Οι “Ελληνικές Μαλδίβες” ανοίγουν το δρόμο για την τουριστική ανάπτυξη των ιδιωτικών νησιών
Η εμβληματική επένδυση που ανακοίνωσε η Grivalia Hospitality για το μεγαλύτερο νησί των Πεταλιών, απέναντι από το Μαρμάρι της Εύβοιας, έχει μεγάλες και πολλές προεκτάσεις.
- 05 Ιανουαρίου 2023 06:19
Με μια εντυπωσιακή ανακοίνωση, που υπονοεί μια εξίσου σημαντική συμφωνία αλλά και μια εμβληματική επένδυση, όπως και μια σοβαρή εξέλιξη για τον τουρισμό στη χώρα μας, προχώρησε η Grivalia Hospitality.
Η εταιρεία που κατέχει κάποια από τα πιο υπερπολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα, όπως το Amanzoe στην Πελοπόννησο και το One&Only Aesthesis στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει σε ένα πρωτοποριακό θέρετρο στο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πεταλιών, στο νότιο Ευβοϊκό κόλπο.
Στα νερά των Πεταλιών έχουν κολυμπήσει διασημότητες από όλο τον κόσμο μεταξύ άλλων, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μαρία Κάλλας, ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.
Στο νησί Μεγαλόνησος, η Grivalia είπε ότι δρομολογεί την ανάπτυξη ενός εμβληματικού έργου πολυτελούς φιλοξενίας, μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 280 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το επενδυτικό πλάνο θα αφορά στην ίδρυση και λειτουργία ενός υπερπολυτελούς θέρετρου πολύ υψηλών προδιαγραφών.
Το νησί, όπως και τα άλλα εννέα μικρότερα νησιά του συμπλέγματος των Πεταλιών, που αποκαλούνται μάλιστα «Ελληνικές Μαλδίβες», λόγω του εξωτικού περιβάλλοντος τους, ανήκουν στην εταιρεία «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.». Για την εταιρεία αυτή, έχει «ξοδευτεί πολύ μελάνι», καθώς υπήρξαν και υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες και δικαστικές εκκρεμότητες ανάμεσα στους δύο εφοπλιστές ιδιοκτήτες της. Πρέπει να σημειωθεί δε, ότι στο συγκεκριμένο νησί, σε μια έκταση περίπου 200 στρεμμάτων υπάρχει και η βίλα Πικάσο, την οποία δημιούργησε η κόρη Παλόμα Πικάσο και ο γιος Κλόντ Πικάσο του κορυφαίου ζωγράφου τη δεκαετία του ’80 και την οποία πώλησαν το 2015.
Πριν από μερικά χρόνια η τράπεζα Alpha είχε δεσμεύσει τους μετοχικούς τίτλους του ενός μετόχου, έναντι αθετημένης οφειλής περίπου ενός εκατ. ευρώ και τις είχε βγάλει σε πλειστηριασμό με πρώτη προσφορά στα 2,7 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε δεύτερη προσφορά, αφού μετά από νέα αποτίμηση του νησιωτικού συμπλέγματος, ο πλειστηριασμός ανέβηκε στα 25,7 εκατ. ευρώ και κηρύχτηκε άγονος, αφού κανείς δεν πλειοδότησε.
Τι θα περιλαμβάνει η επένδυση
Το οικολογικό θέρετρο θα περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχειακή εγκατάσταση, εστιατόρια, χώρους ευεξίας και εκγύμνασης, καθώς και beach club, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας σε Έλληνες και διεθνείς επισκέπτες. Προβλέπεται, επιπλέον, η ανάπτυξη πολυτελών branded κατοικιών, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ιδιωτικότητα και πολυτέλεια, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη σειρά ξενοδοχειακών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Όλες οι κατασκευές θα υλοποιηθούν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, με βιώσιμα υλικά και με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, ακολουθώντας ένα μοντέλο ήπιας ανάπτυξης, που σε επίπεδο δόμησης θα αντιστοιχεί σε λιγότερο από 8% της συνολικής έκτασης.
Για τη διαχείριση του υπερπολυτελούς θέρετρου, η εταιρία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ξενοδόχο διεθνούς φήμης, ο οποίος δεν έχει ως τώρα παρουσία στην Ελλάδα.
Που στοχεύει η Grivalia Hospitality
Στόχος της Grivalia Hospitality, σύμφωνα με την ανακοίνωση της, είναι το υπερπολυτελές θέρετρο να αποτελέσει την πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα στην Ελλάδα και από τις πρώτες παγκοσμίως που θα είναι πλήρως αυτόνομη ενεργειακά. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών της τουριστικής μονάδας, είτε άμεσα είτε μέσω εφαρμογής συστήματος συμψηφισμού (net metering). Επίσης, σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα για οργανωμένες τουριστικές αναπτύξεις, προβλέπεται η δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, όπως μονάδα αφαλάτωσης, σύστημα ύδρευσης και άρδευσης, δίκτυο πυρόσβεσης, συστήματα φωτισμού, οδικό δίκτυο, αγκυροβόλιο σκαφών κ.ά.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ στο στάδιο της κατασκευής θα δημιουργηθούν περί τις 800 θέσεις απασχόλησης, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας θα δημιουργηθούν 400 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.
Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των Πεταλιών
Οι εφοπλιστές Σπύρος Καρνέσης και Μαρής Εμπειρίκος, είναι οι ιδιοκτήτες με ίσο ποσοστό (από 50%), της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.», στην οποία ανήκει το νησιωτικό σύμπλεγμα των 10 νησιών των Πεταλιών. Η αξία τους έχει αποτιμηθεί περίπου στα 77 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο νησί, η Μεγαλόνησος ή Μεγάλο Πετάλι, να εκτιμάται σε περίπου 38 εκατ. ευρώ. Σε αυτό, επιτρέπεται η τουριστική ανάπτυξη, όπως και σε τρία ακόμη νησιά που στα οποία μπορούν να χτιστούν ακίνητα, ενώ δεν κάποια άλλα δεν επιτρέπονται μόνιμες κατασκευές.
Οι δύο ιδιοκτήτες βρίσκονται εδώ και δεκαετίες σε συνεχείς δικαστικές διαμάχες, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών και τα ποσοστά της μιας και της άλλης πλευράς.
Η Grivalia στην ανακοίνωση της δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για τους ιδιοκτήτες του νησιού, ούτε για τη μεταξύ τους συνεργασία, ενώ άγνωστο παραμένει αν υπάρχει συμφωνία και με τις δυο πλευρές. Αν πάντως κατάφερε να πάρει τη συναίνεση και των δύο πλευρών για αυτή την επένδυση, αυτό θα είναι σημαντικό για την τύχη και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Η υλοποίηση της επένδυσης ανοίγει το δρόμο για τα ιδιωτικά νησιά
Αν τελικά η συγκεκριμένη επένδυση υλοποιηθεί, εκτός του ότι θα προσθέσει στη χώρα, ένα σύγχρονο, εμβληματικό τουριστικό προϊόν, διεθνούς κύρους και εμβέλειας, θα ανοίξει το δρόμο και για την εκμετάλλευση και άλλων ιδιωτικών νησιών, που σήμερα μένουν στα αζήτητα.
Όπως είχε γράψει το NEWS 24/7, τα ελληνικά ιδιωτικά νησιά φιγουράρουν πολλά χρόνια στους μεγαλύτερους οίκους δημοπρασιών του κόσμου, αλλά και στα κορυφαία κτηματομεσιτικά γραφεία, όμως δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές.
Από τα χιλιάδες πολύ μικρά και μεγαλύτερα νησάκια που διαθέτει η χώρας μας, τα περίπου 150 είναι ιδιωτικά, ενώ αρκετά ανήκουν στο δημόσιο. Τα γραφειοκρατικά προβλήματα και αγκυλώσεις, η έλλειψη νερού και ρεύματος, οι δυσκολίες στη δόμηση, οι χαρακτηρισμοί γης κ.α., αποτρέπουν τους περισσότερους από το να αποκτήσουν έναν ιδιωτικό παράδεισο.
Αν καταφέρει η Grivalia να ξεπεράσει τους σκοπέλους και να ολοκληρώσει μια τέτοια επένδυση, είναι βέβαιο ότι πολλά θα αλλάξουν στη χώρα μας σε αυτό τον τομέα τουριστικής ανάπτυξης.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις