Ανοιξιάτικη βόλτα στο μαγικό δάσος της Στροφυλιάς

Διαβάζεται σε 4'
Το δάσος της Στροφυλιάς
Το δάσος της Στροφυλιάς INTIME NEWS

Μια ανοιξιάτικη ανάσα στο δάσος, μια απόδραση σε έναν από τους ωραιότερους φυσικούς θησαυρούς της Πελοποννήσου.

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, εκεί όπου ο Πατραϊκός κόλπος συναντά τις ακτές του Ιονίου. Το δάσος της Στροφυλιάς και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι σχηματίζουν ένα ενιαίο, πολύτιμο οικοσύστημα – το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της χώρας. Μια ανοιξιάτικη επίσκεψη στην περιοχή είναι ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς έναν από τους πιο ενδιαφέροντες φυσικούς σχηματισμούς της Ελλάδας.

Με μήκος 25 χιλιομέτρων και πλάτος που φτάνει έως και τα 4 χλμ., η Στροφυλιά δεν είναι μόνο ένα ξεχωριστό δάσος. Είναι μια «λωρίδα ζωής» όπως την έχουν χαρακτηρίσει – ένα φυσικό μωσαϊκό με υγροτόπους, θίνες, δάση, λίμνες και θαλάσσια μέτωπα. Είναι ένας τόπος όπου η άγρια ομορφιά συναντά την ηρεμία, ένα σκηνικό που προσφέρει πνευματική γαλήνη και σωματική αναζωογόνηση.

Εκεί που οι κουκουναριές αγκαλιάζουν τη θάλασσα

Το δάσος της Στροφυλιάς είναι το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος κουκουναριάς (Pinus pinea) στην Ελλάδα και από τα πιο εκτεταμένα στην Ευρώπη. Κουκουναριές, πεύκα, θάμνοι και αμμόλοφοι συνθέτουν ένα τοπίο σχεδόν κινηματογραφικό. Οι πυκνές συστάδες δέντρων δημιουργούν έναν ζωτικό πνεύμονα πρασίνου δίπλα στη θάλασσα, προστατεύοντας το οικοσύστημα και φιλοξενώντας πλήθος άγριων ζώων και πουλιών.

Με κάθε βήμα, οι αισθήσεις «ξυπνούν»: η αλμύρα της θάλασσας μπλέκεται με το άρωμα του πεύκου, της μυρτιάς και του φασκόμηλου, ενώ το απαλό φως της άνοιξης φιλτράρεται μέσα από τις κορφές των δέντρων, δημιουργώντας σκιές που χορεύουν στο χώμα. Ακολουθώντας τα μονοπάτια, από τις κουκουναριές περνάς στις χρυσαφένιες θίνες – αμμόλοφους που έχουν σχηματιστεί με τον καιρό από τους δυτικούς ανέμους και τα κύματα του Ιονίου. Οι θίνες, αν και μοιάζουν σχεδόν ψεύτικες, αποτελούν ζωτικό μέρος του οικοσυστήματος, προστατεύοντας το δάσος και τη λιμνοθάλασσα από τη διάβρωση και την αλατότητα.

Πουλιά, χελώνες και ιστορίες από τη Βενετοκρατία

Η Στροφυλιά και η γύρω περιοχή είναι ένας μικρός παράδεισος για τους φίλους της ορνιθοπαρατήρησης. Οι λιμνοθάλασσες Κοτύχι, Πρόκοπος και Πάπας φιλοξενούν εκατοντάδες είδη πουλιών – από ερωδιούς και χαλκόκοτες μέχρι χελιδόνια και γεράκια. Η περιοχή είναι σημαντικός σταθμός για τα αποδημητικά πουλιά, καθώς βρίσκεται επάνω στον δυτικό μεταναστευτικό διάδρομο.

Το νερό, όμως, δεν είναι μόνο καταφύγιο για πουλιά. Εδώ θα βρείτε και θαλάσσιες χελώνες Caretta–caretta, που το καλοκαίρι εναποθέτουν τα αυγά τους στις θίνες, αλλά και αλεπούδες, σκαντζόχοιρους και βίδρες. Το δάσος σφύζει από ζωή.

Η λιμνοθάλασσα του Πάπα κουβαλά και ιστορίες. Κατά την Ενετοκρατία, λέγεται πως από εδώ προμηθευόταν ψάρια –και δη εκλεκτές τσιπούρες– το Βατικανό. Ένας «τίτλος ευγένειας» για μια λιμνοθάλασσα που συνεχίζει μέχρι σήμερα να φιλοξενεί λαβράκια, χέλια και κεφάλους.

Περπατώντας ή ποδηλατώντας στην άνοιξη

Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να ανακαλύψεις τη Στροφυλιά. Ο καιρός είναι γλυκός, τα χρώματα ζωντανά και το έδαφος φιλικό σε κάθε είδους δραστηριότητα. Εδώ θα βρείτε οκτώ πεζοπορικές διαδρομές και τέσσερις ποδηλατικές, όλες χαμηλής έως μέτριας δυσκολίας. Οι διαδρομές περνούν από το δάσος, τις λιμνοθάλασσες, τους αμμόλοφους και φτάνουν μέχρι τα «Μαύρα Βουνά», τους ασβεστολιθικούς λόφους που προσφέρουν υπέροχη θέα.

Για τους λάτρεις της φωτογραφίας, η Στροφυλιά είναι σκηνικό με αμέτρητες εναλλαγές. Από τα ήρεμα νερά μέχρι τα περάσματα των πουλιών, και από τα γεμάτα ζωή ξέφωτα του δάσους μέχρι τα μοναχικά αποτυπώματα στη χρυσή άμμο. Και όταν έρθει η ώρα για ξεκούραση, τολμήστε μια βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου και λίγες στιγμές κάτω από τον ήλιο, σε μια αμμώδη παραλία 15 χιλιομέτρων, θα κλείσουν ιδανικά την εμπειρία.

Πώς θα φτάσετε

Η πρόσβαση είναι εύκολη και ιδανική για μονοήμερη ή διήμερη εκδρομή από την Πάτρα. Με κατεύθυνση προς Κυλλήνη, στρίψτε προς Άραξο και συνεχίστε προς τη Στροφυλιά και την παραλία της Καλογριάς. Η απόσταση από την Πάτρα είναι περίπου 45 χιλιόμετρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα