Τιμ Κουκ: Όλα μπορούν να αλλάξουν εκτός από τις αξίες

Τιμ Κουκ: Όλα μπορούν να αλλάξουν εκτός από τις αξίες

Για την Apple, τον Στιβ Τζομπς, το Apple Watch και το νέο αρχηγείο της μίλησε ο CEO της εταιρείας Τιμ Κουκ

Συνέντευξη στο Fast Company παραχώρησε ο  CEO της Apple Τιμ Κουκ, στην οποία μίλησε μεταξύ άλλων για την φιλοσοφία και την κληρονομιά της εταιρείας, το νέο της smartwatch και το νέο αρχηγείο της Apple.

“Αν πιστέψεις ότι μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, ότι δεν υπάρχει όριο σε αυτά που μπορείς να κάνεις τότε μπορείς να αλλάξεις το κόσμο. Αυτό έκανε ο Στιβ Τζομπς και η εν λόγω στάση ζωής τον οδήγησε σε μεγάλες ιδέες. Και μετέφερε τα πιστεύω του και στην εταιρεία”, είπε ο Τιμ Κουκ, τονίζοντας ότι η Apple δεν είναι μόνο αριθμοί.

“Υπάρχει αυτό το πράγμα στην τεχνολογία, είναι σχεδόν σαν μια ασθένεια όπου όλοι προσπαθούν να προσδιορίσουν την επιτυχία μέσω του να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν. Πόσα κλικ έχεις, πόσους ενεργούς χρήστες έχεις, πόσες μονάδες πουλάς ενός προϊόντος; Όλοι πλέον στην τεχνολογία ενδιαφέρονται και θέλουν μεγάλους αριθμούς”, ανέφερε και προσέθεσε ότι “ο Στιβ δεν ήταν ποτέ έτσι, δεν παρασύρθηκε από αυτή τη τάση. Εστιάζει στο να κάνει κάτι το καλύτερο δυνατό, και αυτή η φιλοσοφία ερχόταν από μέσα του και παραμένει ακόμη και στις μέρες μας στην Αpple, και ελπίζω να παραμείνει για πάντα”.

“Όλα μπορούν να αλλάξουν, εκτός από τις αξίες”, σημειώνει. “Οι αξίες παραμένουν οι ίδιες από το 1998. Σίγουρα θα υπάρξουν πράγματα που έχουμε πει αλλά μετά από δύο χρόνια τα αλλάξαμε, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τις αξίες. Αλλαγές πρέπει να γίνονται αλλά όχι στις αξίες”, τόνισε.

Σημείωσε δε ότι ο Στιβ Τζομπς δεν ήταν ένας αμείλικτος μάνατζερ, όπως ακούγεται από διάφορες ιστορίες. Όπως είπε: “Ακούγονται ιστορίες για αυτόν που τον θέλουν να περπατάει στους διαδρόμους της εταιρείας και να τρελαίνεται με κάτι που είδε. Ναι σίγουρα το έκανε και αυτό αλλά κάποιος να πιστεύει πως έκανε μόνο αυτό στην Apple τον αδικεί πάρα πολύ. Αυτό που έκανε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ήταν να χτίσει μια κουλτούρα και να δημιουργήσει μια απίστευτη ομάδα ανθρώπων που με την σειρά της θα δημιουργούσε μια άλλη απίστευτη ομάδα και πάει λέγοντας”

“Τον περασμένο χρόνο η Apple είχε $200 δις σε κέρδη… Αν ήταν ένας κυκλοθυμικός αμείλικτος μάνατζερ σε βάθος χρόνου θα καταφέρναμε ποτέ κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι πως όχι βέβαια”, είπε και τόνισε ότι το γραφείο του Τζομπς υπάρχει ακόμη στα κεντρικά της Apple ανέπαφο.

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο Apple Watch, ο Τιμ Κουκ είπε πως η Apple δεν έχει κάνει προβλέψεις πωλήσεων για αυτό, σημειώνοντας ότι “το Apple Watch χρειάζεται τα iPhone 5/5c και iPhone 6/6 Plus για να δουλέψει και έτσι έχουμε μια μόνο εκτίμηση με βάση αυτό το γεγονός”.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Apple δεν ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε MP3 player, ούτε tablet και smartphone, αλλά ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε το πρώτο σύγχρονο smartphone και θα είναι η πρώτη που θα κυκλοφορήσει το πρώτο σύγχρονο smartwatch, το πρώτο που αξίζει.

“Νομίζω πως θα τα πάει πάρα πολύ καλά στην αγορά και είμαι ενθουσιασμένος για αυτό τον λόγο”, είπε και υπογράμμισε πως οι χρήστες θα πρέπει να φορέσουν το Apple Watch για να καταλάβουν την αξία και την χρηστικότητα του.

“Αντικειμενικά κοιτώντας στην ιστορία μας κανένα καινοτόμο προϊόν μας αρχικά δεν είχε τις ευλογίες των περισσότερων και κανένας δεν προέβλεψε την μετέπειτα τεράστια επιτυχία τους. Μέχρι να τα χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι είχαν μια πολύ μικρή εικόνα της ίδιας της συσκευής και όλων όσων προσέφερε. Το ίδιο μάλλον θα συμβεί και με το Apple Watch”, συμπλήρωσε.

Τέλος, ερωτηθείς για το νέο αρχηγείο της Apple, καθώς αναμένεται να μετακομίσει μέσα στο 2016, είπε πως πρέπει η Apple να κρατήσει αυτή την “ανεπισημότητα” σαν εταιρεία, αυτό το “χαλαρό” χαρακτήρα που έχει απέναντι στο εργασιακό της περιβάλλον.

‘”Ενας τέτοιος τρόπος είναι να παραμείνουν οι εργαζόμενοι ενωμένοι. Δεν αρκεί να βρίσκονται στις συσκέψεις αλλά πρέπει να είναι μαζί και στο φαγητό, στη καφετέρια, να περπατάνε μαζί”, σημείωσε και προσέθεσε πως δεν είχαν υπολογίσει πως το προσωπικό θα αυξανόταν τόσο και έτσι χρειαζόντουσαν ένα νέο χώρο.

“Τώρα είμαστε διασκορπισμένοι σε διάφορα κτήρια και δεν είναι ωραίο. Εκεί θα είμαστε όλοι μαζί σαν μια πανεπιστημιούπολη”, είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα