Η τέλεια ομορφιά της Ρώμης: Η ταινία “La grande bellezza” μας ταξιδεύει στην Αιώνια Πόλη

Η τέλεια ομορφιά της Ρώμης: Η ταινία “La grande bellezza” μας ταξιδεύει στην Αιώνια Πόλη

Γυρισμένη στην Ρώμη του σήμερα, η ταινία του Πάολο Σορρεντίνο La grande bellezza αποτελεί μία ταινία - ωδή στην “τέλεια ομορφιά” της ιταλικής πρωτεύουσας

Γυρισμένη στην Ρώμη του σήμερα, η ταινία του Πάολο Σορρεντίνο La grande bellezza αποτελεί μία ταινία αναζήτησης αλλά και μία ωδή στην “τέλεια ομορφιά” της ιταλικής πρωτεύουσας.

Ο ήρωας του Σορρεντίνο, Jep Gamberdella, ένας bon vivant δημοσιογράφος και επιτυχημένος συγγραφέας ενός και μοναδικού μυθιστορήματος, που διανύει την 7η δεκαετία της ζωής του, κινείται ζει και αναπνέει στην πόλη της Ρώμης.

Η συνείδηση της ηλικίας του οδηγεί τον ήρωα σε ένα υπαρξιακό ταξίδι, το οποίο περνάει μέσα από τον ίδιο του τον εαυτό, στους ανθρώπους αλλά και την ίδια την πόλη της Ρώμης. Και είναι αυτή η πόλη που τόσο απλόχερα προσφέρει την “τέλεια ομορφιά” που ο πρωταγωνιστής δηλώνει πως μάταια αναζητεί σε όλη τη ζωή του.

Οι δρόμοι, τα μνημεία της αιώνιας πόλης αλλά και αυτή ακόμη η αίσθηση που αποπνέει, αποτυπώνονται μοναδικά χάρη στην εξαιρετική σκηνοθεσία του Σορρεντίνο και την εμπνευσμένη φωτογραφία του Λούκα Μπιγκάτσι.

 

Η ταινία ξεκινάει στον λόφο Γιανίκουλουμ. Πρόκειται για τον 2ο ψηλότερο λόφο στην πόλη, ο οποίος, όμως, καθώς δεν βρισκόταν εντός των ορίων της αρχαίας πόλης δεν ανήκει στους περίφημους “Επτά λόφους της Ρώμης”. Ένα γκρουπ τουριστών, η κατάρρευση ενός εξ αυτών και η θέα από τον λόφο μας εισάγουν στο μεγαλείο της ομορφιάς της Ρώμης.

 

Από το μπαλκόνι του, ο ήρωας της ταινίας  Jep Gamberdella βλέπει το Κολοσσαίο, ενα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του κόσμου. Με την κατασκευή του να ολοκληρώνεται το 80 μ.Χ., το Αμφιθέατρο των Φλαβίων, όπως είναι επίσης γνωστό, υπήρξε τόπος εκδηλώσεων και θεαμάτων αλλά και θανάτου για πάρα πολλούς. Το μεγαλείο και ο θάνατος, η διασκέδαση και ο ανθρώπινος πόνος, και ο διαρκής μεταξύ τους διάλογος βρίσκονται σχεδόν αδιάκοπα στο οπτικό πεδίο του ήρωα.

 

Μία νυχτερινή βόλτα με συντροφιά στην Piazza Navona , από τις αντιπροσωπευτικότερες και εντυπωσιακές πλατείες της Ρώμης. Χαρακτηριστικό δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής, σε αυτήν βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα δημιουργήματα της γλυπτικής τέχνης.

christiesrealestate

Ένας μοναχικός πρωινός περίπατος στο Λουνγκοτέβερε, τον δρόμο πλάι τις όχθες του Τίβερη οδηγεί τον ήρωα σε έναν εσωτερικό μονόλογο και μία εξομολόγηση. Κατασκευασμένο αρχικά για να αποφεύγονται οι πλημμύρες, το Lungotevere τα καλοκαίρια γεμίζει από μουσικές, καλλιτέχνες και γεύσεις.

 

Στον λόφο του Τζανίκολο, δίπλα στον ναό του San Pietro di Montorio, βρίσκεται ο ναΐσκος του Μπραμάντε. Χτισμένος στο σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση σταυρώθηκε ο Άγιος Πέτρος, αποτελεί σημείο αποκάλυψης για τον Jep χάρη σε ένα μικρό κορίτσι. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1502 και παρά το μέγεθός του, βρίθει συμβολισμών και ιστορίας.

Η βραβευμένη με ΟΣΚΑΡ ξενόγλωσσης ταινίας “Η Τέλεια Ομορφιά” του Πάολο Σορρεντίνο έρχεται στο  ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ στις 10/12. Η ταινία που διαγωνίστηκε στο εξηκοστό έκτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών απέσπασε επίσης Χρυσή Σφαίρα και Βραβείο BAFTA καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Ένα μαγικό δημιούργημα του Ιταλικού σινεμά που ενθουσίασε τους κριτικούς όλου του κόσμου!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα