Κάουνας: Ο κρυφός πολιτιστικός θησαυρός της Λιθουανίας

Διαβάζεται σε 5'
Κάουνας
Κάουνας ISTOCK

Μια ζωντανή πόλη που συνδυάζει μεσαιωνική ιστορία, μοντέρνα αρχιτεκτονική και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Το Κάουνας, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας, συχνά μένει στη σκιά της λαμπερής πρωτεύουσας Βίλνιους. Όμως, αυτή η “ζωηρή μικρή αδερφή” κρύβει θησαυρούς που περιμένουν να τους ανακαλύψετε. Η πόλη απλώνεται από την κομψή Παλιά Πόλη της και το μεσαιωνικό της κάστρο, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, μέχρι τις όχθες των ποταμών Νέμουνας και Νέρις.

Το Κάουνας γνώρισε στιγμές δόξας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, όταν και υπήρξε προσωρινή πρωτεύουσα της Λιθουανίας, αφήνοντας πίσω της ένα αρχιτεκτονικό αποτύπωμα που μαρτυρεί το πνεύμα εκείνης της εποχής.

Σε απόσταση μόλις 103 χιλιομέτρων δυτικά του Βίλνιους, η Κάουνας είναι μια πόλη που δεν ξεπερνά τους μισό εκατομμύριο κατοίκους. Παρά το μικρό της μέγεθος, κρύβει έναν ανεκτίμητο θησαυρό από κτίρια του Μεσοπολέμου, που μπορούν να συγκριθούν με τα αρ νουβό αριστουργήματα της Ρίγας ή τις γοτθικές ομορφιές του Ταλίν. Η αξία αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς αναγνωρίστηκε το 2023, όταν η UNESCO κατέγραψε το Μοντέρνο Κάουνας ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, και το 2022, όταν η πόλη ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

ISTOCK

Το Κάουνας γνώρισε έναν χρυσό αιώνα αρχιτεκτονικής ανάπτυξης όταν επιλέχθηκε ως προσωρινή πρωτεύουσα της Λιθουανίας το 1920. Ωστόσο, η ιστορία της πηγαίνει πολύ πιο πίσω και η πόλη κατάφερε να αγκαλιάσει τον εκσυγχρονισμό χωρίς να παραμελήσει το παρελθόν της. Το Μοντερνιστικό κίνημα άνθησε δίπλα σε γοτθικά, μπαρόκ και νεοβυζαντινά κτίρια, δημιουργώντας μια μοναδική σύνθεση που αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Λιθουανίας.

Για να ανακαλύψετε τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της Κάουνας, αφιερώστε μια ολόκληρη μέρα για να περιηγηθείτε στο ιστορικό της κέντρο και στη Μονή Παζάισλις.

ISTOCK

Τι να κάνετε στο Κάουνας

  • Πάρτε το τελεφερίκ για να ανεβείτε στην Εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού, έναν αρ ντεκό μονόλιθο που χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 αλλά καθαγιάστηκε μόλις το 2004 (οι Ναζί το χρησιμοποιούσαν ως αποθήκη και οι Ρώσοι ως εργοστάσιο). Ένα παρατηρητήριο, προσβάσιμο με ανελκυστήρα, προσφέρει πανοραμική θέα.
  • Το 1940, χιλιάδες Λιθουανοί Εβραίοι και Εβραίοι πρόσφυγες από την Πολωνία πήγαν στο ιαπωνικό προξενείο στο Κάουνας για να ζητήσουν βίζες για να διαφύγουν από το Ολοκαύτωμα. Παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, ο υποπρόξενος Chiune Sugihara εξέδωσε μέχρι και 2.000 βίζες, σώζοντας έως και 6.000 ζωές. Σε έναν λόφο με θέα στο κέντρο, το Μουσείο Σπίτι Sugihara στο πρώην προξενείο αναλύει τις ηρωικές του προσπάθειες μέσω βίντεο και αναπαραστάσεων της εποχής.
  • Προμηθευτείτε έναν χάρτη “It’s Kaunastic” από το επίσημο τουριστικό γραφείο της πόλης (visit.kaunas.lt) και περιπλανηθείτε στην πόλη. Ξεκινήστε από τη Λεωφόρο της Ελευθερίας, τον μεγαλοπρεπή δρόμο γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκαν εκατοντάδες εντυπωσιακά, μοντέρνα και αρ ντεκό κτίρια μεταξύ των πολέμων. Μην παραλείψετε το Κεντρικό Ταχυδρομείο ή τον Κινηματογράφο Romuva, τον παλαιότερο στη Λιθουανία.
  • Βόρεια της νέας πόλης, θα βρείτε το Εθνικό Μουσείο Τέχνης MK Ciurlionis, το οποίο φέρει το όνομα του πρωτοπόρου της αφηρημένης τέχνης και συνθέτη, που γεννήθηκε το 1875 και πέθανε το 1911. Αυτό το εκτεταμένο συγκρότημα φιλοξενεί τα περισσότερα από τα συμβολιστικά τοπία του Ciurlionis, μαζί με μια τεράστια συλλογή λιθουανικής λαϊκής τέχνης.
  • Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της πόλης είναι ένα γκράφιτι στην κορυφή του Ξενοδοχείου Britanika, ένα σοβιετικό έργο που εγκαταλείφθηκε στα μισά της κατασκευής του. Σχηματίζει τη λέξη “nebeprisikiskiakopusteliaujantiesiems”, τη μεγαλύτερη λέξη στη λιθουανική γλώσσα, που σημαίνει κάτι σχετικό με το να μην μαζεύεις αρκετά ξινά βότανα (στην περιοχή) είναι πολύ δημοφιλής η συλλογή άγριων βοτάνων). Σχεδιάστε τη δική σας περιήγηση για να γνωρίσετε την τέχνη του δρόμου στην πόλη, σταματώντας στο “Σοφό Γέρο” στην παλιά πόλη και στην Yard Gallery, έναν κοινοτικό χώρο γεμάτο με γάτες, πουλιά και ντόπιους.
  • Το μπάσκετ είναι σχεδόν θρησκεία στη Λιθουανία, και το Κάουνας είναι η έδρα της Ζαλγκίρις, της κορυφαίας ομάδας της χώρας. Παρακολουθήστε έναν αγώνα στη Zalgirio Arena και μάθετε πώς το έθνος “κόλλησε” με το άθλημα στο Μουσείο του Μπάσκετ, που βρίσκεται μισή ώρα με τα πόδια μακριά, στην παλιά πόλη.

Τι θα φάτε: Η γαστρονομία της Λιθουανίας είναι ένας πλούσιος συνδυασμός παραδόσεων και επιρροών που αντανακλούν την ιστορία και την αγροτική της κληρονομιά. Τα παραδοσιακά πιάτα της βασίζονται σε τοπικές πρώτες ύλες, όπως πατάτες, κρέας, ψάρι, και γαλακτοκομικά προϊόντα, προσφέροντας μια ζεστή και πλούσια γεύση που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα είναι τα cepelinai, ζυμαρικά φτιαγμένα από πατάτα και γεμισμένα με κρέας ή τυρί. Αυτό το πιάτο, που πήρε το όνομά του από το σχήμα του, το οποίο θυμίζει αερόπλοιο (zeppelin), συχνά σερβίρεται με ξινή κρέμα και μπέικον, δημιουργώντας έναν γευστικό συνδυασμό που θεωρείται απόλυτα λιθουανικός. Ένα άλλο δημοφιλές πιάτο είναι τα šaltibarščiai, η λιθουανική έκδοση της κρύας σούπας από παντζάρι. Αυτή η φωτεινή ροζ σούπα σερβίρεται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες και συνοδεύεται από βραστές πατάτες και αυγά. Η λιθουανική κουζίνα περιλαμβάνει επίσης μεγάλη ποικιλία από καπνιστά κρέατα και ψάρια, όπως τα καπνιστά λουκάνικα και το καπνιστό χέλι, που είναι δημοφιλή σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις.

Πως θα πάτε: Από φέτος η AEGEAN πετά απευθείας πτήσεις από την Αθήνα για την πρωτεύουσα της Λιθουανίας Κάουνας, κάθε Πέμπτη και Κυριακή. Αναζητήστε οικονομικούς ναύλους που ξεκινούν από 114€.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα