Τηλεόραση με OLED οθόνη που λειτουργεί και ως ηχείο από τη Sony

Τηλεόραση με OLED οθόνη που λειτουργεί και ως ηχείο από τη Sony

Εκμεταλλευόμενη την έλλειψη οπίσθιου φωτισμού ανέπτυξε μια νέα τεχνολογία ήχου, η οποία οδηγεί τον σχεδιασμό της σειράς Bravia Α1

Παναγιώτης Μαρκίδης

Καθώς η τεχνολογία OLED κερδίζει έδαφος στην αγορά των τηλεοράσεων, πληθαίνουν οι κατασκευαστές που έχουν στη γκάμα τους συσκευές με πάνελ οργανικών διόδων. LG, Panasonic, Sony, Philips και Loewe διαθέτουν ήδη αντίστοιχα μοντέλα.

Η Sony παρουσίασε στις αρχές του έτους τις Bravia A1, όντας εκείνη που θεωρητικά εισήγαγε την OLED τηλεόραση στην αγορά, το 2007, με το μοντέλο XEL-1, μια τηλεόραση με οθόνη 11 ιντσών, η οποία αποτελούσε σημαντικό επίτευγμα για την εποχή της. Στο μεταξύ, συνέχισε να κατασκευάζει επαγγελματικά OLED μόνιτορ που χρησιμοποιούνται σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.

Η σειρά Bravia A1 OLED αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο στο CES του Λας Βέγκας, προκαλώντας το ενδιαφέρον για άλλη μια τεχνολογική καινοτομία: Εκμεταλλευόμενη τη δομή του πάνελ και με την έλλειψη οπίσθιου φωτισμού, η Sony ανέπτυξε μια νέα τεχνολογία ήχου (την ονομάζει Acoustic Surface), η οποία μετατρέπει ολόκληρη την οθόνη σε ηχείο.

sdr sdr

 

Η τεχνολογία Acoustic Surface οδηγεί τον καινοτόμο σχεδιασμό της σειράς Α1, καταργώντας τα συμβατικά ηχεία που είναι συνήθως τοποθετημένα στα πλάγια ή κάτω από την τηλεόραση. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Sony, είναι ένας μοναδικός σχεδιασμός δομής χωρίς βάση που δεν τραβάει την προσοχή από την εικόνα. Το καβαλέτο στήριξης κρύβει ένα ισχυρό subwoofer και ένα σύστημα διαχείρισης καλωδίων που μπορεί να διπλωθεί προς τα μέσα, πίσω από την τηλεόραση, για τοποθέτηση σε τοίχο.

Οι τηλεοράσεις της σειράς υποστηρίζουν την αναπαραγωγή HDR (High Dynamic Range) περιεχομένου και μέσω αναβάθμισης του firmware μέχρι το τέλος του έτους θα είναι συμβατές με τις προδιαγραφές Dolby Vision. Επίσης, ο X1 Extreme επεξεργαστής εικόνας, δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης μη HDR περιεχομένου, μετατρέποντας το σε ανάλυση σχεδόν 4K HDR με την τεχνολογία object-based HDR Remaster, η οποία εντοπίζει, αναλύει και βελτιστοποιεί κάθε αντικείμενο, για να ρυθμίσει τη συνολική αντίθεση.

Τα μοντέλα KD-65A1, (64,5 ίντσες) και KD-55A1 (54,6 ίντσες) θα είναι διαθέσιμα στην ευρωπαϊκή αγορά από τις αρχές Μαΐου.

sdr sdr

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα