Ο επτάλογος του κακού ταξιδιώτη ή τι να μην κάνετε ως τουρίστας
Διαβάζεται σε 9'Το CNN Travel μάζεψε σε μία λίστα τις εφτά χειρότερες ταξιδιωτικές συμπεριφορές, οπότε την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να δαγκώσετε κάποιον αεροσυνοδό ξανασκεφτείτε το.
- 03 Ιανουαρίου 2025 09:54
Κάποιες φορές φταίει η άγνοια. Άλλες φορές, ένα ποτό παραπάνω στο μπαρ του αεροδρομίου. Και μερικές φορές, υπάρχει και η αίσθηση του ότι βρισκόμαστε μακριά από το σπίτι μας εξασφαλίζει και απόσταση από τις συνέπειες.
Το 2024 ήταν η χρονιά που καταγράφηκαν ρεκόρ στον τουρισμό, αλλά και πληθώρα περιστατικών με “απείθαρχους” ταξιδιώτες. Η εποχή μετά την πανδημία έχει φέρει περισσότερους ανθρώπους στους δρόμους, τα αεροδρόμια και τα τουριστικά hotspots από ποτέ άλλοτε.
Όμως έχει φέρει μαζί και αρκετές κακές συμπεριφορές που είναι από ανάρμοστες έως προσβλητικές και ποινικά κολάσιμες
Το CNN Travel συνέταξε μία λίστα με όλα τα “To Don’t” που πρέπει να προσέχουν όσοι σχεδιάσουν να ταξιδέψουν το 2025, βάσει περιστατικών που συνέβησαν τη χρονιά που μόλις αποχαιρετήσαμε.
Δαγκωνιές, ξύλο και βρισιές στα 36.000 πόδια
Παρά τη μείωση των περιστατικών σε σχέση με το ρεκόρ των 5.973 το 2021, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) κατέγραψε πάνω από 2.000 περιστατικά απείθαρχων επιβατών το 2024 – σχεδόν διπλάσια σε αριθμό από την εποχή πριν την πανδημία.
Ένα ζευγάρι αποκλείστηκε από την αεροπορική εταιρεία Cathay Pacific μετά από καβγά για την ανάκληση καθίσματος σε πτήση από το Χονγκ Κονγκ στο Λονδίνο, που κατέληξε σε ξενοφοβικά σχόλια και βία.
Σε πτήση της United Airlines τον Οκτώβριο, ένας επιβάτης επιτέθηκε απρόκλητα σε άλλον επιβάτη την ώρα που εκείνος κοιμόταν.
Τον Ιανουάριο, πτήση της All Nippon Airways (ANA) με προορισμό το Σιάτλ αναγκάστηκε να επιστρέψει αφού επιβάτης δάγκωσε μια αεροσυνοδό. Τον ίδιο μήνα, πτήση της American Airlines προς τη Μοντάνα έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Τέξας, όταν ένας επιβάτης χτύπησε επανειλημμένα μια αεροσυνοδό.
Τον Σεπτέμβριο, ένας άνδρας από την Καλιφόρνια κατηγορήθηκε για απόπειρα στραγγαλισμού αεροσυνοδού της Frontier Airlines και απειλές ότι θα σκοτώσει τους επιβάτες μιας πτήσης προς το Σαν Φρανσίσκο. Τον Φεβρουάριο, άλλη πτήση της American Airlines επέστρεψε στην Αλμπουκέρκη όταν ένας άνδρας προσπάθησε να ανοίξει την έξοδο κινδύνου, ενώ παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και τον Νοέμβριο, όταν επιβάτης της ίδιας εταιρείας, προσπάθησε να κάνει το ίδιο σε πτήση προς το Ντάλας.
Στην Κίνα, πτήση καθυστέρησε τέσσερις ώρες όταν επιβάτης πέταξε νομίσματα στον κινητήρα για “καλή τύχη”. Τέλος, ένας επιβάτης από την Αυστραλία, ο οποίος προκάλεσε λόγω της συμπεριφοράς του την αναστροφή της πτήσης του προς το Σίδνεϊ και την επιστροφή του στο Περθ, υποχρεώθηκε να πληρώσει πάνω από 5.000 δολάρια στην αεροπορική εταιρεία για το κόστος των καυσίμων.
Ζώα, ναρκωτικά και όπλα στις αποσκευές
Όπως κάθε χρόνο και το 2024 οι ταξιδιώτες άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη ακόμα και στο πακετάρισμα, αφού ορισμένοι προσπάθησαν να περάσουν από τον έλεγχο ασφαλείας στα αεροδρόμια ακόμα και ζώα.
Ένας άνδρας βρέθηκε με 100 ζωντανά φίδια κρυμμένα μέσα στο παντελόνι του, ενώ ένας άλλος είχε 300 ταραντούλες δεμένες πάνω στο σώμα του. Στο Ντιτρόιτ εντοπίστηκαν 90 γιγάντια αφρικανικά σαλιγκάρια, ενώ στην Μπανγκόκ, μαζί με άλλα 86 ζώα, βρέθηκε και ένα σπάνιο κόκκινο πάντα.
Εξίσου “δημιουργικοί” ήταν και οι τρόποι που χρησιμοποίησαν οι διακινητές ναρκωτικών για να μεταφέρουν μεθαμφεταμίνες, χωρίς ωστόσο επιτυχία.
Στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες (LAX), ένας άνδρας από την Καλιφόρνια συνελήφθη όταν προσπάθησε να περάσει δύο βαλίτσες γεμάτες με ρούχα καλυμμένα με μεθαμφεταμίνη, συμπεριλαμβανομένης και μιας πιτζάμας αγελάδας.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μία Καναδή συνελήφθη αφού οι τελωνειακοί εντόπισαν πάνω από 10 κιλά μεθαμφεταμίνης αξίας έως 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων κρυμμένα στις χειραποσκευές της, τα οποία είχε “μεταμφιέσει” σε χριστουγεννιάτικα δώρα.
Στο ίδιο αεροδρόμιο, τον Δεκέμβριο, συνελήφθη μία γυναίκα με χειραποσκευή γεμάτη επικίνδυνα αντικείμενα: 82 πυροτεχνήματα, τρία μαχαίρια, δύο απομιμήσεις όπλων και ένα δοχείο με σπρέι πιπεριού.
Αγκαλιές και φιλιά με αγάλματα
Η Ιταλία, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, συχνά βλέπει τα πολιτιστικά της μνημεία και τη χιλιετή ιστορία της να μην τυγχάνουν του σεβασμού που αξίζουν.
Τον Ιούλιο, οι αρχές της Φλωρεντίας αναζητούσαν μια νεαρή γυναίκα που φωτογραφήθηκε κάνοντας μιμήσεις σεξουαλικών πράξεων με ένα άγαλμα του Βάκχου. Οι εικόνες έγιναν γρήγορα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στην αρχαία πόλη της Πομπηίας, που παραμένει παγωμένη στον χρόνο από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., ένας Βρετανός τουρίστας πιάστηκε τον Αύγουστο να χαράζει τα αρχικά του σε ένα από τα 2.000 ετών σπίτια της.
Στη Ματέρα, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μια ομάδα θαυμαστών του parkour από το Λονδίνο προκάλεσε ζημιές σε ιστορικά κτίρια τον Ιούνιο. Το parkour περιλαμβάνει τρέξιμο, αναρρίχηση και άλματα πάνω από εμπόδια – ή, στην περίπτωση αυτή, την καταστροφή τους.
Στην Ιαπωνία, που το 2024 υποδέχθηκε περισσότερους από 33 εκατομμύρια τουρίστες, οι τουρίστες έδωσαν τον… χειρότερο εαυτό τους και αναστάτωσαν τις αρχές της χώρας.
Σε μια ιαπωνική πόλη, οι τοπικές αρχές έβαλαν φράγμα για να περιορίσουν τη θέα στο όρος Φούτζι, μετά από κατακλυσμό τουριστών που άφηναν σκουπίδια και προκαλούσαν κυκλοφοριακά προβλήματα.
Στο Κιότο ελήφθησαν μέτρα κατά των “παπαράτσι τουριστών” που παρενοχλούσαν τις γκέισες. Παράλληλα, τουρίστες συνελήφθησαν για εγκλήματα όπως η βεβήλωση της πύλης ενός ιερού αλλά και η ερωτική επαφή μέσα σε έναν ιερό χώρο.
Σκέψου πριν ποστάρεις
Οι περιβόητες Haiku Stairs στη Χαβάη, με τα 3.922 σκαλοπάτια, χτίστηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έχουν απαγορευθεί στο κοινό από το 1987. Ωστόσο, στην εποχή των social media, οι παράνομες εισβολές στην απαγορευμένη αυτή περιοχή πολλαπλασιάστηκαν, καθώς YouTubers, TikTokers και τουρίστες αναζητούν την τέλεια φωτογραφία.
Οι αρχές, αντιμέτωπες με την κατάσταση, αποφάσισαν να ξηλώσουν τα σκαλοπάτια, σε ένα έργο που κόστισε 2,5 εκατομμύρια δολάρια.
Στην άλλη άκρη του κόσμου, δύο νέες καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις στη Νέα Υόρκη και το Δουβλίνο, συνδεδεμένες μέσω βίντεο σε πραγματικό χρόνο, άνοιξαν τον Μάιο αλλά γρήγορα έγιναν αντικείμενο προβλημάτων.
Αντί οι επισκέπτες να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για επικοινωνία, αρκετοί στράφηκαν σε προσβλητικές συμπεριφορές, όπως η παρουσίαση πορνογραφικών εικόνων ή προσβλητικών χειρονομιών. Το έργο, γνωστό ως “Portal,” έκλεισε οριστικά τον Σεπτέμβριο.
Στα social media, αντιδράσεις προκάλεσε ένα ζευγάρι influencers από την Αριζόνα, που αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τον τρόπο ανατροφής των παιδιών τους, καθώς οι followers πίστεψαν ότι τα άφησαν μόνα σε μια κρουαζιέρα.
Παράλληλα, μια Βρετανίδα τηλεοπτική παρουσιάστρια προκάλεσε θύελλα σχολίων όταν αποκάλυψε ότι επέτρεψε στον 15χρονο γιο της να ταξιδέψει στην Ευρώπη χωρίς συνοδεία.
Όχι γαριδάκια σε εθνικά πάρκα
Η κακομεταχείριση των εθνικών πάρκων των ΗΠΑ συνεχίστηκε και το 2024, με περιστατικά που προκαλούν ανησυχία για τη διατήρηση αυτών των φυσικών θησαυρών.
Τον Αύγουστο, δύο άνδρες από τη Νεβάδα κατηγορήθηκαν για ζημιές σε αρχαίους βραχώδεις σχηματισμούς στο αγαπημένο Εθνικό Πάρκο Lake Mead.
Στο Γέλοουστοουν, το πρώτο εθνικό πάρκο του κόσμου και ένα από τα πιο δημοφιλή της Αμερικής, καταγράφηκαν εντυπωσιακά περιστατικά. Τον Απρίλιο, ένας άνδρας κατηγορήθηκε ότι κλώτσησε έναν βίσσονα, ο οποίος τελικά τον τραυμάτισε. Τον Ιούλιο, ένα αυτοκίνητο με πέντε επιβαίνοντες βγήκε από τον δρόμο και έπεσε σε έναν από τους διάσημους θερμοπίδακες του πάρκου. Ευτυχώς, όλοι κατάφεραν να βγουν με ελαφρά τραύματα.
Το πρόβλημα της ρύπανσης παραμένει έντονο. Ακόμη και μια πεταμένη σακούλα Cheetos μπορεί να έχει “παγκόσμιες συνέπειες” για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως εξήγησε το Εθνικό Πάρκο Carlsbad Caverns σε βίντεο του Σεπτεμβρίου.
Στο Νεπάλ, οι αρχές αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση στο Έβερεστ. Οι ορειβάτες πλέον υποχρεούνται να μεταφέρουν μαζί τους τα απόβλητά τους, καθώς τα σκουπίδια και τα περιττώματα έχουν γίνει σοβαρό πρόβλημα στο υψηλότερο βουνό του κόσμου.
Περίμενε να έρθει η σειρά σου
Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς νέους όρους του 2024 ήταν το “gate lice” – μια προσβλητική αναφορά σε όσους συγκεντρώνονται στις πύλες επιβίβασης πολύ πριν έρθει η σειρά τους να επιβιβαστούν.
Τον Οκτώβριο, η American Airlines παρουσίασε μία νέα τεχνολογία για να μειώσει το φαινόμενο των “παραβιαστών” της σειράς επιβίβασης. Όταν κάποιος προσπαθήσει να επιβιβαστεί πριν από την καθορισμένη ομάδα του, ακούγεται μια ειδοποίηση, αναγκάζοντας τον παραβάτη να επιστρέψει στη θέση αναμονής του – μια “διαδρομή ντροπής” για πολλούς.
Στη Νέα Ζηλανδία, η παραμονή στη ζώνη αποβίβασης από τον χώρο στάθμευσης αποτέλεσε αιτία ανησυχίας, καθώς ένα αεροδρόμιο προχώρησε στη θέσπιση χρονικού ορίου για τις αγκαλιές. Περιγράφοντας τα αεροδρόμια ως “κέντρα συναισθημάτων”, ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Dunedin, Daniel De Bono, δήλωσε ότι “η ομάδα μας έχει δει ενδιαφέροντα πράγματα να συμβαίνουν … όλα αυτά τα χρόνια”.
Στην Αυστραλία, μια δημοφιλής παραλία γυμνιστών βόρεια του Byron Bay έχασε την πολιτική “χωρίς ρούχα” λόγω καταγγελιών για “προσβλητική, άσεμνη ή αντικοινωνική συμπεριφορά”.
Ας μην οδηγήσεις e-scooter στο Airbnb που μένεις
Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας για πολλές χώρες, αλλά το 2024 ανέδειξε τις αρνητικές συνέπειες του μαζικού τουρισμού, με διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη και αύξηση φόρων και περιορισμών για τους επισκέπτες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στη Βαρκελώνη, οι αρχές έβαλαν τέλος στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων σε ξένους τουρίστες. Η Ιταλία απαγόρευσε την αυτόνομη είσοδο σε Airbnb καταλύματα, ενώ το Άμστερνταμ σταμάτησε την κατασκευή νέων ξενοδοχείων.
Στη Μελβούρνη απαγορεύτηκαν οι ενοικιάσεις ηλεκτρικών σκούτερ, η Φλωρεντία απαγόρευσε τη χρήση μεγαφώνων από ξεναγούς, η Πράγα έβαλε τέλος στις περιηγήσεις σε μπαρ, ενώ το Μιλάνο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την πώληση πίτσας και παγωτού μετά τα μεσάνυχτα.