Ανακαλύψτε την Κρήτη μέσα από τα παραδοσιακά γλυκά της

Διαβάζεται σε 4'
Κρήτη γλυκά
iStock

Η Κρήτη συνδυάζει παράδοση και εξέλιξη, ενώ τα παραδοσιακά γλυκά της, όπως σφακιανές πίτες και ξεροτήγανα, ξεχωρίζουν.

Ένα νησί που ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα στην παράδοση και την εξέλιξη, ένα νησί, ιδανικός προορισμός για χιλιάδες ανθρώπους που το επιλέγουν για τις διακοπές τους. Η Κρήτη κρύβει ομορφιές, έχει ποικιλία και ταυτόχρονα καταφέρνει να αποκτά σχέσεις αλήθειας με τους επισκέπτες της. Πέρα από τις ομορφιές της αλλά και τις εμπειρίες που μπορεί κανείς να αποκομίσει, η γαστρονομία αποτελεί ένα ακόμη πολύ σημαντικό παράγοντα που κάνει το νησί μοναδικό.

Τα αγνά προϊόντα, οι αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές και η αγάπη για το αληθινό φαγητό και γλυκό, δίνουν στα προϊόντα ξεχωριστή γεύση. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα παραδοσιακά γλυκά της Κρήτης με τα οποία ολοκληρώνεται ένα γεύμα, ή μπορούν να σταθούν και μόνα τους ως ιδανικοί πρεσβευτές της κρητικής γαστρονομίας.

Κρήτη γλυκά
iStock

Οι σφακιανές πίτες, αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά και διάσημα εδέσματα του νησιού με τη φήμη τους να φτάνει σε όλο τον κόσμο. Οφείλουν το όνομα τους στο γνωστό χωριό της Νότιας Κρήτης και δημιουργείται με το συνδυασμό μερικών από των πιο νόστιμων και ποιοτικών προϊόντων του νησιού, τη μυζήθρα και το μέλι. Ειδικότερα αποτελείται από μια λεπτή τηγανητή ζύμη που είναι γεμιστή με ξινομυζήθρα και έχει ως επικάλυψη μέλι.

Κρήτη γλυκά
iStock

Τα ξεροτήγανα αποτελούν και αυτά κάποια από τα πλέον δημοφιλή γλυκά του νησιού τα οποία μάλιστα είναι συνδυασμένα με γάμους και βαφτίσια, καθώς και γιορτές όπως τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για λεπτές τηγανητές λωρίδες ζύμης, περιχυμένες με μέλι και σιρόπι.

Καλτσούνια, Κρήτη
iStock

Τα καλτσούνια, έχουν και αυτά ως κύριο υλικό τους τη μυζήθρα η οποία προστίθεται σε μικρές φωλιές από αφράτη ζύμη. Η κανέλλα που προστίθεται από πάνω δίνει ένα εξαιρετικό άρωμα που τα κάνει μοναδικά. Οι δίπλες, είναι παρεμφερείς με τα ξεροτήγανα, αλλά διαφέρουν όσο αφορά στο σχήμα τους καθώς είναι μακρόστενες και αποτελούν τα γλυκά του γάμου.

Κρήτη γλυκά
iStock

Στην Κρήτη, μιλώντας για λουκούμια αναφέρονται σε ένα γλύκισμα το οποίο μοιάζει με τους λουκουμάδες, αλλά είναι πιο σφιχτοί και είναι περιχυμένα με αρκετό μέλι. Τα συναντάμε κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Κρήτη, στο Λασίθι, όπου τα ονομάζουν και κουμπανάκια. Συνήθως τρώγονται ζεστοί και συνοδεύουν ιδανικά την παγωμένη ρακή.

Κρήτη γλυκά
iStock

Η μουσταλευριά, είναι ένα εποχικό γλυκό, που φτιάχνεται την περίοδο του τρύγου, καθώς όπως μαρτυρά και το όνομα του, το κύριο υλικό της παρασκευής του, είναι ο μούστος. Είναι μία νόστιμη κρέμα που σερβίρεται πασπαλισμένη με κανέλλα και καρύδι.

Κρήτη γλυκά
iStock

Μία άλλη κατηγορία γλυκών είναι αυτά του κουταλιού, τα οποία θα τα βρούμε σε κάθε σπίτι. Φτιάχνονται με φρούτα κάθε εποχής και είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθούν και να σερβιριστούν όλο το χρόνο.

Κρήτη γλυκά
iStock

Ένα άλλο ιδιαίτερο παρασκεύασμα, είναι το πετιμέζι, το οποίο δημιουργείται από συμπύκνωση μούστου. Φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο και αποτελεί μία ιδανική γλυκαντική ουσία που μπορούμε να την προσθέσουμε σε τηγανίτες, λουκουμάδες, αλλά ακόμη και σε σαλάτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα