Μια εκδρομή στη Θεσσαλονίκη για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου

Διαβάζεται σε 6'
Μια εκδρομή στη Θεσσαλονίκη για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου
Παραλία Θεσσαλονίκης SOOC

Μια απόδραση στην καρδιά της ιστορίας και του πολιτισμού στην όμορφη πόλη του Βορρά, που κάθε Οκτώβρη γιορτάζει.

Η Θεσσαλονίκη, η συμπρωτεύουσα της Ελλάδας και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μεταμορφώνεται σε μια ζωντανή γιορτή κάθε Οκτώβριο, καθώς οι κάτοικοί της και οι επισκέπτες γιορτάζουν τον προστάτη της, Άγιο Δημήτριο.

Αυτή η εποχή είναι η ιδανική ευκαιρία για να εξερευνήσετε την πόλη, να ανακαλύψετε τις κρυμμένες γωνιές της και να απολαύσετε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που προσφέρει.

Με αφετηρία το Λευκό Πύργο

Ο Λευκός Πύργος, το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, στέκει περήφανα στην παραλία της πόλης. Με ύψος 33,9 μέτρων και διάμετρο 22,7 μέτρων, χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και είχε αρχικά στρατηγικό ρόλο στην οχύρωση της πόλης. Σήμερα, φιλοξενεί μια έκθεση που διασώζει την ιστορία της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της μέχρι το 1922, αλλά και θαυμάσιες συλλογές που αφορούν τη βυζαντινή ιστορία.

Λευκός Πύργος SOOC

Στην πλατεία γύρω από τον πύργο, η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή, με τους επισκέπτες να απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θέα του Θερμαϊκού κόλπου. Προχωρώντας, επισκεφθείτε το Βασιλικό Θέατρο, ένα μοντέρνο κτίσμα του 1940, που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και αποτελεί την έδρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η θεατρική σκηνή του είναι μία από τις πιο σύγχρονες της Ευρώπης, κάνοντάς την ιδανική για την παρακολούθηση παραστάσεων κατά τη διάρκεια της γιορτής του Οκτωβρίου.

Πλατεία Αριστοτέλους: Η καρδιά της Θεσσαλονίκης

Η βόλτα σας συνεχίζεται στην Πλατεία Αριστοτέλους, το κέντρο της πόλης, με εντυπωσιακά μνημεία και μια μαγευτική θέα στον Θερμαϊκό. Στην πλατεία, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στα καφέ που περιβάλλουν το χώρο και να θαυμάσετε τα κτίρια που αποτυπώνουν τη νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης. Η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη ζωντάνια και ένταση, καθώς οι δρόμοι γεμίζουν με κόσμο και οι ήχοι της πόλης αντηχούν.

Από την πλατεία Αριστοτέλους, κατευθυνθείτε προς το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλέριου. Εδώ, θα βρείτε το Οκτάγωνο, τη Ροτόντα και την Καμάρα, μνημεία που μας μεταφέρουν πίσω στον 4ο αιώνα μ.Χ. Η Ροτόντα, με τους εντυπωσιακούς παλαιοχριστιανικούς ψηφιδωτούς της, αποτελεί μια αληθινή μαρτυρία της αρχιτεκτονικής τέχνης της εποχής. Ο λόγος για τον οποίο κτίστηκε το κτίριο της Ροτόντας δεν είναι βέβαιος.

Πλατεία Αριστοτέλους SOOC

Πολλοί υποστηρίζουν ότι κτίστηκε για να αποτελέσει το μαυσωλείο του Γαλέριου, χρήση την οποία δεν πήρε ποτέ καθώς ο καίσαρας τάφηκε μακριά από την πόλη. Πιθανότερα χτίστηκε ως ναός αφιερωμένος στους Καβείρους ή στο Δία. Το κυκλικό σχήμα του κτιρίου – μοναδικό στον ελληνικό χώρο – συνδέεται με το Πάνθεον της Ρώμης. Κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια το κτίριο μετετράπη σε χριστιανικό ναό και αφιερώθηκε στη λατρεία των Αρχαγγέλων και την ίδια περίοδο διακοσμήθηκε με τα λαμπρά ψηφιδωτά του, τα οποία είναι από τα αρχαιότερα ψηφιδωτά τοίχου της Ανατολής. Δυστυχώς μεγάλο μέρος τους έχει σήμερα χαθεί, όπως και τα μάρμαρα με τα οποία ήταν επενδεδυμένοι οι τοίχοι.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Αρχαία Αγορά, μια περιοχή γεμάτη ιστορία και μνήμες από τον 3ο αιώνα π.Χ. Η περιήγηση στην Αγορά σας επιτρέπει να βιώσετε την καθημερινότητα των αρχαίων Θεσσαλονικιών.

Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου

Καθώς πλησιάζει η 26η Οκτωβρίου, η πόλη προετοιμάζεται για τις γιορτές του Αγίου Δημητρίου. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν λατρευτικές εκδηλώσεις και ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Η βασιλική του Αγίου Δημητρίου, όπου μαρτύρησε ο άγιος, είναι το κεντρικό σημείο των εορτασμών. Η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη κατάνυξη και ενθουσιασμό, καθώς οι πιστοί συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τον προστάτη τους.

Ο πρώτος ναός προς τιμήν του χτίστηκε τον 5ο αιώνα, ο οποίος κάηκε το 620 κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού και ανακαινίστηκε αμέσως στην ίδια περίπου μορφή. Το 1493 οι Τούρκοι μετέτρεψαν το ναό σε τζαμί, επιτρέποντας ωστόσο στους χριστιανούς να λατρεύουν τον άγιό τους στα ΒΔ του ναού.

Μετά την απελευθέρωση της πόλης ο ναός αποδόθηκε και πάλι στη χριστιανική λατρεία. Δυστυχώς όμως η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, η οποία κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης, δεν άφησε ανέπαφη τη μεγαλοπρεπή βασιλική. Κάηκε το μεγαλύτερο μέρος της και η αναστύλωση της στη σημερινή μορφή που τη γνωρίζουμε, ολοκληρώθηκε το 1947.

Το ιστορικό κέντρο και η αγορά

Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή και για την πλούσια αγορά της. Οι κεντρικοί δρόμοι, όπως η Τσιμισκή και η Ερμού, γεμίζουν από ζωντάνια και κόσμο, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία αγορών. Οι σκεπαστές αγορές Μοδιάνο και Καπάνι είναι must-see, καθώς συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη ζωή.

Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν παραδοσιακά προϊόντα και να περιπλανηθούν σε ιστορικά καταστήματα. Αφού ικανοποιήσετε τις αγοραστικές σας επιθυμίες, αφιερώστε λίγο χρόνο για να επισκεφθείτε τα Λαδάδικα, μια περιοχή γεμάτη αναπαλαιωμένα κτίρια, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, που διατηρούν ζωντανή την παράδοση της πόλης.

Νυχτερινή ζωή και γαστρονομικές απολαύσεις

Αν η Θεσσαλονίκη φημίζεται για κάτι, αυτό είναι η νυχτερινή της ζωή. Οι κοσμοπολίτικες ταβέρνες, τα μπαρ και τα ρεμπετάδικα προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία διασκέδασης. Ο πεζόδρομος της Λεωφόρου Νίκης, με την εκπληκτική θέα προς το Θερμαϊκό, είναι ιδανικός για μια βραδινή έξοδο. Εδώ, μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας ενώ ακούτε ζωντανή μουσική και ανακαλύπτοντας την καλοπέραση των Θεσσαλονικιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα