δεν αναφέρουν στοιχεία για τον όγκο και την ποιότητα των Tweets.




Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ένα νέο εργαλείο που αναπτύσσει η εταιρεία συμβούλων Edelman. Το Tweetlevel είναι ένα δωρεάν εργαλείο που θα καταγράφει την ποιότητα και την ποσότητα των tweets κατατάσσοντας τους χρήστες με βάση αυτά τα κριτήρια και όχι τους «followers».



Μέσα σε όλα αυτά, ανακοινώθηκε και η σύλληψη ενός στελέχους δισκογραφικής εταιρείας στη Νέα Υόρκη γιατί αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την υπόδειξη της αστυνομίας και να χρησιμοποιήσει το Twitter. O James A. Roppo, υποδιευθυντής στη Island Def Jam Records αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το Twitter για να διαλυθεί το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε ένα εμπορικό κέντρο προκειμένου να παρακολουθήσει τη συναυλία του Justin Bieber. Τελικά τη δουλειά έκανε ο ίδιος ο τραγουδιστής μέσω του Twitter του.




Η μάχη των browser ανάβει για τα καλά




Η Opera Software ανακοίνωσε την έκδοση 10.0 του δημοφιλούς browser που διαθέτει νέα τεχνικά χαρακτηριστικά σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ταχύτητα και οι τοπικές ρυθμίσεις. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει είναι το Opera Unite που επιτρέπει τη δημιουργία ενός μικρού server εντός του browser για να εξυπηρετήσει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ χρηστών και την αναπαραγωγή-διαχείριση πολυμέσων (φωτογραφίες, βίντεο κ.α.).



Παράλληλα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι ο Internet Explorer 9 θα είναι ιδιαίτερα ταχύς χρησιμοποιώντας τον κεντρικό επεξεργαστή του συστήματος για τη διαχείριση και αναπαραγωγή εικόνων. Δεν είναι καινούρια ιδέα αφού ήδη οι υπεύθυνοι των Mozilla και Opera προσπαθούν εδώ και καιρό να βρουν έναν τρόπο για τη αξιοποίηση του CPU. Η ημερομηνία έκδοσης του νέου Internet Explorer δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο η Microsoft υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και τα οφέλη σε ταχύτητα είναι σημαντικά.




Η Google κερδίζει έδαφος στα App



Η Google ανακοίνωσε ότι το Google Maps Navigation που κυκλοφόρησε σε έκδοση beta για Android 2.0 είναι πλέον συμβατό και με Android 1.6. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν smartphone με τα Android 1.6 όπως το HTC 1.6 θα μπορούν να έχουν δωρεάν πλοήγηση GPS στο κινητό τους.



Η Google φαίνεται πως κερδίζει και σημαντικό έδαφος χάρη στις συνεχείς καθυστερήσεις και αρνήσεις της Apple εγκρίνει εφαρμογές iPhone από εξωτερικούς προγραμματιστές. Μια ομάδα προγραμματιστών της Ubermind (έχει αναπτύξει το δημοφιλές iLightr) ανακοίνωσε ότι τα 34 της μέλη πλέον ασχολούνται με εφαρμογές για Android 2.0. Η ίδια τάση παρατηρείται και στο υπόλοιπο της κοινότητας των 125 χιλιάδων προγραμματιστών που αναπτύσσουν εφαρμογές για το App Store.




Νέος ιός για σπασμένα iPhone



Ένας νέος ιός που προσβάλει τα σπασμένα iPhone μέσω wifi σύνδεσης στο ίντερνετ εντοπίστηκε στην Ολλανδία. Ο Duh Worm ενεργοποιείται όταν ο χρήστης προσπαθεί να συνδεθεί στην ιστοσελίδα της ING και, αντί αυτού τον οδηγεί σε ένα παρόμοιο site που ελέγχεται από τους χάκερς. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ING Group, o ιός έχει δημιουργηθεί από ένα δίκτυο κακοποιών που προσπαθούν να αποκτήσουν τραπεζικά στοιχεία μέσω των σπασμένων iPhone.




Συλλήψεις για το Zbot



Σε μια παρόμοια υπόθεση, η αστυνομία του Μάντσεστερ (Μεγάλη Βρετανία) συνέλαβε δύο 20χρονους, έναν άντρα και μια γυναίκα, με την κατηγορία ότι βρίσκονται πίσω από τον ιό Zbot ή ZeuS. Το Zbot trojan λειτουργεί ζητώντας από το χρήστη να επισκεφτεί μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο που ελέγχεται από τους χάκερ, εγκαθίσταται στον υπολογιστή του θύματος και στη συνέχει συλλέγει δεδομένα πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών. Οι δύο 20χρονοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την καταβολή εγγύησης.




Ταχύτατοι οι Intel Core i9



Οι πρώτες δοκιμές των Intel Core i9 έδωσαν εντυπωσιακά αποτελέσματα με ταχύτητες 50% μεγαλύτερες από αυτές των Core i7. Οι νέοι 6πύρηνοι επεξεργαστές, ωστόσο,
καταναλώνουν επιπλέον 35 Watt ενέργειας (130 Watt συνολικά) και τιμή τους θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Η κυκλοφορία των πρώτων Core i9 αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010, ίσως και εντός Ιανουαρίου.




Ostendo CRVD



Η Ostendo ανακοίνωσε ότι διαθέτει τη γιγαντιαία οθόνη CRVD απευθείας στο καταναλωτικό κοινό από τον περασμένο Απρίλιο. Η τετραπλή DLP (Digital Light Processing) οθόνη των 2880 x 900 pixel είχε παρουσιαστεί από τη NEC στη Macworld 2009 και τα περισσότερα κομμάτια έχουν αγοραστεί για εξομοίωση και εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού. Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιοι σκληροπυρηνικοί gamers που δεν πτοήθηκαν από τα 6,5 χιλιάδες δολάρια που κοστίζει. Δείτε στο παρακάτω βίντεο γιατί:









Νέα Creative Vado HD



Η Creative ανακοίνωσε την τρίτη γενιά Vado HD. Οι νέες βιντεοκάμερες τσέπης έρχονται με σημαντικά νέα χαρακτηριστικά όπως καταγραφή σε χαμηλό φωτισμό, χειροκίνητη ρύθμιση της έκθεσης, λειτουργία ανίχνευσης κίνησης, υποδοχή για εξωτερικό μικρόφωνο, υποδοχή για ακουστικά και υποστήριξη για Mac και PC. Τα Vado HD θα κυκλοφορήσουν μόνο στην έκδοση των 4 GB και σε τιμή που διαμορφώνεται στα 120 ευρώ.




Nokia 6760



Το Nokia 6760 είναι πλέον διαθέσιμο στην ελληνική αγορά από τα Alpha Copy / Nokia Stores. Πρόκειται για ένα slide κινητό με πλήρες qwerty πληκτρολόγιων, οθόνη 2,4 ιντσών, κάμερα 3,2 Mp πλήρους εστίασης, A-GPS και εφαρμογή Ovi Maps.




ASUS EAH5000 series



Η ASUS παρουσίασε τη νέα σειρά καρτών επεξεργασίας γραφικών EAH5000. Εφοδιασμένες με την αποκλειστική τεχνολογία Voltage Tweak της ASUS, οι κάρτες γραφικών EAH5970/G/2DIS/2GD5 και
EAH5770/2DI/1GD5 επιτρέπουν μέσω της εφαρμογής SmartDoctor και έως και 31% μεγαλύτερες επιδόσεις. Οι EAH5770/2DI/1GD5 και EAH5750 FORMULA/2DI/1GD5 διαθέτουν ιδιαιτέρως αποτελεσματικές λύσεις ψύξης, με έως και 13% καλύτερη απαγωγή θερμότητας.




Dell Studio 17 Touch



To πρώτο της multitouch laptop παρουσίασε η Dell. Το Studio 17 Touch έρχεται με επεξεργαστή Intel Pentium Dual Core T4300 στα 2.1GHz, 4GB DDR3 μνήμη RAM στα 1066MHz, οθόνη LED 17,3-ιντσών (ανάλυση 1600 x 900), κάρτα γραφικών ATI Mobility Radeon HD 4570, σκληρό δίσκο χωρητικότητας 320GB (7200RPM), dual-layer DVD burner, κάρτα ασύρματου δικτύου 802.11g και Windows 7 Premium x64. Η τιμή του διαμορφώνεται στα 530 ευρώ ($ 880).



Παράλληλα διατίθεται και μια full HD έκδοση με επεξεργαστή Intel Core i7 720QM ή 820QM, 8GB DDR3 μνήμη RAM στα 1333MHz, κάρτα γραφικών ATI Mobility Radeon HD 4650 (1GB μνήμη) και Blu-ray burner. Η τιμή της full HD έκδοσης διαμορφώνεται στα 2000 ευρώ (3000 δολάρια).




Eee PC και multitouch

H Asus ανακοίνωσε το πρώτο multi-touch netbook της αγοράς. Βασισμένο στον επεξεργαστή Atom Z520, διαθέτει 1 GB DDR2 RAM (SO-DIMM) (έως 2 GB), 32GB αποθηκευτικό χώρο SSD, WSVGA 8,9-ιντσών με ανάλυση 1024 x 600 και αισθητήρα 256 επιπέδων που επιτρέπει την εισαγωγή δεδομένων μέσω δακτύλου ή stylus.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα