Ζούκεμπεργκ για κορονοϊό: “Το Facebook συντονίζει τη δράση του με τον ΠΟΥ”
Αφού ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενο της εταιρίας Facebook, ο ιδρυτής της έλαβε θέση.
- 06 Μαρτίου 2020 07:52
Ούτε ο κολοσσός του facebook κατάφερε να γλιτώσει από τον κορονοϊό. Όπως ανακοίνωσε η μητρική εταιρία εξωτερικός συνεργάτης που εργάζεται στο γραφείο της στο Σιάτλ διαγνώστηκε με τον κορονοϊό μετά από τη σχετική εξέταση.
Τι ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ζούκεμπεργκ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, σύμφωνα με το Techgear:.
“Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα βήματα που κάνουμε για να αντιδράσουμε στον κορονοϊό. Αποτελεί πλέον μια παγκόσμια πρόκληση και τον περασμένο μήνα δουλέψαμε στενά με τις υγειονομικές αρχές προκειμένου να συντονίσουμε την απάντησή μας.
Εστιάζουμε στο να διασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες. Αυτό είναι κρίσιμο σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν υπάρχουν προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Αν ψάξετε τον κορονοϊό στο Facebook, θα βρείτε ένα αναδυόμενο παράθυρο που θα σας κατευθύνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή στην τοπική υγειονομική σας αρχή για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες. Εάν βρίσκεστε σε μια χώρα όπου ο Π.Ο.Υ. έχει αναγγείλει μετάδοση από άτομο σε άτομο, θα το δείτε επίσης στη Ροή Ειδήσεων.
Δεδομένης της εξελισσόμενης κατάστασης, συνεργαζόμαστε με εθνικά υπουργεία υγείας και με οργανισμούς όπως η ΠΟΥ, τα Κέντρα Ελέγχου Πρόληψης και Ασθενειών και την UNICEF, για να τους βοηθήσουμε να δημοσιεύουν εγκαίρως ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό. Δίνουμε στον ΠΟΥ όλες τις δωρεάν διαφημίσεις που χρειάζεται για τις ανταποκρίσεις του σχετικά με τον κορονοϊό, μαζί με άλλες υπηρεσίες υποστήριξης. Θα παρέχουμε επίσης υποστήριξη και εκατομμύρια σε πιστώσεις διαφημίσεων και σε άλλους οργανισμούς και θα συνεργαστούμε στενά με τους παγκόσμιους εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας για πρόσθετη βοήθεια εφόσον χρειαστεί.
Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό
*ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ. Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό
*ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.
*ΤΑΞΙΔΙΑ. Κορονοϊός και αεροδρόμια: Τι να προσέξετε.
*Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.
Είμαστε επίσης επικεντρωμένοι στην αναχαίτιση των ψευδών ειδήσεων και της επιβλαβούς παραπληροφόρησης. Είναι σημαντικό ο καθένας να έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί τις εμπειρίες του και να μιλήσει για το ξέσπασμα του ιού, αλλά όπως καθίσταται σαφές από τα κοινοτικά μας πρότυπα, δεν είναι αποδεκτό να μοιραζόμαστε κάτι που θα θέσει ανθρώπους σε κίνδυνο. Αφαιρούμε λοιπόν ψευδείς ισχυρισμούς και θεωρίες συνωμοσίας, που έχουν επισημανθεί από κορυφαίους παγκόσμιους οργανισμούς υγείας. Επίσης εμποδίζουμε άτομα να προβάλλουν διαφημίσεις που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση – για παράδειγμα, υποστηρίζοντας ότι το προϊόν τους μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια.
Εκτός από την πρόσβαση σε πληροφορίες, εξετάζουμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες μας για να συμβάλουν στις ευρύτερες προσπάθειες περιορισμού της επιδημίας. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν ήδη συγκεντρωμένα και ανώνυμα δεδομένα στο Facebook – συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων κινητικότητας και των χαρτών πυκνότητας πληθυσμού – για να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο ο ιός εξαπλώνεται.
Τα επιστημονικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν από το «Ίδρυμα Chan Zuckerberg» μπορούν επίσης να βοηθήσουν και σε αυτό. Μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ του φιλανθρωπικού μας Ιδρύματος μας και του Ιδρύματος Gates, ερευνητές στην Καμπότζη κατάφεραν να ακολουθήσουν την αλληλουχία για το πλήρες γονιδίωμα του ιού, που προκαλεί τον COVID-19 σε ημέρες, καθιστώντας πολύ πιο εύκολο και ταχύτερο το να εντοπίσουν εάν οι άνθρωποι είχαν τον ιό. Η ομάδα δημιούργησε μια νέα δημόσια έκδοση του εργαλείου IDSeq, ώστε επιστήμονες παντού να μπορούν να μελετήσουν το πλήρες γονιδίωμα, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των αλληλουχιών του κορονοϊό όπως δημοσιεύονται σε όλο τον κόσμο.
Το «Chan Zuckerberg Biohub» είναι επίσης μέλος της ομάδας που εργάζεται για την ανάπτυξη του κυτταρικού άτλαντα – έναν περιοδικό πίνακα διαφορετικών κυτταρικών τύπων στο σώμα. Ως μέρος αυτής της εργασίας, υποστήριξαν ένα σχέδιο για την χαρτογράφηση όλων των κυττάρων στον πνεύμονα. Ερευνητές το χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή για να διερευνήσουν πιθανούς τρόπους για τον περιορισμό των πνευμονικών βλαβών και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κορονοϊού. Αυτή είναι μια από τις θεμελιώδεις ιδέες πίσω από το CZI – να πραγματοποιήσει βασική επιστημονική έρευνα για να δημιουργήσει δομικά στοιχεία τα οποία οι οργανώσεις υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να βρουν θεραπείες για ασθένειες.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στο ξέσπασμα του ιού. Οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με την καραντίνα και άλλες διαταραχές στην καθημερινότητά τους και χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο περισσότερο για να παραμείνουν συνδεδεμένοι ακόμα και όταν δεν μπορούν να είναι μαζί πρόσωπο με πρόσωπο. Γνωρίζουμε από προηγούμενες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – και από μέρη όπου έχουν ήδη εκδηλωθεί κρούσματα κορονοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο – ότι σε περιόδους κρίσης οι άνθρωποι βασίζονται στα εργαλεία επικοινωνίας ακόμη περισσότερο απ’ ο,τι συνήθως. Αυτό σημαίνει ότι, καθώς βοηθούμε τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες, έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες μας είναι σταθερές και αξιόπιστες για να χειριστούν αυτό το φορτίο και το λαμβάνουμε και αυτό σοβαρά υπόψη.
Υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο απομονωμένοι και να βοηθούν ο ένας τον άλλο και εργαζόμαστε για κάποιες ιδέες που θα μοιραστούμε τις επόμενες εβδομάδες, αλλά επί του παρόντος επικεντρωνόμαστε στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της ίδιας της επιδημίας. Αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για πολλούς ανθρώπους και σκέφτομαι όλους όσοι επηρεάζονται από αυτό – τους άρρωστους ή τα άτομα σε καραντίνα, τους φίλους και την οικογένειά τους και βεβαίως τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή. Σύντομα θα μοιραστούμε περισσότερες ενημερώσεις”.