Στους κερδισμένους του 2022 o ελληνικός τουρισμός – Ποιες χώρες κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις
Στην έρευνα της GBRHospitality καταγράφεται η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού στη χώρα μας, παρά τη μείωση σε διανυκτερεύσεις και αφίξεις.
- 02 Φεβρουαρίου 2023 06:20
Μειωμένες κατά 10,1% ήταν οι διανυκτερεύσεις στα δωμάτια των ελληνικών ξενοδοχείων το 2022 σε σύγκριση με το 2019, ενώ μέχρι το Νοέμβριο οι διεθνείς αφίξεις στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 11% κατά την ίδια περίοδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της εταιρείας συμβούλων GBR Hospitality, η μείωση των αφίξεων οφείλεται κυρίως στη σημαντική πτώση των οδικών αφίξεων, που αντιπροσώπευαν το 31% του συνόλου των διεθνών αφίξεων το 2019. Οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών στα ελληνικά αεροδρόμια μειώθηκαν κατά μόλις 1% (2022/19) λόγω μιας πολύ δυνατής καλοκαιρινής περιόδου.
Οι διεθνείς εισπράξεις μειώθηκαν κατά 1% ανάμεσα στις δύο χρονιές και για ολόκληρο το 2022 αναμένεται ότι η Ελλάδα προσέλκυσε συνολικά σχεδόν 28 διεθνείς τουρίστες που οποίοι δαπάνησαν 17,5 δισ. ευρώ.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, έως τον Οκτώβριο για όλες τις Μεσογειακές χώρες οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν κατά 15,8% το 2022 σε σύγκριση με το 2019. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Ιταλία με – 26% ακολουθούμενη από τη Γαλλία με -22%. Η Τουρκία είχε τις καλύτερες επιδόσεις με μείωση των διεθνών αφίξεων μόλις 3% κατά την εξεταζόμενη περίοδο.
Με βάση τις επιδόσεις του 2022, η Τουρκία ξεπέρασε τους ανταγωνιστές της και κέρδισε μερίδιο αγοράς όπως και η Πορτογαλία, η Κροατία και η Ελλάδα. Η Ιταλία και η Γαλλία κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις, ενώ η Ισπανία παρά την πτώση κατά 17% στις διεθνείς αφίξεις κατάφερε και διατήρησε το μερίδιο αγοράς της.
Πως κινήθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό
Σύμφωνα με τα στοιχεία της GBR, ο δείκτης εσόδων καταγράφει το δύσκολο πρώτο τρίμηνο του 2022. Η αισιοδοξία είχε ήδη αμβλυνθεί από το 4ο τρίμηνο του 2021, με επίπεδα ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων λόγω της Covid-19 και την είσοδο της νέας παραλλαγής Όμικρον. Στις αρχές του 2022 εξακολουθούσαν να ισχύουν τα μέτρα Covid-19 που επηρέασαν σημαντικά τις επιδόσεις των ξενοδοχείων πόλης, συμπεριλαμβανομένων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Από τον Απρίλιο του 2022 η ζήτηση αυξήθηκε και τα ξενοδοχεία στους καλοκαιρινούς προορισμούς ξεκίνησαν τη σεζόν τους φτάνοντας σε επίπεδα πληρότητας παρόμοια του 2019, αλλά με σημαντικά υψηλότερα έσοδα. Το RevPAR σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αυξήθηκε 2%, ενώ σε άλλες πόλεις της Ελλάδας τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο μειώθηκαν κατά 2%.
Οι προκλήσεις του κλάδου της φιλοξενίας
Το έτος 2022 είναι η νέα βάση και προβλέπονται νέες αυξήσεις εσόδων, ενώ παράλληλα η βιομηχανία της φιλοξενίας αντιμετωπίζει το αυξημένο κόστος ενέργειας, εργασίας (και την έλλειψη προσωπικού), αγαθών και υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, η αύξηση των τιμών μειώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών ασκώντας πίεση στους ταξιδιωτικούς προϋπολογισμούς.
Τον Δεκέμβριο του 2022 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στο 7,6% σε ετήσια βάση, για να βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός της ενέργειας μειώθηκε στο 4,8% σε ετήσια βάση λόγω των χαμηλότερων παγκόσμιων τιμών και των κρατικών επιδοτήσεων. Ο εκπληκτικά ζεστός χειμώνας στην Ευρώπη έριξε κατακόρυφα τις τιμές του φυσικού αερίου.
Ως εκ τούτου, η Oxford Economics αναμένει απότομο αποπληθωρισμό το 2023 σε επίπεδο 3,9%, πολύ πάνω από τους στόχους της ΕΚΤ, η οποία θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια ασκώντας επιπλέον πίεση στα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού και στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις του δημοσίου. Η αγορά εργασίας είναι ανθεκτική με την ανεργία να μειώνεται στο 11,4% τον Νοέμβριο του 2022 και οι επενδύσεις πρόκειται να στηρίξουν περαιτέρω την ανάκαμψη με δαπάνες του μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ ύψους 31 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2021 – 2026.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις