Γινόμαστε όλοι παιδιά στα τρία πιο πολύχρωμα Καρναβάλια της Ελλάδας
Διαβάζεται σε 8'Από το Ρέθυμνο, μέχρι την Πάτρα και την Ξάνθη, τα πιο εμβληματικά καρναβάλια της χώρας έχουν ετοιμάσει για όλους μας μια μεγάλη γιορτή για την κορύφωση της Απορκιάς.
- 11 Μαρτίου 2024 06:17
«Ακούσατε, ακούσατε… άνιθος σπανάκι ρύζι και το Καρναβάλι αρχίζει». Το σύνθημα έχει δοθεί εδώ και εβδομάδας από τη φωνή της Τελάλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού, σημαίνοντας ουσιαστικά την έναρξη της καρναβαλικής περιόδου για όλη την Ελλάδα, που σε λίγες ημέρες θα κορυφωθεί με τις μεγάλες και μικρές παρελάσεις, σε κάθε γωνιά της χώρας μας!
Την ερχόμενη Κυριακή της Τυρινής, κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεφαντώσουν, σε οργανωμένες και αυτοσχέδιες παρελάσεις, σε λεωφόρους, σε πλατείες και γειτονιές! Τα πιο διάσημα και μεγάλα καρναβάλια της χώρας είναι τρία, από το νότο μέχρι το βορά. Ρέθυμνο, Πάτρα και Ξάνθη, κλέβουν την παράσταση καθώς εδώ και δεκαετίες υποδέχονται Έλληνες και ξένους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Όμως και πολλές άλλες πόλεις της επαρχίας, το κέφι έχει ανάψει!
Όσοι τυχεροί είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις διάφορες καρναβαλικές εκδηλώσεις που γίνονται εδώ και μέρες, έχουν ήδη γευτεί τη χαρά αυτής της μεγάλης γιορτής. Πολλές από αυτές είχαν φιλανθρωπικό χαρακτήρα, άλλες αθλητικό, άλλες διασκέδαση και ξεφάντωμα. Τα παιχνίδια «Χαμένου Θησαυρού» είχαν μόνο νικητές, μικρούς και μεγάλους! Μουσικές συναυλίες και παραδοσιακά δρώμενα, τιμούν την ελληνική αποκριά, ενώ οι τελευταίες πινελιές για τις παρελάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής μπαίνουν αυτή τη στιγμή.
Το Καρναβάλι της Πάτρας
Την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 21.30 το βράδυ, ξεκινά το τριήμερο κορύφωσης των εκδηλώσεων στην Πάτρα, όπου όποιος συμμετέχει, μάλλον θα κοιμηθεί ξανά την Καθαρά Δευτέρα το βράδυ. Εκείνη τη δρασιά, ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Shantel θα είναι ο υψηλός προσκεκλημένος του Πατρινού Καρναβαλιού. Στην πλατεία Γεωργίου Α΄ θα γίνει το απόλυτο Carnival Party «The Disco Partizani Years!», όπου μαζί με τον Shantel και θα συμμετέχον και οι Bucovina Club Soundsystem, οι Koza Mostra και η dj Spery. Οι διοργανωτές λένε – και τους πιστεύουμε – ότι θα είναι ένα μοναδικό διονυσιακό πάρτυ, που θα μοιάζει βγαλμένο από ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα.
Στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής, προηγούνται η Μπάντα του Δήμου και τα καρναβαλικά άρματα και ακολουθούν τα καρναβαλικά πληρώματα, πολλά με δικά τους άρματα και καρναβαλικές κατασκευές.
Οι αναρίθμητοι καρναβαλιστές ακούραστα ακολουθούν μια διαδρομή 4 περίπου χιλιομέτρων, διασχίζοντας την οδό Κορίνθου, τον κεντρικό δρόμο της Πάτρας. Θέματα που δεν χωράνε σε περιγραφές αλλά που ξεδιπλώνονται σε όλη την έκτασή τους σκορπώντας χρώματα, ιδέες, ξέφρενο κέφι, γέλιο, ανατρεπτική διάθεση, μαγνητίζοντας τα βλέμματα και προκαλώντας τον θαυμασμό και τα πλατιά χαμόγελα μικρών και μεγάλων. Οι Πατρινοί καρναβαλιστές δίνουν ραντεβού με την τέχνη του εφήμερου και διαδηλώνουν το μεγάλο και αναφαίρετο δικαίωμά τους, την χαρά και την αγάπη για τη ζωή κάνοντας την ελπίδα και την αισιοδοξία πράξη σε καιρούς δύσκολους και αντίξοους.
Στο τέλος της Μεγάλης Παρέλασης της Κυριακής όπως και στη Νυχτερινή Ποδαράτη του Σαββάτου παρελαύνουν τα οχήματα των συλλόγων των σοκολατοριχτών που γλυκαίνουν με τις σοκολατορίψεις τους τους θεατές σε πεζοδρόμια και μπαλκόνια κατά μήκος της Κορίνθου και στην πλατεία Γεωργίου Α΄. Η Μεγάλη Παρέλαση θα ξεκινήσει στις 2μμ με τη συμμετοχή του Καρνάβαλου που φέτος είναι ο “Καρνάβαλος της Παγκοσμιοποίησης”, του άρματος της Βασίλισσας και της ακολουθίας τους, που είναι συνολικά 15 άρματα και των 192 πληρωμάτων που έχουν δηλώσει συμμετοχή με τα άρματά τους και τις μικροκατασκευές τους (αριθμό που ξεπερνά κάθε προηγούμενο στην ιστορία του θεσμού).
Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού, που κάθε χρόνο κατασκευάζει το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, αποτελούν χαρακτηριστικό αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τη μεγάλη γιορτή της Πάτρας. Άρτιες και περίτεχνες δημιουργίες με την υπογραφή των καλλιτεχνών του Καρναβαλικού Εργαστηρίου η φιγούρα του Βασιλιά Καρνάβαλου, το άρμα της Βασίλισσας και τα άρματα της συνοδείας τους σμιλεύονται με εφόδια τη σπάνια έμπνευση, τη φαντασία, την ευρηματικότητα και την υψηλή δεξιοτεχνία.
Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι
Φέτος το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι αφιερωμένο στις Παρέες! Η κορύφωση της καρναβαλικής περιόδου ξεκινά την Παρασκευή 15 Μαρτίου με τις Κρητικές Παραδοσιακές Καντάδες. Στις 19:00 το απόγευμα, παραδοσιακά σύνολα με μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, πλαισιωμένα από μουσικούς της πόλης μας, αναβιώνουν το έθιμο της Κρητικής Καντάδας στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, με κατάληξη στην πύλη Guora!
Η νύχτα του Σαββάτου 16 Μαρτίου, πριν τη μεγάλη παρέλαση, είναι αφιερωμένη στα παιδιά, μικρά κα μεγάλα. Από νωρίς το απόγευμα θα ξεκινήσει η καρναβαλική παρέλαση των μικρών καρναβαλιστών που θα τα συνοδεύουν οι γονείς τους. Τα περιμένει ένα φαντασμαγορικό ανοιχτό παιδικό πάρτυ με ζωντανό μουσικό πρόγραμμα από τους XANA ZOO. Στις 20:30, θα δοθεί το σύνθημα για να ξεκινήσει η νυκτερινή παρέλαση, όπου χιλιάδες κόσμου, ντυμένοι με τις παλιές τους στολές, θα παρελάσουν στους δρόμους της πόλης, για να καταλήξουν στην παλιά πόλη και την Πλατεία Μικρασιατών, για να παρακολουθήσουν τη συναυλία της Γεωργίας Νταγάκη.
Η Μεγάλη Παρέλαση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού είναι μια μοναδική γιορτή για ολόκληρη την Κρήτη. Στις 14:00 το μεσημέρι, οι 27 ομάδες με τα 23 εντυπωσιακά άρματα τους, θα πλημμυρήσουν τους δρόμους, με χορούς, γέλια και χαρά! Η Καρναβαλική Ομάδα των “Αλλαντάλλων” θα τους περιμένει στην πλατεία Μικρασιατών για ένα σούπερ πάρτυ, ενώ στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, θα λήξει η φετινή διοργάνωση με μια μουσική εκδήλωση με DJ και show πυροτεχνημάτων, για να ξεκινήσει το όνειρο για την επόμενη χρονιά!
Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι
Με ιστορία σχεδόν 60 χρόνων, o θεσμός του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού – Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – χαρίζει σε ντόπιους και επισκέπτες αξέχαστες στιγμές χαράς αλλά και την ευκαιρία να εξερευνήσουν την όμορφη πόλη της Ξάνθης. Η ιστορία λέει πως στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ορισμένοι Ξανθιώτες με φαντασία, διάθεση και τόλμη προώθησαν την ιδέα των λαϊκών γιορτών κατά την περίοδο της Αποκριάς. Έτσι, το 1966 για πρώτη φορά οργανώθηκαν στη Ξάνθη οι Αποκριάτικες Θρακικές Γιορτές. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών. Εδώ και δύο εβδομάδες γίνονται εκδηλώσεις σε όλη την πόλη, οι οποίες θα κορυφωθούν με την καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου.
Αυτή την Παρασκευή από το πρωί και σε συνεργασία με τους καρναβαλικούς συλλόγους, στο Παλιό Δημαρχείο, εκτίθενται στολές που παρέλασαν τα τελευταία 40 χρόνια! Στις 12 το μεσημέρι, το πάρτι ξεκινά με μια μεγάλη συναυλία των Alcatras, στην Πλατεία Δημοκρατίας. Τη σκυτάλη στις 8 το βράδυ θα πάρει η Ήβη Αδάμου με την καινούρια μπάντα της, ενώ στο
Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ λίγο αργότερα θα έχει λάτιν παρτι.
Το Σάββατο από το πρωί, στην πλατεία Δημοκρατίας θα στηθεί μπαζάρ με χειροποίητα προϊόντα, από τους φιλοζωϊκούς συλλόγους της Ξάνθης, ενώ το μεσημέρι τον κόσμο περιμένει άλλη μια συναυλία με τους Solmeister. Λίγες ώρες πριν την κορύφωση του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, παίρνοντας μέρος στην βραδινή παρέλαση. Ένα φαντασμαγορικό θέαμα θα ξετυλιχτεί με αφετηρία τη διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας. Στην κορυφή της, ένα μοναδικό θέαμα από ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ. Τα πληρώματα καταλήγουν στην πλατεία Δημοκρατίας όπου υπό τους ήχους των d.js Vita Pi – Alienist και Δημήτρη Σταυρίδη (Dinosaur), ξεκινά ένα ξέφρενο χρωματιστό ποτάμι.
Την Κυριακή στις 13:30 οι καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους κεντρικούς δρόμους, για την Μεγάλη Παρέλαση. Η αρχόντισσα της Θράκης έχει φορέσει τα γιορτινά της και περιμένει να παρελάσουν όλοι, να γλεντήσουν και να χαρούν. Η παρέλαση καταλήγει στο μεγάλο πάρκο του γηπέδου Α.Ο. Ξάνθης όπου συνεχίζεται το πάρτι των συλλόγων υπό τους ήχους των dj.
Μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης, το έθιμο «Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο, αναβιώνει. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Ο «Τζάρος» ή «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου στην παλιά πόλη της Ξάνθης.