Νέες κατηγορίες καταλυμάτων στην Ελλάδα – καλάθι πρωινού στο Νότιο Αιγαίο

Νέες κατηγορίες καταλυμάτων στην Ελλάδα – καλάθι πρωινού στο Νότιο Αιγαίο

Σημαντικές ανακοινώσεις έγιναν στο 2ο Ανοικτό Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, που διεξήχθη την Κυριακή 26 Νοεμβρίου

Μεγαλύτερη οργάνωση παρατηρείται και στο χώρο των καταλυμάτων, πέραν των ξενοδοχείων, στα οποία παρατηρούμε εντυπωσιακές, θετικές μεταβολές τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Ανοικτού Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Metropolitan Expo, ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, Παναγιώτης Τοκούζης, αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις της Συνομοσπονδίας από την πολιτεία, στις πρωτοβουλίες και τα θέματα τα οποία κατέφερε να επιλύσει η διοίκηση της ΣΕΤΚΕ στον ενάμιση χρόνο άσκησης των καθηκόντων της, αλλά και στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων, με κυρίαρχο τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από τα καταλύματα τύπου airbnb. Για τον Φόρο Διαμονής, που θα επιβληθεί από 1η Ιανουαρίου 2018, είπε ότι, στη μοναδική περίπτωση που η Συνομοσπονδία θα συναινούσε στην εφαρμογή του, είναι σε αυτή που θα λειτουργούσε ως ανταποδοτικό τέλος.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει η Συνομοσπονδία προς το αρμόδιο Υπουργείο, στην αλλαγή του φορέα κατοχύρωσης «Διακριτικού Τίτλου», στη νέα κατηγοριοποίηση με ολοκληρωμένη κλίμακα, στη θέσπιση νέων κριτηρίων μοριοδότησης, στην αλλαγή του ενδιάμεσου φορέα Πιστοποίησης και στην αύξηση της δυναμικότητας των τουριστικών καταλυμάτων, από 20 που είναι σήμερα, σε 30, προκειμένου μία επιχείρηση να παραμένει κερδοφόρα υπό επενδυτικό καθεστώς. 

 

Εξάλλου, η ΣΕΤΚΕ, υλοποίησε μέχρι τώρα την κάρτα-μέλους για τους επιχειρηματίες-μέλη της Συνομοσπονδίας, αναβάθμισε την πλατφόρμα, χρηματοδότησε με 1,5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ για επιμόρφωση των εργαζομένων στον κλάδο, δημιούργησε και λειτούργησε το Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης, το «Καλάθι Πρωινού» και παρήγαγε διαφημιστικό σποτ.

Ωστόσο, ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η ανακοίνωση για τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας τουριστικών καταλυμάτων, που θα εξειδικεύονται στον «Τουρισμό Εμπειρίας», καθώς, επίσης, για τη δημιουργία μιας ανώτερης κατηγορίας «elite», αλλά και την κατοχύρωση του brand name «smotel», με το οποίο θα μπορεί να πιστοποιείται μία επιχείρηση, ανεξαρτήτως κατηγορίας και μεγέθους, που θα παρέχει συγκεκριμένες, εξειδικευμένες υπηρεσίες και παροχές προς τους πελάτες της.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση της νέας, πρωτοποριακής υπηρεσίας της ΣΕΤΚΕ, «Καλάθι Πρωινού», που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία έχει ανακηρυχθεί Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 και σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Στο Gastronomy Summit, στο Hall 1 της έκθεσης xenia, έμπειροι chefs από διάφορα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, χρησιμοποιώντας τις καλύτερες πρώτες ύλες και με «οδηγό» τους παραδοσιακές συνταγές των νησιών του Αιγαίου, ξεχασμένες για χρόνια, και γνώμονα την έμπνευση και τη δημιουργικότητα, παρασκεύασαν, μπροστά στο κοινό, αγαπημένα πιάτα της ελληνικής υπαίθρου.

Αυγά με συγκάθουρο, ροδίτικη λαδόπιτα, φουρτάλια (παραδοσιακή ομελέτα με πατάτες και ντόπια χοιρινά), και πολλές ακόμη συνταγές της γιαγιάς, αλλά και τοπικά προϊόντα, όπως μέλι από τη Ρόδο, σιτάκα και πρόβιο γιαούρτι από την Κάσο, τυριά από τη Νάξο, κ.ο.κ., κέρδισαν τις εντυπώσεις και τα καλύτερα σχόλια των παρευρισκομένων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα