Μια αξέχαστη φθινοπωρινή απόδραση στο μυθικό Δάσος της Φολόης στην Ηλεία

Διαβάζεται σε 4'
Δάσος
Δάσος (φωτογραφία αρχείου) iStock

Με πανέμορφα τοπία, πλούσια ιστορία και άφθονες δραστηριότητες, η περιοχή προσφέρει μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε κάθε επισκέπτη.

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που η φύση μεταμορφώνεται, προσφέροντας την ιδανική ατμόσφαιρα για μικρές αποδράσεις στη φύση. Για όσους αναζητούν μια απόδραση γεμάτη εικόνες, δραστηριότητες και πλούσια φύση, το δάσος της Φολόης και το ορεινό χωριό Λαμπεία (ή Δίβρη), προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία.

Στην καρδιά της Ηλείας, μόλις 25 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία, εκτείνεται το δάσος της Φολόης, γνωστό και ως το “Δάσος των Κενταύρων“. Το δάσος αυτό είναι ένα από τα σπουδαιότερα φυσικά τοπία της Ελλάδας και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, καθώς προστατεύεται λόγω της μοναδικότητάς του. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 630 μέτρων και καταλαμβάνει έκταση 42.000 στρεμμάτων, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα αυτοφυή δρυοδάση των Βαλκανίων.

Ο θρύλος του Κενταύρου Φόλου, ο οποίος φιλοξένησε τον μυθικό Ηρακλή κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του Ερυμάνθιου κάπρου, χαρίζει μια μαγική ατμόσφαιρα στην περιοχή. Καθώς περπατάτε στα πυκνά μονοπάτια, δεν είναι δύσκολο να φανταστείτε τους Κενταύρους να καλπάζουν ανάμεσα στα αιωνόβια δέντρα, και η φύση να σας καλωσορίζει στον δικό της μύθο. Το δάσος της Φολόης χαρακτηρίζεται από τις βελανιδιές του, οι οποίες αυτή την εποχή του χρόνου προσφέρουν έναν καμβά χρωμάτων, από το χρυσαφί μέχρι το κόκκινο. Οι γάργαροι ποταμοί Ερύμανθος και Λάδωνας που διατρέχουν το δάσος, προσθέτουν μια νότα γαλήνης, με τον ήχο των νερών να συνοδεύει τη βόλτα σας.

Δραστηριότητες στο Δάσος της Φολόης

Το δάσος της Φολόης είναι ιδανικό για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ποδηλασίας. Τα μονοπάτια που διασχίζουν την περιοχή είναι κατάλληλα για όλους τους περιπατητές, ενώ το δημοφιλές μονοπάτι Μ3, που οδηγεί στο φαράγγι του Ερύμανθου, προσφέρει μια μαγευτική διαδρομή μέσα από δασικές εκτάσεις, πέτρινα γεφύρια και κρυστάλλινα νερά. Το πανέμορφο Μονοπάτι της Γραβάτας, μία διαδρομή 8 χλμ. που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 2 ώρες, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Το όνομά του το οφείλει στις 300 γραβάτες που δέθηκαν στα δέντρα προκειμένου να οριοθετηθεί το μονοπάτι.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Περιβαλλοντικό Μουσείο της Φολόης, όπου θα μάθετε περισσότερα για τη φυσική ιστορία της περιοχής, καθώς και για τις διαφορετικές διαδρομές που μπορείτε να εξερευνήσετε. Επίσης, οι συλλέκτες μανιταριών θα βρουν στο δάσος της Φολόης έναν παράδεισο, καθώς τα εδάφη του είναι πλούσια σε ποικιλίες. Για όσους επιθυμούν μια πιο χαλαρή περιήγηση, η περιοχή μπορεί να εξερευνηθεί και με αυτοκίνητο.

Η θέα από το οροπέδιο της Φολόης, γνωστό και ως «Μπαλκόνι της Ηλείας», είναι συγκλονιστική, με την ομορφιά του τοπίου να ξετυλίγεται μπροστά σας.

Το χωριό Λαμπεία: Το φθινοπωρινό στολίδι του Ερύμανθου

Μετά από μια ημέρα εξερεύνησης στο δάσος της Φολόης, η επόμενη στάση σας πρέπει να είναι το γραφικό χωριό Λαμπεία, που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, στις πλαγιές του Ερύμανθου. Γνωστό και ως Δίβρη, αυτό το παραδοσιακό κεφαλοχώρι της Ηλείας συνδυάζει φυσική ομορφιά και ιστορική κληρονομιά. Η Λαμπεία είναι χωρισμένη σε συνοικίες, κάθε μία από τις οποίες βρίσκεται σε διαφορετικό υψόμετρο, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα. Τα πετρόκτιστα σπίτια, οι βρύσες με το κρυστάλλινο νερό και οι μικρές πλατείες του χωριού, συνθέτουν ένα σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από άλλη εποχή.

Το χωριό φημίζεται για τα αξιοθέατά του, όπως η βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα και το γεφύρι της Κλομποκής, ένα πανέμορφο δείγμα παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής. Η Μονή Ζωοδόχου Πηγής, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, είναι ένα ακόμα σημείο ενδιαφέροντος για όσους αγαπούν την ιστορία και την παράδοση.

Για τη διαμονή σας, το χωριό προσφέρει μια πληθώρα επιλογών, από παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι τοπικές ταβέρνες και καφενεία, όπου μπορείτε να γευτείτε τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές γεύσεις.

Οι κάτοικοι της Λαμπείας είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους, κάνοντας τον κάθε επισκέπτη να νιώθει σαν στο σπίτι του. Η θέα από το χωριό προς τον Ερύμανθο είναι μοναδική, και τα χρώματα του φθινοπώρου προσδίδουν μια επιπλέον γοητεία στην περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα