Το πιο λεπτό ολόγραμμα στον κόσμο είναι πραγματικότητα

Το πιο λεπτό ολόγραμμα στον κόσμο είναι πραγματικότητα

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο ολόγραμμα 1.000 φορές λεπτότερο από μια ανθρώπινη τρίχα και ορατό με γυμνό μάτι

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες σήμερα είναι η δημιουργία τρισδιάστατων ολογραμμάτων, τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν για καθημερινή χρήση σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές και οι τηλεοράσεις. Έχεις αναρωτηθεί #poupaeiokosmos;

Η ομάδα ερευνητών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) έφερε το φουτουριστικό αυτό όραμα ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα, παρουσιάζοντας το λεπτότερο 3D ολόγραμμα που έχει σχεδιαστεί μέχρι σήμερα.

Το εν λόγω ολόγραμμα έχει πάχος μόλις 25 νανομέτρων ή αλλιώς 25 δισεκατομμυριοστών του μέτρου και είναι 1.000 φορές λεπτότερο από μια ανθρώπινη τρίχα. Ξεχωρίζει γιατί δεν χρειάζονται ειδικά γυαλιά 3D για να το δει κάποιος.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα των τρισδιάστατων προβολών όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα: Ένα 3D ολόγραμμα, το οποίο αναδύεται από μια οθόνη smartphone ή το καντράν ενός ρολογιού, μπορεί να εμφανίσει μία πληθώρα πληροφοριών, καλύπτοντας μεγάλο χώρο (ή όσο χώρο επιθυμεί ο χρήστης).

Οι ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας δίνουν από τώρα μια εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί η καθημερινότητά μας και πόσο θα φτάνει να θυμίζει… ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Μας κάνουν να αναρωτιόμαστε #poupaeiokosmos.  Εύκολα μπορεί κανείς να αναλογιστεί την επιρροή των ολογραμμάτων στον τομέα της ψυχαγωγίαςμ διευρύνοντας τις δυνατότητες τόσο των κινηματογραφικών αιθουσών όσο και των οικιακών συσκευών που θα τα υποστηρίζουν.

Οι εφαρμογές της τεχνολογίας αυτής είναι αμέτρητες: Ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση 3D ολογραφικών απεικονίσεων σε διάφορους τομείς, όπως η αποθήκευση δεδομένων, η ασφάλεια, η άμυνα η ιατρική διάγνωση και η εκπαίδευση.

Μια πιο καθημερινή χρήση θα είναι η ανταλλαγή “ολογραμματικών” μηνύματων, σαν αυτά που έχουμε δει στο κινηματογραφικό σύμπαν του Star Wars, μεταξύ των χρηστών smart συσκευών που αναπόφευκτα θα αντικαταστήσουν τα φωνητικά.

Η επιστημονική έρευνα

Το ολόγραμμα δημιούργησαν ερευνητές από την Αυστραλία και την Κίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Min Gu.

Τα διαδραστικά ολογράμματα εμφανίζονται συνεχώς στην επιστημονική φαντασία, όμως στην πράξη έχει αποδειχθεί δύσκολο για τους επιστήμονες να τα σμικρύνουν τόσο, ώστε να μπορούν να συνεργασθούν με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική εφημερίδα “Science Daily”.

Και μπορεί ο επιστημονικός κόσμος να εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, όμως εμείς ξέρουμε πού πάει ο κόσμος όταν χρειάζεται ασφάλεια. Απευθύνεται στην  Τράπεζα   Πειραιώς  για να βρει δύο κορυφαίους ασφαλιστικούς οργανισμούς: την  ERGO και την  ΝΝ HELLAS

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα