Μύλος – Γιάλτρα: Η καταπράσινη αμμόγλωσσα της Εύβοιας για ήρεμες διακοπές

Διαβάζεται σε 3'
Παραλία Μύλος – Γιάλτρα
Παραλία Μύλος – Γιάλτρα Travel Inspiration

Μπλε και πράσινο, άμμος και κοχύλια, ηρεμία και γαλήνη, γίνονται ένα στην παραλία Μύλος – Γιάλτρα, με σήμα κατατεθέν τον γραφικό ανεμόμυλό της.

Βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Εύβοιας μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή, και πρόκειται για μια ήρεμη παραλία, όπου η ησυχία και η γαλήνη αποτελούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της.

Παίρνει δε την ονομασία της από τον παλιό μύλο που υπάρχει στην απαλή αμμουδιά της, αλλά και από το παραδοσιακό χωριό που είναι χτισμένο λίγο ψηλότερα, σε στρατηγική θέση με θέα στον Βόρειο Ευβοϊκό.

Μύλος – Γιάλτρα λοιπόν η ονομασία της παραλίας, με το ομώνυμο χωριό να αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα μέρη της Ελλάδας, αφού σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε από Αθηναίους τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Δείτε τα drone πλάνα του Travel Inspiration παρακάτω:

Και εάν σκεφτεί κανείς πως η ονομασία του χωριού προέρχεται από τις λέξεις υγεία και λουτρά, τότε μπορεί επίσης να κατανοήσει και τη σπουδαιότητα του “υγρού” στοιχείου για την ευρύτερη περιοχή.

Με ένα αρκετά μεγάλο μήκος ακτογραμμής, οι δύο παραλίες των Γιαλτρών κερδίζουν όλο και περισσότερους επισκέπτες. Και εάν η πρώτη παραλία με την ονομασία “Μπάνια” ταυτίζεται με τα λουτρά και τα ιαματικά νερά του κόλπου, η παραλία του Μύλου έρχεται να συμπληρώσει το υπέροχο αυτό παζλ με τη μαγική εικόνα του ανεμόμυλου να κουνά νωχελικά τα πτερύγιά του στα ήρεμα, διάφανα νερά που φέρνουν στον νου μια τεράστια, πεντακάθαρη, γαλάζια λίμνη.

Παραλία Μύλος – Γιάλτρα
Παραλία Μύλος – Γιάλτρα Travel Inspiration

Μπλε και πράσινο, άμμος και κοχύλια, ηρεμία και γαλήνη, γίνονται ένα στην παραλία Μύλος – Γιάλτρα, με σήμα κατατεθέν τον γραφικό ανεμόμυλό της που εικάζεται πως χτίστηκε τον 19ο αιώνα, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στην περιοχή, για όλους αυτούς που αναζητούν λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης στις διακοπές τους.

Πώς θα φτάσετε

Η Γιάλτρα βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού της Ευβοίας απέναντι στην Αιδηψό και την Ακρίτσα Φθιώτιδας.

Το χωριό είναι κτισμένο σε πλαγιά με υψόμετρο 150 μέτρων και έχει θέα στον βόρειο ευβοϊκό και τον κόλπο των Γιαλτρών.

Για τον ταξιδιώτη η διαδρομή για το χωριό εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή, ο δρόμος παράλληλος με τον αιγιαλό του κόλπου των Γιαλτρών που μοιάζει σαν λίμνη, αφού τα νερά είναι πάντα ήσυχα, και τα πεύκα φτάνουν μέχρι την παραλία. Ενώ τα μικρά εκκλησάκια στο μήκος του δρόμου δίνουν έναν άλλο τόνο στην περιοχή.

Τα Γιάλτρα διαθέτουν μεγάλο μήκος ακτογραμμής, περισσότερο γνώστες είναι όπως είπαμε η παραλία Μύλος και Μπάνια με τα λουτρά των ιαματικών νερών.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία, την αλιεία, γνωστά είναι τα κρασιά των Γιαλτρών. Η ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή έκανε πολλούς κατοίκους να ασχοληθούν με τα τουριστικά επαγγέλματα.

Πώς θα πάτε: με αφετηρία τα Λουτρά Αιδηψού στην διαδρομή για την Ιστιαία, μετά το χωριό Αιδηψό στην αριστερή πλευρά του δρόμου συναντάμε τον καινούργιο περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στα Γιάλτρα.

Αποστάσεις: από τα Λουτρά Αιδηψού 15 χιλιόμετρα, από τον Αγιόκαμπο 21 χιλιόμετρα, και από την Ιστιαία 30 χιλιόμετρα. Η απόσταση από τα Γιάλτρα έως την Χαλκίδα είναι 123 χιλιόμετρα, μέσω Λουτρά Αιδηψού, Λίμνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα