Χάκερ παραβίασαν 25 χιλιάδες συστήματα διαχείρισης δικτύου με Linux

Χάκερ παραβίασαν 25 χιλιάδες συστήματα διαχείρισης δικτύου με Linux

Στέλνοντας καθημερινά δεκάδες εκατομμύρια spam μηνύματα, απέσπασαν με δόλιους τρόπους πληρωμές εκατομμυρίων δολαρίων

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Ερευνητές της ESET βοήθησαν το FBI και άλλες εμπλεκόμενες δικαστικές και κυβερνητικές αρχές στον εντοπισμό δικτύων που σχετίζονταν με τη δράση της συμμορίας Ebury. Παράλληλα, βοήθησαν στη συλλογή δεδομένων για τον εντοπισμό των θυμάτων και παρείχαν μια λεπτομερή τεχνική ανάλυση των δραστηριοτήτων της συμμορίας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, οι κυβερνοεγκληματίες κατόρθωσαν να παραβιάσουν παγκοσμίως πάνω από 25 χιλιάδες Linux servers, στέλνοντας περισσότερα από 35 εκατομμύρια spam μηνύματα καθημερινά και αποσπώντας πληρωμές εκατομμυρίων δολαρίων με δόλιους τρόπους.

Το αποτέλεσμα των συντονισμένων δράσεων ήταν η σύλληψή τους. Πριν λίγες μέρες, ένας από αυτούς, ο Maxim Senakh, ομολόγησε την ενοχή του.

Τα τελευταία χρόνια η ESET έχει καταγράψει μια αύξηση του όγκου και της πολυπλοκότητας των APT (Advanced Persistent Threat) επιθέσεων, όταν δηλαδή κάποιος μη εξουσιοδοτημένος χρήστης αποκτά πρόσβαση σε ένα δίκτυο και παραμένει εκεί για μεγάλο διάστημα, έχοντας ως στόχο την υποκλοπή δεδομένων, παρά την πρόκληση άμεσης ζημιάς.

«Το Linux malware σε επίπεδο server είναι εξαιρετικά επιζήμιο, συχνά ωστόσο παραβλέπεται λόγω ελλιπούς τηλεμετρίας», σημειώνει η εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη λύσεων λογισμικού ψηφιακής ασφάλειας.

(Φωτογραφία: AP Images/Lynn DeBruin, File)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα