Καππαδοκία: Οδοιπορικό στα «Μετέωρα της Ανατολής»

Διαβάζεται σε 6'
Καππαδοκία: Οδοιπορικό στα «Μετέωρα της Ανατολής»

Ένα ταξίδι ζωής με την υπογραφή του Signature Travel.

Ονειρικά ηλιοβασιλέματα, μοναδικά αξιοθέατα, υπόγειες πόλεις και μια ιστορία χαμένη στα βάθη των αιώνων. Η Καππαδοκία δεν είναι ένας απλός ταξιδιωτικός προορισμός. Έχει κάτι από παραμύθι, μια μαγεία στη ατμόσφαιρα που δύσκολα βιώνεις σε άλλα μέρη και μια αύρα σεληνιακή, σχεδόν απόκοσμη. 

Η μοναδική ομορφιά της, η πλούσια ιστορία της και ο ατέλειωτος πολιτισμός της την κατατάσσουν στην κορυφή κάθε ταξιδιωτικής bucket list και όχι άδικα. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας από την UNESO και αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν προορισμό που ξεχωρίζει, ένα ταξίδι ζωής, μια εμπειρία από εκείνες που θυμάσαι για πάντα. 

Εμείς την επισκεφθήκαμε οδικώς μαζί με το Signature Travel μέσα από μια μαγευτική διαδρομή στα βάθη της Τουρκίας και ανακαλύψαμε όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους θεωρείται ένας από τους πιο must προορισμούς στον κόσμο.

«Κατάβαση» στις υπόγειες πόλεις

Κατά τη μεσαιωνική περίοδο, η Καππαδοκία ήταν φημισμένη για τις υπόγειες πόλεις της, που λειτουργούσαν ως ασπίδα απέναντι στις επιδρομές των ξένων στρατευμάτων. Η πιο φημισμένη από αυτές είναι η υπόγεια πόλη στην περιοχή της Μαλακοπής, η οποία αποκαλύφθηκε τυχαία μόλις το 1963 από έναν κάτοικο της περιοχής. Οι ανασκαφές που ακολούθησαν έφεραν στο φως ένα υπόγειο δίκτυο που εκτείνεται σε 18 επίπεδα, βρίσκεται 85 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και υπολογίζεται ότι μπορούσε να φιλοξενήσει χιλιάδες ανθρώπους. 

Η συγκεκριμένη πόλη επεκτάθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη μέση Βυζαντινή περίοδο για να χρησιμεύσει ως καταφύγιο από τις επιδρομές των Ουμαγιαδικών Αραβικών και Αβασιδικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια των Αραβοβυζαντινών πολέμων (780-1180). Τελικά εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1920 όταν οι Έλληνες της Καππαδοκίας εκδιώχθηκαν. 

Άβανος: Η κεραμική πρωτεύουσα της Καππαδοκίας

Το οδοιπορικό μας στην Καππαδοκία συνεχίζεται με επόμενη στάση τη μικρή κωμόπολη Άβανος, ένα μέρος όπου η κεραμική τέχνη έχει μια παράδοση αιώνων. Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Kizilirmak, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, καθώς ο βαθυκόκκινος πηλός που κατακάθεται στην κοίτη του είναι το βασικότερο υλικό για την κατασκευή των κεραμικών τους. 

Οι καλλιτέχνες της περιοχής στεγάζουν τις δημιουργίες τους σε υπόγειες γκαλερί που θυμίζουν κελάρια, ενώ οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την παλιά παραδοσιακή τεχνική είναι ανοικτές για όλους, από τους απλούς επισκέπτες που θέλουν να φτιάξουν με τα χέρια τους ένα σουβενίρ μέχρι αυτούς που θέλουν να μυηθούν στα μυστικά της συγκεκριμένης τέχνης. 

Οι Καμινάδες των Νεράιδων

Την ίδια μέρα, το ταξίδι μας συνεχίστηκε σε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Καππαδοκίας, τις Καμινάδες των Νεραϊδών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θαυμαστό δημιούργημα της φύσης που βρίσκεται λίγο έξω από τα όρια του γραφικού και αναλλοίωτου στον χρόνο χωριού του Γκόρεμε. Ο σχηματισμός τους οφείλεται σε μια γεωλογική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από εκατομμύρια χρόνια, όταν η περιοχή καλύφθηκε από ένα παχύ στρώμα στάχτης που προήλθε από ηφαιστειακές εκρήξεις, το οποίο αργότερα λαξεύτηκε από τον άνεμο, το νερό, αλλά και από τους αρχαίους και τους νεότερους πολιτισμούς. 

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τη θέα αυτών των συγκλονιστικών σχηματισμών είναι από ένα αερόστατο, ωστόσο φροντίστε να κάνετε την απαραίτητη κράτηση αρκετές μέρες πριν αναχωρήσετε για την Καππαδοκία. Πριν αναχωρήσετε από την περιοχή, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το γραφικό χωριό Ουτσχισάρ και τον «Ακραίο Πύργο», από όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα όλης της Καππαδοκίας.

Σινασός: Η «Αθήνα της Ανατολής»

Επόμενη στάση η Σινασός, μια γραφική κοινότητα με παλιά πέτρινα σπίτια εκπληκτικής αρχιτεκτονικής και πάμπολλες εκκλησιές. Η Σινασός ήταν ένα από τα 16-18 ελληνόφωνα χωριά της Καππαδοκίας και οι Σινασίτες ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι με υψηλό θρησκευτικό συναίσθημα και εθνικό φρόνημα από την ελληνική καταγωγή τους. Γνωστή και ως η «Αθήνα της Ανατολής», ένας χαρακτηρισμός που οφείλεται στο γεγονότος ότι ως εκεί μιλούσαν καθαρά τα ελληνικά χωρίς ιδιωματισμούς, διέθετε Αστική Σχολή και Παρθεναγωγείο τα οποία συντηρούνταν από τη «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Πρόοδος». 

Στα παλαιότερα χρόνια, κύρια εργασία των κατοίκων ήταν η γεωργία, η κτηνοτροφία, η ύφανση χαλιών και το εμπόριο του χαβιαριού. Σήμερα διασώζονται σε αρίστη κατάσταση ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, κτίσμα του 1725, ο Ναός των Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ στον Γενή Μαχαλά, κτίσμα του 1850, το αρχοντικό του Σεραφείμ Ρίζου με την ευφυέστατη υπέρυθρη επιγραφή του 1855 και μια σειρά άλλων αρχοντικών με σπάνιες αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες. Ολόκληρος ο οικισμός είναι τμήμα της Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Καισαρεία: Η πόλη του πραγματικού Άι Βασίλη

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την πρωτεύουσα της Καππαδοκίας, την Καισάρεια. Η γενέτειρα πόλη του Αγίου Βασιλείου πήρε το όνομα της το 17 μΧ από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο, προς τιμήν του πατέρα του Καίσαρα Αύγουστου. Κατοικείται από το 3000 πΧ και εκτός από το πλούσιο παρελθόν της, κουβαλάει και ένα πλούσιο παρόν, αφού είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις που στηρίζουν και προωθούν την Τουρκική οικονομία, μια από τις «Τίγρεις της Ανατολίας». 

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας θαυμάσαμε τα μνημειώδη, φτιαγμένα από μαύρη ηφαιστειακή πέτρα τείχη του κάστρου της πόλης, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα, την εποχή της βασιλείας του Σελτζούκου σουλτάνου AlaattinKeykubat. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Gupgupoglu Konagi, μια Οθωμανική έπαυλη του 18ου αιώνα με όμορφα ξύλινα μπαλκόνια και πόρτες, στην οποίο τώρα στεγάζεται το Εθνογραφικό Μουσείο και πολλά άλλα αξιοθέατα, όπως το μεντρεσέ Cifte, το Kursunlu τζαμί, το συγκρότημα του MahperiHunatHatun και η σκεπαστή αγορά της πόλης. 

Πώς θα πάτε

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Καππαδοκία αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για ένα οδικό ταξίδι που θα σας μείνει αξέχαστο. Στη διαδρομή θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε πόλεις και τοποθεσίες μοναδικής ομορφιάς, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και το Ικόνιο. Αν ωστόσο προτιμάτε το αεροπλάνο, το Signature Travel προσφέρει τη δυνατότητα να την επισκεφθείτε αεροπορικώς. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα διαθέσιμα ταξιδιωτικά πακέτα και το πρόγραμμα των ταξιδιών μπορείτε να επισκεφθείτε το https://signature.gr/

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα