Ο Ιούνιος είναι ίσως ο καλύτερος μήνας για ράφτινγκ

Διαβάζεται σε 4'
Ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη
Ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη iStock

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού είναι ιδανικός για απίθανες “κατεβασιές” στα υπέροχα ποτάμια της χώρας μας.

Ο Ιούνιος είναι ίσως ο καλύτερος μήνας για ράφτινγκ καθώς το ποτάμια είναι ακόμα γεμάτα νερό από τα χιόνια που συνεχίζουν και λιώνουν, η φύση είναι επίσης καταπράσινη και η θερμοκρασία αρκετά ανεβασμένη ώστε να κάνει τις βουτιές στα δροσερά νερά ακόμα πιο απολαυστικές.

Στην Ελλάδα έχουμε καταπληκτικά ποτάμια για ράφτινγκ τα οποία εκτός από διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας έχουν και απίθανη φύση. Όπου και εάν επιλέξετε να πάτε, βορά, νότο ή δυτικά και ανατολικά θα απολαύσετε μοναδικές διαδρομές σε ορμητικά νερά. Δεν έχει σημασία το πού, απλά να πάρετε την παρέα και να τραβήξετε χειρόφρενο σε Λούσιο, Αχελώο, Αώο, Βενέτικο ή όπου αλλού τραβάει η ψυχή σας.

Κατεβασιές στον Βοϊδομάτη

Αν θέλετε ήπιες διαδρομές θα επιλέξετε τον Βοϊδομάτη, μάλιστα συγκαταλέγεται στα ποτάμια της Ευρώπης με τα πιο καθαρά νερά. Η φύση είναι πραγματικά μαγευτική ενώ η διαδρομή περνά κάτω από πέτρινα τοξωτά γεφύρια περασμένων αιώνων. Αν θέλετε να κάνετε βουτιά θα πρότεινα πρώτα να βουτήξετε το χέρι σας στο νερό και αν αντέχετε τα εξαιρετικά δροσερά νερά του κάντε το βήμα.

Το σημείο εκκίνησης της διαδρομής είναι στη γέφυρα της Αρίστης ενώ κλείνει στη γέφυρα της Κλειδωνιάς, ένα μαγευτικό μέρος με πλατάνια που βουτάνε στο νερό.

Στο Λούσιο και τον Νέστο

Ο Λούσιος επίσης δεν θεωρείται από τα πολύ δύσκολα ποτάμια, έχει κάποια δυνατά περάσματα και εμπόδια αλλά γενικά είναι μια διαδρομή που μπορούν να κάνουν και οι πρωτάρηδες. Το φαράγγι είναι πνιγμένο στη φύση και είναι από τις πιο ωραίες διαδρομές. Θα ξεκινήσετε από το γεφύρι του Ατσίχολου, θα περάσετε στον ποταμό Αλφειό και θα τερματίσετε στο πέτρινο Γεφύρι του Κούκου.

Στα βόρεια το αγαπημένο ποτάμι του Νέστου με τις απαλές στροφές έχει να δώσει πολλές όμορφες εικόνες στη διαδρομή καθώς το δάσος σε σημεία μοιάζει νεραϊδένιο. Θα ξεκινήσετε στο ύψος του φράγματος της Πλατανόβρυσης και θα τερματίσετε στη σιδηροδρομική γέφυρα στο Παρανέστι Δράμας. Εύκολο ποτάμι και ο Ταυρωπός στο Καρπενήσι που η διαδρομή περιλαμβάνει και ένα μικρό περπάτημα στον καταρράκτη της Βίνιανης.

Ράφτινγκ στον Άραχθο
Ράφτινγκ στον Άραχθο (φωτογραφία αρχείου) iStock

Περιπέτεια και αδρεναλίνη στον Αώο

Αν τώρα θέλετε κάπως πιο προκλητικές διαδρομές με πιο δυνατά περάσματα θα κατεβείτε τον Αώο. Θα ξεκινήσετε από τη γέφυρα Αώου και θα βγείτε από τη βάρκα στο διάσημο γεφύρι της Κόνιτσας. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι από όλες τις απόψεις είναι αυτό μέσα στο στενό κομμάτι του φαραγγιού με τα επιβλητικά βράχια και την άγρια ομορφιά.

Έντονες συγκινήσεις μπορεί να προσφέρει και ο Άραχθος που τον περιβάλλει το συγκλονιστικό πραγματικά τοπίο των Τζουμέρκων με τα κατακόρυφα βράχια και την πλούσια φύση. Έχει εύκολες και δύσκολες διαδρομές οπότε είναι ιδανικός όταν στην ομάδα υπάρχουν διάφορα επίπεδα.

Φοβερά τοπία στον Βενέτικο

Ο Βενέτικος στα Γρεβενά είναι από τα αγαπημένα ποτάμια για κατάβαση με εναλλαγές τοπίου, πέτρινα γεφύρια και ωραία περάσματα. Από τα ωραιότερα σημεία της διαδρομής είναι αυτό που περνά ανάμεσα από τους λείους βράχους από ψαμμίτη, με τούφες τούφες πρασινάδες γύρω γύρω και πλατάνια και ένα νερό με γαλαζοπράσινο χρώμα που θέλεις να βουτήξεις τώρα!

Οι λάτρεις της αδρεναλίνης θα ευχαριστηθούν και την κατάβαση του Αχελώου ή αλλιώς Ασπροποτάμου, που πηγάζει από το όρος Λάκμος στην Πίνδο. Η διαδρομή περνά από φαράγγια με ψηλά βράχια και καταπράσινες πλαγιές, θα ξεκινήσετε από το φράγμα της Μεσοχώρας για να φτάσετε στα Τερπνά με τη διάσημη πια παραλία του Αχελώου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα