Το Βίλνιους είναι ο επόμενος απίθανος προορισμός του ψαγμένου ταξιδιώτη

Διαβάζεται σε 14'
Πανοραμική θέα στο Βίλνιους
Πανοραμική θέα στο Βίλνιους iStock

Η όμορφη πρωτεύουσα της Λιθουανίας, γεμάτη ιστορία, πολιτισμό, μεσαιωνική αρχιτεκτονική, ζωντανή ατμόσφαιρα και δυνατή γαστρονομική σκηνή.

Αυτή η πρωτεύουσα στο βορρά της Ευρώπης είναι διαφορετική. Το ίδιο και η λιλιπούτια χώρα που τη φιλοξενεί και «βάζει» τρίποντα στο άκουσμα της. Τώρα λοιπόν που στην Ελλάδα βάλαμε στο ταξιδιωτικό μας ημερολόγιο καινούριους, διαφορετικούς από τους κλασικούς προορισμούς, ήρθε η ώρα να επισκεφτούμε και τη Λιθουανία!

Οι μισοί στην Ελλάδα την ξέρουν από τη Eurovision και οι άλλοι μισοί από το μπάσκετ. Και τώρα που η AEGEAN πετά απευθείας στο Βίλνιους κάθε Πέμπτη και Κυριακή, δεν χάνουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη χώρα από κοντά. Τσεκάρετε λίγο την τιμή του εισιτηρίου και στοίχημα ότι πριν βγείτε από το site της αεροπορικής εταιρείας θα έχετε κάνει κράτηση. Είναι τόσο οικονομικά, όχι μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και η διαμονή και το απίθανο φαγητό και τα ψώνια. Και που το ξέρουμε εμείς; Το NEWS 24/7 πέταξε μέχρι το Βίλνιους, το έζησε νύχτα και μέρα και σας ενημερώνει.

Go Vilnius!

Μα ποια είναι αυτή η χώρα;

Ηλιοβασίλεμα στην Παλιά Πόλη του Βίλνιους iStock

Έχουν χιούμορ οι Λιθουανοί, γιατί γνωρίζουν καλύτερα από όλους, ότι αυτή τη στιγμή που διαβάζετε το όνομα της χώρας τους, αναρωτιέστε – 9 στους 10 – πού βρίσκεται. Ας μάθουμε λοιπόν τα βασικά. Κοιτώντας το χάρτη της Ευρώπης, η Λιθουανία βρίσκεται στα βορειοανατολικά, με τη γειτονιά της να περιβάλλεται από τη Λετονία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία και τη Ρωσία. Η φύση της είναι πανέμορφη, η ιστορία της πλούσια, οι πόλεις της διαμάντια. Λίγο κάτω από 3 εκατομμύρια εκτιμάται ο πληθυσμός της. Όμορφοι άνθρωποι οι Λιθουανοί, δυνατοί.

Τρεις ώρες παρά κάτι λεπτά, διαρκεί η απολαυστική απευθείας πτήση της AEGEAN, μέχρι το Βίλνιους την πρωτεύουσα της χώρας. Το 2024, η πόλη, κέρδισε τον τίτλο του φθηνότερου ευρωπαϊκού city break και αυτό για την πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας στο φαγητό, τις εκδρομές και τις οικονομικές πτήσεις.

Το απίθανο Βίλνιους

Κοσμοπολίτικο και μεσαιωνικό, νεανικό και ιδιόρρυθμο, το Βίλνιους είναι ένα σαγηνευτικό κράμα μυστηρίου εποχής και σύγχρονου πνεύματος, χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Νέρις και Βίλνελε. Είναι μια σύγχρονη πόλη, που δίνει την αίσθηση της ελευθερίας στον επισκέπτη της. Για πολλά ξεχωρίζει. Το μοντέρνο lifestyle του Βίλνιους και παρά τη μακρά ιστορία του, το καθιστούν «young at heart» και έχει πράγματι μια νεανική καρδιά, που το μεταμορφώνει σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς της Ευρώπης και όχι μόνο. Μην αρκεστείτε στο κλασικό πρόγραμμα επίσκεψης σε αξιοθέατα και μνημεία.

Η λιθουανική πρωτεύουσα είναι ένα σύνολο από γοητευτικά παράδοξα που κλέβουν την παράσταση. Εδώ συνυπάρχουν η μεγαλύτερη μπαρόκ Παλιά Πόλη της Ευρώπης, που είναι μνημείο της UNESCO με το άγαλμα του Φρανκ Ζάππα, η διακηρυγμένη ως «ανεξάρτητη δημοκρατία» μποέμικη συνοικία Ουζούπις, οι δεκάδες γοτθικές και καθολικές εκκλησίες, οι φουτουριστικοί ουρανοξύστες, η σημαντικότερη εβραϊκή συνοικία της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και ο διάχυτος κλασικισμός και το art nouveau.

Πανοραμική θέα στην παλιά πόλη και το σύγχρονο κέντρο του Βίλνιους iStock

Η σπουδαία Παλιά Πόλη

Η πλούσια και ποικιλόμορφη ιστορία του Βίλνιους, είναι εμφανής στη μαγευτική Παλιά Πόλη του. Αυτή η περιοχή, η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1994, είναι ένα ζωντανό ψηφιδωτό γοτθικής, αναγεννησιακής, μπαρόκ και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, αντικατοπτρίζοντας τις ποικίλες πολιτιστικές και ιστορικές επιρροές της. Ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα και γρήγορα εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο εμπορίου και πολιτισμού της περιοχής. Ως πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας για αιώνες, προσέλκυσε λόγιους, καλλιτέχνες και εμπόρους από όλη την Ευρώπη. Η πόλη άνθισε, καθιστώντας την ένα χωνευτήρι διαφορετικών εθνοτήτων, θρησκειών και παραδόσεων.

Παλιά Πόλη του Βίλνιους στη Λιθουανία iStock

Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης βρίσκεται η Πλατεία του Καθεδρικού Ναού, όπου κυριαρχεί ο μεγαλοπρεπής Καθεδρικός Ναός του Βίλνιους και το ανεξάρτητο καμπαναριό του. Κοντά, ο Πύργος του Γκεντιμίνας προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης, υπενθυμίζοντας στους επισκέπτες το μεσαιωνικό κάστρο που κάποτε βρισκόταν εκεί. Το περίπλοκο δίκτυο στενών, δαιδαλωδών δρόμων οδηγεί σε πληθώρα ιστορικών τοποθεσιών, όπως οι Πύλες της Αυγής, ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο, και το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στην Ανατολική Ευρώπη.

Βίλνιους iStock

Η Παλιά Πόλη είναι επίσης γνωστή για τις πολλές εκκλησίες της, με την Εκκλησία της Αγίας Άννας να ξεχωρίζει για την εξαιρετική γοτθική αρχιτεκτονική της. Ο συνδυασμός ορθόδοξων, καθολικών και προτεσταντικών χώρων λατρείας αναδεικνύει τη θρησκευτική ποικιλομορφία της πόλης. Επιπλέον, η Εβραϊκή Συνοικία δίνει μια καθαρή εικόνα στην κάποτε ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα που ήταν ζωτικό μέρος του πολιτιστικού ιστού της πόλης. Σήμερα, η Παλιά Πόλη του Βίλνιους είναι μια ζωντανή περιοχή γεμάτη ζωή, από πολύβουα παζάρια και γραφικά καφέ, μέχρι γκαλερί τέχνης και πολιτιστικά φεστιβάλ, προσφέροντας έναν μοναδικό συνδυασμό ιστορικής γοητείας και σύγχρονης ζωντάνιας.

Το ανεξάρτητο κράτος του Užupis – Mια “χώρα” μέσα σε μια πόλη

Το Ούζουπις (Užupis) είναι η μικρότερη συνοικία στο Βίλνιους και χωρίζεται από την Παλιά Πόλη με τον ποταμό Βίλνελε. Και μπορεί τη δεκαετία του 1990 να μην είχε τόσο καλή φήμη, όμως πλέον έχει εξελιχθεί σε μια όμορφη γειτονιά καλλιτεχνών, διανοουμένων και επιχειρηματιών. Η ιστορία της λέει, ότι την 1η Απριλίου 1997, οι κάτοικοι του αποφάσισαν να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους. Μια ανεξάρτητη δημοκρατία πρέπει να έχει χρήματα, εξουσία, ύμνο και σύνταγμα και πάνω απ’ όλα ελεύθερο πνεύμα. Είναι επίσημα αναγνωρισμένη ως αυτόνομη δημοκρατία από την 1η Απριλίου 1997 και είναι ένα μαγευτικό σημείο γεμάτο με ενθουσιασμό και δημιουργική ενέργεια. Αυτό το μικρό βασίλειο της τέχνης και του μποέμικου τρόπου ζωής προσελκύει δημιουργικούς ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου, που αναζητούν έναν τόπο γεμάτο έμπνευση για να ζήσουν και να δημιουργήσουν.

Η συνοικία Ούζουπις στο Βίλνιους

Κάθε χρόνο, την Πρωταπριλιά, η Δημοκρατία του Ούζουπις γιορτάζει την ανεξαρτησία της με έναν ξεχωριστό τρόπο. Οι δρόμοι γεμίζουν με φεστιβάλ και εκδηλώσεις που προσελκύουν τόσο τους ντόπιους όσο και τους τουρίστες. Οι γκαλερί τέχνης, οι καφετέριες και τα εστιατόρια της περιοχής αναδεικνύουν τον μοναδικό της χαρακτήρα, προσφέροντας μια γεύση από την καλλιτεχνική ψυχή του.

Πανόραμα στο Βίλνιους

Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε μια πόλη είναι συχνά από ψηλά και το Βίλνιους προσφέρει πολλές επιλογές για να απολαύσετε τις πανοραμικές θέες του. Αν έχετε την αντοχή για μια αληθινά απότομη ανάβαση, ο Λόφος των Τριών Σταυρών είναι ιδανικός για να θαυμάσετε την υπέροχη θέα στην πόλη, ιδιαίτερα ωραία κατά το ηλιοβασίλεμα.

Ο λόφος Gediminas, «κατακτιέται» με τα πόδια μέσω ενός απότομου λιθόστρωτου μονοπατιού ή απλά ανεβαίνοντας ξεκούραστα με το τελεφερίκ. Είναι ένα άλλο δημοφιλές σημείο για να θαυμάσετε το αστικό τοπίο του Βίλνιους. Στην κορυφή του βρίσκεται το ομώνυμο κάστρο, ένα φρούριο του 15ου αιώνα όπου σώζεται ο πύργος του.

Αεροφωτογραφία της πλατείας Δημαρχείου στην παλιά πόλη του Βίλνιους iStock

Ανακαλύψτε το σοβιετικό παρελθόν της πόλης

Η ιστορία της Λιθουανίας είναι πολύπλοκη, συναρπαστική και συχνά οδυνηρή. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χώρα περιήλθε υπό σοβιετική κυριαρχία και, αν και η αντίσταση μεταξύ των Λιθουανών ήταν μεγάλη, καταπνίγηκε βάναυσα. Το Μουσείο Θυμάτων Γενοκτονίας  δίνει μια συγκλονιστική εικόνα της καθημερινής ζωής κατά τη σοβιετική περίοδο. Λειτούργησε ως πρώην αρχηγείο της KGB και πριν από αυτό πέρασε από εκεί η Γκεστάπο, οι Πολωνοί κατακτητές κ.α. Το κτήριο πλέον στεγάζει ένα μουσείο αφιερωμένο στα χιλιάδες μέλη της λιθουανικής αντίστασης που δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν ή απελάθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τη δεκαετία του 1960. Οι φωτογραφίες, αντικείμενα, κελιά μαρτυρούν την τραγική ιστορία τους.

Μια φυλακή που έγινε καλλιτεχνική αγκαλιά

Η Lukiškės λειτουργούσε για 115 χρόνια, μέχρι και πρόσφατα, ως φυλακή, που φυλασσόταν από ψηλά τείχη και συρματοπλέγματα. Η μεταμόρφωσή της σήμερα, από φυλακή σε καλλιτεχνικό χώρο, η Lukiškės Prison 2.0, φιλοξενεί 250 δημιουργούς και καλλιτέχνες, που εκεί μπορούν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν.

Η παλιά φυλακή Lukiškės

Μπορείτε να ξεναγηθείτε στα κελιά και τους εσωτερικούς χώρους της για να πάρετε μια γεύση από τη ζωή στην πρώην φυλακή, ή να καθίσετε για μια μπύρα ή ένα δροσιστικό ποτό στα μπαράκια του προαύλιου χώρου και να παρακολουθήσετε μια συναυλία.

Η παλιά φυλακή Lukiškės

Οι γεύσεις της Λιθουανίας

Στο Βίλνιους θα γνωρίσετε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη γαστρονομική σκηνή και να είστε σίγουροι ότι οι μάγειρες της πόλης εργάζονται σκληρά για να αλλάξουν το πρόσωπο του λιθουανικού φαγητού. Πάντως αν θέλετε να γνωρίσετε από κοντά τις πρώτες ύλες που φτάνουν στο καθημερινό τραπέζι των Λιθουανών, κάντε μια βόλτα από τη σκεπαστή αγορά τροφίμων της πόλης Hale Market.

Το εστιατόριο Augustin, είναι ατμοσφαιρικό, με ξύλινα δάπεδα και εντυπωσιακούς τεράστιους κυκλικούς πολυελαίους να κρέμονται από το τσιμεντένιο ταβάνι και vintage μπουφέδες που στα ράφια τους υπάρχουν κρασιά και κρασιά. Πολύχρωμα πιάτα συνδυάζουν μεσογειακές και ανατολικές γεύσεις και προσφέρονται σε δύο διαφορετικές εκδοχές.

Το εστιατόριο Augustin

Το μενού περιλαμβάνει κυρίως μοντέρνα μικρά πιάτα από λαχανικά, ενώ υπάρχουν επίσης κύρια πιάτα που προσφέρονται με βάση το ψάρι ή το κρέας.

Το εστιατόριο Augustin

Το εστιατόριο Ertlio Names είναι ένα γαστρονομικό εστιατόριο που δίκαια έχει επιλεγεί από τον οδηγό Michelin και στεγάζεται σε τρεις ορόφους ενός ιστορικού αρχοντικού στο κέντρο της πόλης.

Πιάτα φτιαγμένα με δεξιοτεχνία, που ακουμπούν στην γαστρονομική ιστορία της χώρας και φτάνουν στη σύγχρονη τους εκδοχή. Ο ιδρυτής και σεφ του εστιατορίου, Tomas Rimydis, αποδομεί την ιστορική κουζίνα και τις ευγενείς γεύσεις της συνδυάζοντας το παλιό και το νέο, το συναισθηματικό και το απροσδόκητο.

Το εστιατόριο Ertlio Names

Η λιθουανική κουζίνα ήταν πάντα ανοιχτή σε γαστρονομικές επιρροές από όλη την Ευρώπη, έτσι τα πιάτα που κάποτε κοσμούσαν τα τραπέζια των αρχοντικών του τόπου, σήμερα ζωντανεύουν στο εστιατόριο με μοντέρνες ερμηνείες εμπνευσμένες από τις τάσεις της Δύσης. Επιλέξτε ένα σετ μενού 4 ή 6 πιάτων για να κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο και την κουζίνα της χώρας, που αλλάζει ανάλογα με την εποχή και περιορίζεται σε προϊόντα που μπορούν προμηθεύονται από κοντινούς αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες. Το σέρβις εξαιρετικό, καθώς σε κάθε πιάτο έρχεται μια εξήγηση της προέλευσής του. Η λίστα κρασιών, περιλαμβάνει ετικέτες από τον ευρωπαϊκό αμπελώνα, αλλά και τοπικά ποτά όπως λιθουανικό υδρόμελο, μπύρα από τοπικές ζυθοποιίες και άλλα αποστάγματα.

Το εστιατόριο Ertlio Names

Το Lokys είναι ένα αυθεντικό λιθουανικό εστιατόριο στην Παλιά Πόλη του Βίλνιους, οικογενειακό, δεύτερης γενιάς, το οποίο θα σας μυήσει στην ιστορική παραδοσιακή κουζίνα της χώρας. Το μενού αφηγείται παλιές ιστορίες Λιθουανών ευγενών, οι οποίοι γλεντούσαν σε τραπέζια που το φαγητό προέρχονταν από τα δώρα του δάσους, μούρα, μανιτάρια, ξηρούς καρπούς και κυνήγι. Αυτά που έτρωγε λοιπόν η αριστοκρατία της Λιθουανίας, σερβίρονται μπροστά σας με μια μοντέρνα πινελιά. Θα δοκιμάσετε διάφορα είδη τοπικού καπνιστού κρέατος ή λουκάνικα, τοπικά τυριά από ντόπιες φάρμες, τουρσί, καραβίδες με βότανα, ψητό αγριογούρουνο με σάλτσα cowberry-wine και γλυκό αχλάδι, γατόψαρο τοπικής εκτροφής με κρούστα από ξηρούς καρπούς και μουστάρδα. Ακόμη, σπιτικά vegan ντάμπλινγκ boletus, που απολαμβάνουν οι Λιθουανοί για την παραμονή των Χριστουγέννων και σερβίρονται με μαρμελάδα κρεμμυδιού. Στο Lokys άνοιξε πρόσφατα ένα μικρό ντελικατέσεν με επιλεγμένες λιθουανικές λιχουδιές και ποτά, που παράγονται από μικρούς τοπικούς παραγωγούς.

Ετοιμαστείτε για ιδιαίτερα ψώνια

Οι παραδοσιακές χειροτεχνίες είναι ζωντανές στη Λιθουανία και η πρωτεύουσα είναι γεμάτη μέρη για να ψωνίσετε αναμνηστικά. Τα κοσμήματα από κεχριμπάρι της Βαλτικής ή είναι το πιο διάσημο σουβενίρ, αν και θα πρέπει να ελέγξετε τη γνησιότητα τους. Όμορφη και γεμάτη τέχνη είναι και η αγορά των υφασμάτων και των κεντημάτων, με υφαντά γεμάτα υπέροχα έθνικ σχέδια. Αγοράστε ακόμη όμορφα πήλινα τα και σκαλιστές στο χέρι ξύλινες αποκριάτικες μάσκες.

Christopher Summer Festival – Ιούλιος-Αύγουστος 2024

Ο Άγιος Χριστόφορος είναι ο προστάτης άγιος των ταξιδιωτών και της πόλης του Βίλνιους και το καλοκαίρι, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι αφιερωμένοι σε αυτόν με έναν πολύ ψυχαγωγικό τρόπο. Το Christopher Summer Festival! Και φέτος και για ένα ολόκληρο δίμηνο, το Βίλνιους θα ζήσει στους ρυθμούς του καλοκαιρινού φεστιβάλ του. Περισσότερες από 40 πρωτότυπες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες και θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα μουσικής, από αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου, τζαζ και πειραματικά έργα, αλλά και παραδοσιακά όργανα θα αντηχούν σε όλη την πόλη. Στο φεστιβάλ θα συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι μουσικοί και οι τελευταίες ευρωπαϊκές μουσικές τάσεις. Όπου και βρίσκεστε στη πόλη θα ακούτε μουσικές, καθώς οι ορχίστρες θα παίζουν σε αίθουσες, σε πάρκα αλλά και πλοία που θα πλέουν στον ποταμό Νέρις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα