Τι φοβόμαστε περισσότερο βλέποντας ένα αυτοδηγούμενο όχημα;

Τι φοβόμαστε περισσότερο βλέποντας ένα αυτοδηγούμενο όχημα;

Αν και το μέλλον της αυτοκίνησης δείχνει να είναι αυτοματοποιημένο, οι περισσότεροι θα αισθανόμασταν άβολα στη θέση οδήγησης ενός οχήματος που επιταχύνει, φρενάρει και στρίβει μόνο του

Καθώς όσο αυξάνεται ο αριθμός των αυτοδηγούμενων οχημάτων – κυρίως στους αμερικανικούς δρόμους – τόσο πληθαίνουν οι αρνητικές ειδήσεις με σχετικές αναφορές, φαίνεται ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος μέχρι τα αυτοκίνητα από το μέλλον να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των περισσότερων οδηγών.

Από το προ μηνών δυστύχημα, όπου ένας άνδρας έχασε τη ζωή του στο τιμόνι ενός Tesla ενώ φέρεται να ήταν σε λειτουργία ο αυτόματος πιλότος του οχήματος, τους ισχυρισμούς Κινέζων ερευνητών ότι κατάφεραν παραβιάσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ενός Tesla Model S, παίρνοντας στα χέρια τους τον απομακρυσμένο έλεγχο διαφόρων λειτουργιών του, μεταξύ των οποίων και των φρένων, μέχρι την πιο πρόσφατη εμπλοκή ενός οχήματος της Google σε σφοδρή σύγκρουση με ένα μικρό φορτηγό, ο οδηγός του οποίου πέρασε με κόκκινο, κάθε σχετικό περιστατικό λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα, όπως κάθε τι που αφορά σε μία διαφαινόμενα ισχυρή τάση.

Και μπορεί αναλυτές και ειδικοί να προβλέπουν ότι στο κοντινό μέλλον τα προβλήματα θα προκύπτουν κυρίως από τη συνύπαρξη συμβατικών και αυτοδηγούμενων οχημάτων, υπογραμμίζοντας ότι στις πιο πολλές περιπτώσεις γενεσιουργός αιτία είναι η ανθρώπινη απροσεξία και αδεξιότητα, όμως για την ώρα οι περισσότεροι θα αισθανόμασταν άβολα στη θέση οδήγησης ενός οχήματος που κινείται αυτόματα.

Αν και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη (του Boston Consulting Group), 6 στους 10 ερωτηθέντες θα ήθελαν να δοκιμάσουν την εμπειρία της αυτοματοποιημένης οδήγησης, στοιχεία άλλων, παρόμοιων ερευνών αποκαλύπτουν ότι οι μισοί δεν θα ένιωθαν ασφαλείς. Το 45% θέλει να έχει διαρκώς τον έλεγχο του οχήματος και το 43% φοβάται ότι ο αυτόματος πιλότος θα κάνει λάθη.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι (και είναι αρκετοί, δηλαδή ένας στους τρεις) που βλέπουν την οδήγηση ως ευχαρίστηση και δεν θέλουν να αφήσουν το τιμόνι από τα χέρια τους. Επίσης το 27% παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει πολλά για τη σχετική τεχνολογία και το 26% πως δεν θα εμπιστευόταν ένα αυτοδηγούμενο όχημα σε κυκλοφοριακό περιβάλλον με συμβατικά αυτοκίνητα. Τέλος, ένας στους τέσσερις ανησυχεί για την ψηφιακή ασφάλεια αυτών των αυτοκινήτων και φοβάται όχι τους άλλους οδηγούς αλλά τους χάκερ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα