Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας: Μια γιορτή παράδοσης και γεύσεων

Διαβάζεται σε 4'
Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας: Μια γιορτή παράδοσης και γεύσεων
INTIME NEWS

Ένα διάσημο φθινοπωρινό ραντεβού για εκείνους που θέλουν να γιορτάσουν τη φύση και τον τοπικό πολιτισμό.

Η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας, που φέτος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φθινοπωρινά πολιτιστικά δρώμενα της Ορεινής Ναυπακτίας.

Κάθε χρόνο, τα γραφικά χωριά της περιοχής ζωντανεύουν με παραδοσιακά τραγούδια, χορούς, γεύσεις και αρώματα από φρεσκοψημένα κάστανα και ντόπιο τσίπουρο. Η γιορτή αυτή δεν είναι μόνο μια γευστική εμπειρία, αλλά και μια γιορτή της τοπικής κουλτούρας και της φιλοξενίας που χαρακτηρίζει τους κατοίκους της περιοχής.

Ιστορία και παράδοση

Η γιορτή βασίζεται σε μια μακρά παράδοση, που ξεκινά με τη συγκομιδή των κάστανων και την απόσταξη του τσίπουρου. Η Άνω Χώρα, γνωστή και ως Μεγάλη Λομποτίνα, έχει ιστορία που χάνεται στον χρόνο, με τις ρίζες της να φτάνουν στην βυζαντινή περίοδο. Το χωριό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων, περιβάλλεται από πανέμορφα δάση καστανιάς και ελάτου, προσφέροντας ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον για τους επισκέπτες. Κατά την διάρκεια της γιορτής, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου, μια διαδικασία που απαιτεί τέχνη και γνώση. Μετά την ολοκλήρωση της απόσταξης, τα κάστανα ψήνονται στους κεντρικούς χώρους του χωριού και το γλέντι ξεκινά με παραδοσιακή μουσική.

INTIME NEWS

 

Στη γιορτή, που διοργανώνεται σε πολλά χωριά του βουνού, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ψητά και βραστά κάστανα μοναδικής και αυθεντικής νοστιμιάς, καθώς και το τοπικό τσίπουρο που παρασκευάζεται επί τόπου. Οι γεύσεις περιλαμβάνουν ακόμη μπακλαβάδες, ραβανί, κουραμπιέδες, καθώς και γλυκά κουταλιού όπως κεράσι, κάστανο, καρύδι και κυδώνι. Οι ντόπιες πίτες και η βραστή γίδα ολοκληρώνουν το γαστρονομικό πανόραμα της γιορτής.

Περιήγηση στα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας

Η Άνω Χώρα είναι γνωστή για την πολιτιστική της κληρονομιά, με τα παλαιά λιθόκτιστα σπίτια και τα παραδοσιακά καφενεία να προσδίδουν μια ξεχωριστή γοητεία στο χωριό. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής, κτισμένος το 1918, είναι από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα, με πελεκητό μαύρο λιθάρι και θαυμάσιες εικόνες. Η περιοχή έχει πλούσια ιστορία, συνδεδεμένη με τη μεγάλη βυζαντινή οικογένεια των Καναβαίων, που είχε σημαντική επιρροή στην ανάπτυξη της περιοχής. Οι Καναβαίοι υπήρξαν προεστώτες στην περιοχή και ίδρυσαν τη Σχολή της Λομποτινάς, προσφέροντας εκπαίδευση στους κατοίκους.

INTIME NEWS

Η Κάτω Χώρα, μια «γειτονιά» της Άνω Χώρας, περιβάλλεται από βουνά και πνίγεται στο πράσινο και στα τρεχούμενα νερά. Στη Λιμνίτσα, αξίζει μια βόλτα στην όμορφη πλατεία του χωριού, με την πέτρινη βρύση και τον υπεραιωνόβιο πλάτανο. Στην Τερψιθέα, τα αμφιθεατρικά χτισμένα πέτρινα σπίτια προσφέρουν θέα μέχρι το Παναχαϊκό και τον Κορινθιακό. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη χωμένη στο ελατόδασος περιοχή Ελατού, τα Κρυονέρια με την πανοραμική θέα και την Αμπελακιώτισσα, ανάμεσα στα βουνά Τσεκούρα και Αϊ-Λιας.

Φυσική ομορφιά και δραστηριότητες

Αν αποφασίσετε να ζήσετε από κοντά αυτή την ξεχωριστή γιορτή, η Άνω Χώρα προσφέρει και πολλές άλλες δραστηριότητες. Μετά το πρωινό σας, μπορείτε να ξεκινήσετε μια μοναδική περιήγηση στο ελατοδάσος της περιοχής. Η πεζοπορία στο δάσος καλύπτει μία απόσταση 2χλμ, έχει διάρκεια περίπου 1 ώρα και βαθμό δυσκολίας 3/5, απαιτώντας κατάλληλα παπούτσια. Ανακαλύψετε καταρράκτες, απόκρημνες πλαγιές και φαράγγια, μαζέψτε μανιτάρια, και χαρείτε τη φύση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα