Ζαρκαλής, Wind: Τα ψηφιακά δίκτυα νέας γενιάς είναι λεωφόροι ανάκαμψης της οικονομίας

Ζαρκαλής, Wind: Τα ψηφιακά δίκτυα νέας γενιάς είναι λεωφόροι ανάκαμψης της οικονομίας

Σε πιλοτική λειτουργία το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας σε Καλαμάτα και Νέα Σμύρνη, με ταχύτητες έως 1 Gbps

«Δεν είμαστε μακριά από το τέλος της κρίσης. Το ερώτημα είναι με τι ρυθμούς θα βγούμε από την κρίση και αν οι παθογένειες που είχαμε ως χώρα, και ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα μας επιτρέψουν να ξαναμπούμε στο κλαμπ των ανεπτυγμένων χωρών, ή θα μείνουμε να ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού», είπε ο Νάσος Ζαρκαλής της Wind στην Καλαμάτα, παρουσιάζοντας το πιλοτικό έργο ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών της εταιρείας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind παραδέχτηκε πως ως χώρα χάνουμε την εν εξελίξει ψηφιακή επανάσταση. «Το ζούμε και για αυτό ίσως δεν το καταλαβαίνουμε, αλλά συμβαίνει. Η Ελλάδα παρακολουθεί από μακριά. Είμαστε ουραγοί. Αλλά το τρένο δεν έχει χαθεί. Είμαστε μερικά χρόνια μακριά, αλλά μπορούμε να καλύψουμε το κενό, αρκεί να πρυτανεύσουν λογικές που θα μας επιτρέψουν να πιάσουμε το κύμα της ψηφιακής επανάστασης. Και μαζί να εκμεταλλευτούμε την έκρηξη της ψηφιακής οικονομίας. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Τα ψηφιακά δίκτυα νέας γενιάς είναι λεωφόροι προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Τι χρειάζεται να γίνει; Σύμφωνα με τον Νάσο Ζαρκαλή η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς (NGA) εδράζεται σε τέσσερα σημεία:

-Πρώτα είναι οι υποδομές, που για να γίνουν προαπαιτούμενη -εκτός από τα επενδυτικά κεφάλαια- είναι ζήτηση, η οποία πάρα τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα υπάρχει. Οι περισσότερες επιχειρήσεις και αρκετά νοικοκυριά είναι έτοιμα να δώσουν επιπλέον 150 ευρώ τον χρόνο για να έχουν υψηλότερες ταχύτητες, υποστήριξε ο ίδιος, αφού φαίνεται να έχουν συνειδητοποίηση πως η ταχύτερη σύνδεση ευνοεί την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, ειδικά στο περιβάλλον της διασυνδεδεμένης, ψηφιακής οικονομίας.

 

-«Δεύτερο είναι το πλαίσιο που πρέπει να ευνοεί τις επενδύσεις στις υποδομές. Έχει γίνει πρόοδος το τελευταίο διάστημα, ενώ υπάρχουν και προβλήματα, όπως η γραφειοκρατία και η υπερφορολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών», είπε.

-«Το τρίτο που χρειάζεται είναι η συνεννόηση και η συναίνεση της κοινωνίας. Αυτό είναι που φοβάμαι περισσότερο, αφού υπάρχουν και εκείνοι που δίνουν ενέργεια και αναλώνονται στο να πολεμάνε την τεχνολογική ανάπτυξη», συνέχισε.

-Και το τέταρτο είναι η ανάγκη ύπαρξης ιδιωτών επενδυτών, όπως υπογράμμισε, σημειώνοντας πως υπάρχουν τρεις εταιρείες που έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους και το δείχνουν έμπρακτα. «Η Wind έχει επενδυτικό πλάνο 500 εκ. για την επόμενη πενταετία», τόνισε και συμπλήρωσε: «Θέλουμε τη θεσμική υποστήριξη της Πολιτείας, όχι την οικονομική αφού έχουμε την κεφαλαιακή επάρκεια, όπως και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ώστε τα πλάνα των ιδιωτών να υλοποιηθούν και να φτάσουμε σε περισσότερες περιοχές με καλύτερες ταχύτητες και υπηρεσίες».

Ερωτώμενος σχετικά με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί καθολικής κάλυψης της ελληνικής επικράτειας με δίκτυο οπτική ίνας, ο Νάσος Ζαρκαλής απάντησε: «Πρέπει είμαστε ρεαλιστές με τους στόχους κάλυψης. Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθος. Δεν ζητάμε επιδοτήσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τις επενδύσεις. Αλλά είναι κρίμα οι κοινοτικοί πόροι που υπάρχουν μέσω του εθνικού ευρυζωνικού πλάνου να μην αξιοποιηθούν στο έπακρο για να καλυφθεί το ψηφιακό χάσμα. Θεωρούμε ότι είναι δύσκολο να εφεύρουμε κάτι, πέραν αυτών που έχουν ήδη γίνει στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ακούμε θετικά την Πολιτεία να έχει υψηλές βλέψεις».

«Οι επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς απαιτούν ρυθμιστική σταθερότητα», είπε ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, γενικός διευθυντής σταθερής τηλεφωνίας και επιχειρησιακής ανάπτυξης της Wind.

Στην Καλαμάτα η Wind δοκιμάζει παράλληλα τεχνολογίες SuperVectoring και G.Fast, που επιτρέπουν την παροχή υπηρεσιών σε ταχύτητες μέχρι 500 Mbps, με την οπτική ίνα να φτάνει μέχρι την καμπίνα και την τελική απόσταση μέχρι τον καταναλωτή να καλύπτεται από το υπάρχον δίκτυο χαλκού. Στις δοκιμές του μοντέλου Fiber to the Home (FTTH), η ταχύτητα εκτινάσσεται στο 1 Gbps συμμετρικά (δηλαδή και στο download και στο upload).

Η Wind υλοποιεί αντίστοιχο πιλοτικό έργο στη Νέα Σμύρνη, με την έναρξη εμπορικής διάθεσης των νέων υπηρεσιών, αρχικά σε ταχύτητες των 100 Mbps, να αναμένεται προς τα τέλη του έτους -εκκρεμεί η οριστικοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου χονδρικής διάθεσης.

Το τριετές πλάνο ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών της Wind (ως υποσύνολο του πενταετούς επενδυτικού σε δίκτυα νέας γενιάς ύψους 500 εκατ. ευρώ) προβλέπει την κάλυψη 500.000 συνδέσεων, σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, την Καλαμάτα, τη Λάρισα και το Ηράκλειο της Κρήτης. Μέχρι σήμερα, το κόστος της επένδυσης της Wind στην Καλαμάτα υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα