Γιατί έρχονται υψηλότερα τέλη στα αεροδρόμια
Έως το 2035, οι επιβάτες θα κληθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο επιπλέον 6,5 δισ. ευρώ σε αεροπορικά τέλη.
- 31 Ιανουαρίου 2017 08:03
Της Μαρίας Ακριβού
Αν ήταν στο χέρι σας να καταρτίσετε τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα αποκλείατε από τη λίστα όσα προϋποθέτουν πολύ πρωινό ξύπνημα ή επιστροφή σε ώρες που δεν λειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Την αυξημένη ζήτηση από πλευράς επιβατών να πετούν σε ώρες αιχμής φαίνεται πως εκμεταλλεύονται – με το αζημίωτο φυσικά – οι πιο πολυσύχναστοι αερολιμένες επιβάλλοντας υψηλότερα αεροπορικά τέλη στους ταξιδιώτες.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο SEO Amsterdam Economics & Cranfield προκύπτει ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού πληρώνουν 2,1 δισ. ευρώ ετησίως σε πρόσθετους αεροπορικούς φόρους, λόγω των περιορισμών στη χωρητικότητα στα αεροδρόμια. Με δεδομένο ότι κάθε αεροδρόμιο μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα συγκεκριμένο αριθμό αεροπλάνων και επιβατών κατά τη διαδικασία άφιξης και αναχώρησης, οι αεροπορικές που διεκδικούν την παρουσία τους σε ώρες αιχμής θα πρέπει να δώσουν σκληρή μάχη. Όσες μείνουν εκτός είναι αναγκασμένες να αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων καθώς η διεξαγωγή πτήσεων σε ασυνήθιστες ώρες συνεπάγεται μειωμένη ζήτηση από πλευράς ταξιδιωτών και κατ’ επέκταση όχι γεμάτα αεροπλάνα.
Σχολιάζοντας τις αλλαγές που έρχονται στον κλάδο των αερομεταφορών, ο Augustin de Romanet, πρόεδρος της ACI Europe και Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Groupe ADP, τόνισε πως οι αεροπορικές εταιρείες εισπράττουν μειωμένους φόρους σε περιορισμένης μεταφορικής ικανότητας αεροδρόμια, γεγονός που υπονομεύει τα κίνητρά τους για να επεκτείνουν την ικανότητα χωρητικότητά τους και βοηθά επίσης να εξηγηθεί γιατί εναντιώνονται τόσο έντονα στις αυξήσεις στα αερολιμενικά τέλη. Πρόσθεσε δε πως βάσει των επίσημων στοιχείων που έχουν οι αρμόδιοι φορείς στη διάθεσή τους, εκτιμάται ότι μέχρι το 2035, οι επιβάτες θα πρέπει να πληρώνουν κάθε χρόνο 6,5 δισ. ευρώ σε υψηλότερα τέλη λόγω της έλλειψης χωρητικότητας στα αεροδρόμια.
Ο κ. de Romanet τόνισε πως με την αύξηση του ανταγωνισμού στα αεροδρόμια, απαιτείται ένας σημαντικός επαναπροσδιορισμός της κανονιστικής αντίληψης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση υιοθέτησης μιας πολιτικής, εστιασμένης περισσότερο προς τους επιβάτες και σε μια προσέγγιση βασισμένη στην αγορά για τη ρύθμιση του τομέα των αερομεταφορών.
Το ερώτημα λοιπόν που εγείρεται είναι κατά πόσο οι αεροπορικές εταιρείες θα τιμολογούν με βάση το πραγματικό κόστος ενός εισιτηρίου ή με βάση το τι είναι διατεθειμένοι οι επιβάτες να πληρώσουν προκειμένου να φτάσουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους. Στη δεύτερη περίπτωση είναι ξεκάθαρο πως προκρίνεται η αύξηση των εταιρικών εσόδων έναντι της ικανοποίησης των πελατών με την προσφορά value for money προϊόντων. Εκτός και αν ο ταξιδιώτης επιλέξει να ταξιδέψει σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς. Ίσως τελικά η Ζιμπάμπουε να βγαίνει πιο φθηνή από τη Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ FORTUNEGREECE: