Φθινόπωρο στην Ξάνθη: Ανακαλύψτε την αυθεντική πολυπολιτισμική της ομορφιά

Διαβάζεται σε 5'
Ξάνθη
Ξάνθη iStock

Η όμορφη πόλη του βορρά το φθινόπωρο συνδυάζει ιστορία, φύση και πολυπολιτισμική γοητεία, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες εξερεύνησης, γαστρονομίας και πολιτισμού.

Το φθινόπωρο στην Ξάνθη είναι μια μοναδική εμπειρία. Τα χρώματα των φύλλων που πέφτουν, ο ήχος του αέρα που διαπερνά τα στενά της παλιάς πόλης, και η αίσθηση της ιστορίας που αναβλύζει από κάθε γωνιά, συνθέτουν έναν προορισμό που πρέπει να ανακαλύψετε.

Η Ξάνθη συνδυάζει τη γοητεία της παράδοσης με έναν ζωντανό και σύγχρονο χαρακτήρα, ιδανικό για μια φθινοπωρινή απόδραση που θα σας αφήσει με υπέροχες αναμνήσεις. Ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι στην πόλη όπου το παρελθόν και το παρόν συναντιούνται αρμονικά, δημιουργώντας ένα σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς.

Ψίθυροι ιστορίας και δυνατό παρόν

H παλιά πόλης της Ξάνθης
H παλιά πόλης της Ξάνθης iStock

Περπατώντας στους λιθόστρωτους δρόμους της Ξάνθης, θα νιώσετε τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και θα θαυμάσετε τα διατηρητέα αρχοντικά που στέκουν περήφανα, ψιθυρίζοντας ιστορίες περασμένων εποχών. Η Παλιά Πόλη, με την αρχιτεκτονική της μεγαλοπρέπεια και την έντονη φιλική ατμόσφαιρα, θα σας καλωσορίσει με ανοικτές αγκαλιές. Σε κάθε γωνιά, θα συναντήσετε ένα ακόμα αρχιτεκτονικό στολίδι που μαρτυρά τις περιόδους ευμάρειας και ακμής της πόλης.

Η πολυπολιτισμική ταυτότητα της Ξάνθης είναι πανταχού παρούσα. Η μουσουλμανική κοινότητα, άλλοτε εμφανής και άλλοτε διακριτικά παρούσα, προσφέρει μια συναρπαστική οπτική συνύπαρξης και αρμονίας. Σε σημεία όπως οι όχθες του ποταμού Κόσυνθου, όπου το παλιό συναντά το νέο, θα γίνετε μάρτυρες της ζωντάνιας της πόλης. Μην παραλείψετε να ακολουθήσετε το «Μονοπάτι της Ζωής», μια όμορφη διαδρομή πεζοπορίας που εκτείνεται παράλληλα με τον ποταμό, προσφέροντας σας μια ανάσα φύσης και πολιτισμού.

Το φημισμένο ρολόι και η πλατεία

Το ρολόι της Ξάνθης
Το ρολόι της Ξάνθης iStock

Στην καρδιά της Ξάνθης βρίσκεται η κεντρική πλατεία, ένα σημείο γεμάτο ιστορία. Τοπόσημο αποτελεί το φημισμένο ρολόι, ένας πύργος ύψους 20 μ., ο οποίος δημιουργήθηκε το 1859, και αποτελούσε τμήμα τεμένους. Η σκεπαστή δημοτική αγορά, η οποία φτιάχτηκε το 1940, θα μας φέρει στην καρδιά της λειτουργίας της πόλης, και αισθάνομαι ήδη τον αληθινό ρυθμό μπροστά στο αλισβερίσι των αγοραπωλησιών και τον τρόπο συνδιαλλαγής. Ανυπομονώ και για το φημισμένο παζάρι του Σαββάτου, το οποίο έχει τις ρίζες του στα χρόνια της τουρκοκρατίας, όταν πωλητές με προϊόντα κάθε είδους έφταναν στην πόλη για να πουλήσουν την πραμάτια τους. Ρούχα, χαλιά, μπαχαρικά, φρούτα, λαχανικά και κάθε λογής προϊόν, θα τοποθετηθεί στους πάγκους για πώληση.

Οι δίδυμες κατοικίες και το αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου

Η Παλιά Πόλη απαιτεί τον χρόνο σας, καθώς τα ιστορικά της κτίρια έχουν πολλά να πουν. Ένα από τα πιο εμβληματικά είναι το Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, οι δίδυμες κατοικίες που μαρτυρούν την ιστορία του καπνεμπορίου στην περιοχή. Οι φημισμένοι καπνέμποροι της εποχής, το έχτισαν της δεκαετία του 1860 και βασίστηκαν σε σχέδια Ρώσων αρχιτεκτόνων, τα οποία μπορείτε να τα δείτε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Διαθέτουν τρία επίπεδα, ενώ φιλοξενούν κάποιες πανέμορφες τοιχογραφίες. Σήμερα το λαογραφικό μουσείο το οποίο στεγάζεται εδώ, αποτελεί μία στάση έμπνευσης, και συνάμα ισχυρή ένεση πολιτισμού για τον επισκέπτη. Μία ακόμη αρχοντική κατοικία η οποία με βάζει για τα καλά στο πνεύμα της εποχής, είναι του Καραδήμογλου, η οποία χτίστηκε τη δεκαετία του 1920 από επιφανή καπνέμπορο και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικισμού του Μεσοπολέμου, με πολλά διακοσμητικά και γύψινα. Σήμερα στεγάζει την Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μάνος Χατζιδάκις και η Ξάνθη

Η Ξάνθη είναι και η πατρίδα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι. Το σπίτι του στην οδό Ελ. Βενιζέλου λειτουργεί ως Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης, με αναστηλωμένες τοιχογραφίες και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που εντυπωσιάζουν.

Το Σπίτι της Σκιάς

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Σπίτι της Σκιάς, όπου ο καλλιτέχνης Τριαντάφυλλος Βαϊτσης δημιουργεί σκιές – έργα τέχνης. Με υλικά όπως αλουμίνιο και υφάσματα, οι φιγούρες που σχηματίζονται είναι πραγματικά εντυπωσιακές και προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία τέχνης. Βρίσκεται στην οδό Ορφέως 33 και αξίζει να το επισκεφτείτε. (τηλ.: 2541 108309)

Γαστρονομία

Φαγητό
iStock

Η γαστρονομία της Ξάνθης είναι ένας αληθινός θησαυρός πολιτισμών. Ένα πλούσιο πολιτισμικό μωσαϊκό, το οποίο εμπεριέχει Έλληνες, Τούρκους, Πομάκους, Ρομά, Μικρασιάτες, Αρμένιους και Πόντιους. Ο καθένας από αυτούς, φέρνει τη δική του γαστρονομική προσέγγιση και το αποτέλεσμα ικανοποιεί τους πάντες. Στην Ξάνθη, θα βρούμε κεμπάπ όλων των ειδών, ρεβίθια με κολοκύθα και μπαχαρικά, αρνάκι με τις χαρακτηριστικές μακρόστενες χυλοπίτες, τις γιουφκάδες αλλά και νόστιμες παστουρμαδόπιτες. Είναι όμως και τα γλυκά που έχουν μεγάλο ρόλο την καθημερινότητα της Ξάνθης, με τις σοκολατένιες καριόκες, να αναδεικνύουνται το δυνατό χαρτί. Επίσης, σαραγλί, αυθεντικά ανατολίτικα γλυκίσματα, σιροπιαστό γκελίν μποχτσά, σεκέρ παρέ από σιμιγδάλι και φρέσκο βούτυρο και σουτζούκ λουκούμ. Ετοιμαστείτε να εξερευνήσετε τη γευστική παράδοση της Ξάνθης που αποτυπώνει την πολυπολιτισμικότητά της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα