Mont-Saint-Michel: 1.000 χρόνια από την ανέγερση του διάσημου αξιοθέατου της Γαλλίας

Mont-Saint-Michel: 1.000 χρόνια από την ανέγερση του διάσημου αξιοθέατου της Γαλλίας
Το Mont-Saint-Michel από ψηλά (φωτογραφία αρχείου) iStock

Τον Ιούνιο συμπληρώθηκαν 1.000 χρόνια από την κατασκευή του μνημείου Mont-Saint-Michel, στη Νορμανδία της Γαλλίας. Αποτελεί ένα από τα θαύματα του δυτικού κόσμου.

Αν πάει κανείς στη Νορμανδία της Γαλλίας, μια παραθαλάσσια περιοχή που βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, τότε χρειάζεται να επισκεφτεί σίγουρα το Mont-Saint-Michel. Μια “βραχονησίδα” στα ανοιχτά της χώρας, η οποία χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1979.

Τις περισσότερες φορές περιτριγυρίζεται από μεγάλη έκταση άμμου, ενώ αποκτά τη μορφή νησιού, μόνο όταν η παλίρροια βρίσκεται σε μεγάλη ένταση. Στο φαινόμενο αυτό οφείλεται και ο χαρακτηρισμός που έχει λάβει ως “το θαύμα του δυτικού κόσμου“.

Παλαιότερα, η προσέγγιση ήταν ιδιαίτερη δύσκολη, εξαιτίας της κινούμενης άμμου και της παλίρροιας. Πλέον, μπορεί να φτάσει εκεί κανείς πολύ εύκολα, μέσω του 900 μέτρων αυτοκινητόδρομου. Ωστόσο, καθώς η κατασκευή της γέφυρας μεταξύ του Mont-Saint-Michel και της Νορμανδίας, δεν σταματά να αποτελεί ανθρώπινη παρέμβαση, δημιουργούνται ορισμένα προβλήματα. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της παλίρροιας, η άμμος δεν μπορεί να απομακρυνθεί όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα την δημιουργία υψηλότερων αμμουδιών μεταξύ της νησίδας και της ακτής.

Mont Saint-Michel (φωτογραφία αρχείου) iStock

Mont-Saint-Michel και αρχάγγελος Μιχαήλ: Πώς πήρε το όνομά του;

Η αρχική ονομασία του Mont-Saint-Michel, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια της Britannica, ήταν Mont-Tombe. Όταν, όμως, τον 8ο αιώνα, ο St. Aubert, επίσκοπος την περιοχής Avranches, είδε ένα όραμα με τον αρχάγγελο Μιχαήλ, έχτισε εκεί ένα παρεκκλήσι. Για αυτό το λόγο, πήρε το όνομα που έχει μέχρι σήμερα. Γρήγορα το Mont-Saint-Michel έγινε κεντρικό σημείο που μπορούσαν οι πιστοί να προσκυνήσουν.

Το αβαείο συνέχισε να κατασκευάζεται από τον 11ο μέχρι τον 16ο αιώνα.

Εσωτερικό του αβαείου Ludovic Marin/AP

Mont-Saint-Michel: Μεγάλη η σημασία του στη γαλλική ιστορία

Το Mont-Saint-Michel έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην ιστορία της Γαλλίας, όπως αναφέρει το CNN. Κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου (14ος-15ος αιώνας), το παρεκκλήσι λειτούργησε ως φρούριο, ενώ κατάφερε να επιβιώσει έπειτα από πολιορκία των Βρετανών για 30 συνεχόμενα χρόνια.

Μάλιστα, τον 18ο αιώνα, που έγινε η Γαλλική Επανάσταση, το αβαείο αποτέλεσε φυλακή. Έως το 1863, 14.000 φυλακισμένοι πέρασαν από τη “Βαστίλη των Θαλασσών”. Η διαφυγή τους ήταν αδύνατη, εξαιτίας της κινούμενης άμμου και της παλίρροιας.

Στη διάρκεια της Belle Époque -ιστορική περίοδος της γαλλικής, βελγικής και ευρωπαϊκής ιστορίας-, πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Mont-Saint-Michel ξεκίνησα σιγά σιγά να γίνεται ένα παγκόσμιο τουριστικό αξιοθέατο, με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Το Mont-Saint-Michel Ludovic Marin/AP

Συμπλήρωση 1.000 χρόνων από την δημιουργία του Mont-Saint-Michel

Φέτος τον Ιούνιο συμπληρώνονται 1.000 χρόνια από την αρχή της κατασκευής του διάσημου παρεκκλησίου της Γαλλίας. Όπως καταγράφει το CNN, για τον εορτασμό αυτού του γεγονότος έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις, όπως συνέδρια, συναυλίες, αλλά και ένα οπτικό θέαμα -σόου με φωτισμούς- με τον τίτλο “Ηλιοστάσιο της Χιλιετίας”, το οποίο θα πάρει μέρος στις 234 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα