Αριστερή ή δεξιά; Ποια πλευρά του αεροπλάνου να διαλέξετε

Διαβάζεται σε 4'
Θέσεις αεροπλάνου (φωτογραφία αρχείου)
Θέσεις αεροπλάνου (φωτογραφία αρχείου) iStock

Η επιλογή θέσης στο αεροπλάνο εξαρτάται από τη θέα, τον ύπνο, την ηλιοφάνεια, και άλλους παράγοντες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όταν ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια προτίμηση για θέση στο παράθυρο ή στο διάδρομο. Αλλά έχετε ποτέ σκεφτεί σε ποια πλευρά του αεροπλάνου είναι καλύτερα να καθίσετε;

Πριν όμως αναλύσουμε το θέμα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: καμία πλευρά δεν είναι απαραίτητα πιο ασφαλής από την άλλη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους οι τακτικοί επιβάτες μπορεί να προτιμούν είτε τη δεξιά είτε την αριστερή πλευρά. Στο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel & Leisure μίλησαν έμπειροι ταξιδιώτες και ειδικοί για το θέμα, και μας διαφωτίζουν για όλα εκείνα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε τη θέση σας σε ένα αεροπλάνο.

Θέσεις αεροπλάνου (φωτογραφία αρχείου)
Θέσεις αεροπλάνου (φωτογραφία αρχείου) iStock

Θέα

Αν προτιμάτε τη θέση σας στο παράθυρο, ίσως θέλετε να ελέγξετε την πιθανή πορεία της πτήσης σας πριν επιλέξετε πλευρά. Ο Richard Campbell, ιδρυτής της ταξιδιωτικής πλατφόρμας 10Adventures, δηλώνει: «Μου αρέσει πολύ η θέση στο παράθυρο και συχνά προσπαθώ να προβλέψω ποια πλευρά θα έχει καλύτερη θέα, βασιζόμενος στη λογική πορεία της πτήσης προς το αεροδρόμιο». Θυμάται ακόμα την πρώτη του διεθνή πτήση πριν από 25 χρόνια, όταν κάθισε στη δεξιά πλευρά του αεροπλάνου και είχε απίστευτη θέα στον Τάμεση και το κέντρο του Λονδίνου καθώς προσέγγιζε το Heathrow. Η Catherine Heald, ειδική σε ταξίδια στην Ασία και συνιδρύτρια της Remote Lands, επίσης δίνει προτεραιότητα στη θέα. «Όταν πετάτε από το Κατμαντού στο Πάρο, θέλετε να είστε στη δεξιά πλευρά για να έχετε την καλύτερη θέα στο Έβερεστ», σημειώνει.

Ωστόσο, ακόμα και με την καλύτερη έρευνα, τα πράγματα μπορεί να μην πάνε όπως τα υπολογίζετε. Ο Campbell προειδοποιεί: «Ακόμα κι αν προσπαθώ να βρω κάθισμα με εξαιρετική θέα, είναι δύσκολο να προβλέψω αν θα έχω πραγματικά ωραία θέα». Η πορεία της πτήσης μπορεί να αλλάξει, ο καιρός μπορεί να χαλάσει και αυτό που φαίνεται καλό στον χάρτη μπορεί να είναι απογοητευτικό από τα 38.000 πόδια.

Τι συμβαίνει στον ουρανό

Το τι συμβαίνει στον ουρανό, δεν έχει να κάνει μόνο με τη θέα κάτω από το αεροπλάνο. Ο Matthew Cappucci, επιστήμονας που μελετά την ατμόσφαιρα, προτιμά τη βόρεια πλευρά κατά τη διάρκεια πολικών διαδρομών, ώστε να έχει την ευκαιρία να δει το Βόρειο Σέλας. Από την άλλη, αν πετάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ήλιος είναι πιο σημαντικός παράγοντας. Ο Cappucci επισημαίνει: «Επειδή δεν μου αρέσει να με χτυπάει ο ήλιος στα μάτια, προσπαθώ να κάθομαι στην αντίθετη πλευρά από αυτήν που βρίσκεται ο ήλιος». Κάτι που είναι επίσης σημαντικό: η πλευρά με τον ήλιο είναι αισθητά πιο ζεστή.

Kαμπίνα αεροπλάνου (φωτογραφία αρχείου)
Kαμπίνα αεροπλάνου (φωτογραφία αρχείου) iStock

Πώς ο ύπνος παίζει το ρόλο του

Αν κοιμάστε στο αεροπλάνο, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τείνετε να γέρνετε προς μια κατεύθυνση καθώς κοιμάστε. Η Dominika Dryjski, COO της TravMedia, προτιμά τη δεξιά πλευρά, καθώς συνήθως γέρνει προς τα δεξιά όταν κοιμάται στις πτήσεις μεγάλης διάρκειας. Ωστόσο, αν βρίσκεστε στην business class με κάθισμα που ξαπλώνει τελείως, τότε οποιαδήποτε πλευρά θα σας βολέψει.

Δεξιόχειρες ή Αριστερόχειρες

Αν σχεδιάζετε να εργαστείτε κατά τη διάρκεια της πτήσης, ίσως η δεξιοχειρία σας παίξει ρόλο στην επιλογή σας. Ο John Lyotier, CEO και συνιδρυτής της TravelAI, προτιμά να κάθεται στην αριστερή πλευρά του αεροπλάνου, σε κάθισμα διαδρόμου, γιατί έτσι είναι πιο εύκολο να δουλεύει με το laptop του. Στο τέλος της ημέρας, όμως, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που είναι πιο σημαντικοί από την πλευρά του αεροσκάφους. Ο Andy Palacios, VP της App in the Air, δηλώνει ότι προτιμά ένα κάθισμα διαδρόμου προς το μπροστινό μέρος του αεροπλάνου και μακριά από τις τουαλέτες, για να μειώσει τον θόρυβο και τις ανεπιθύμητες μυρωδιές. Και φυσικά, μια αναβάθμιση σε καλύτερη θέση είναι πάντα ένας καλός λόγος για να σπάσετε τους κανόνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα