Οδηγός με χρήσιμες συμβουλές για το πρώτο σας ταξίδι στο εξωτερικό

Διαβάζεται σε 4'
Ταξίδι στο εξωτερικό (αρχείου)
Ταξίδι στο εξωτερικό (αρχείου) iStock

Πρακτικές και λύσεις για το πως να προετοιμαστείτε σωστά για τα διεθνή ταξίδια, ειδικά αν είστε πρωτάρηδες.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό ανοίγουν νέους ορίζοντες και σας δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψετε διαφορετικές κουλτούρες και εμπειρίες. Ωστόσο, η σωστή προετοιμασία είναι το κλειδί για να απολαύσετε το ταξίδι σας χωρίς απρόοπτα και στρες.

Η εξασφάλιση όλων των απαραίτητων εγγράφων, η έγκαιρη κράτηση εισιτηρίων και καταλύματος, καθώς και η σωστή οργάνωση της πτήσης και των αποσκευών, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ακολουθώντας μερικές βασικές συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το ταξίδι σας θα είναι άνετο και ομαλό, αφήνοντάς σας να επικεντρωθείτε στην εξερεύνηση και στις αξέχαστες στιγμές. Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να οργανωθείτε για το επόμενο ταξίδι σας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

1. Ελέγξτε τα έγγραφά σας

Πριν κλείσετε τα εισιτήριά σας, βεβαιωθείτε ότι όλα τα απαραίτητα έγγραφα είναι σε τάξη.

  • Διαβατήρια και βίζες: Για κάθε διεθνές ταξίδι, απαιτείται ενημερωμένο διαβατήριο με αρκετές κενές σελίδες για τις σφραγίδες βίζας, ή νέου τύπου ταυτότητα. Κάποιες χώρες, όπως η Αυστραλία και το Βιετνάμ, απαιτούν την έκδοση βίζας πριν την αναχώρησή σας, ενώ η Αμερική απαιτεί επίσης βίζα. Φροντίστε να ενημερωθείτε για τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού σας και να υποβάλετε εγκαίρως τα απαραίτητα έγγραφα.
  • Ιατρικές και άλλες πληροφορίες: Πάρτε μαζί σας αντίγραφα των ιατρικών σας συνταγών, τυχόν πληροφορίες για αλλεργίες στη γλώσσα προορισμού σας και στοιχεία επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης. Καταγράψτε επίσης τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των τοπικών πρεσβειών ή προξενείων για την περίπτωση απώλειας διαβατηρίου ή άλλου απρόοπτου.

2. Κλείστε τα εισιτήρια έγκαιρα

Είναι καλό να κλείσετε τα εισιτήρια σας τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα, αν όχι δύο, για να εξασφαλίσετε τις καλύτερες τιμές. Χρησιμοποιήστε εφαρμογές online για να παρακολουθείτε προσφορές και μην ξεχνάτε να αξιοποιήσετε προγράμματα πιστότητας και ταξιδιωτικές πιστωτικές κάρτες που προσφέρουν εκπτώσεις και οφέλη.

3. Επιλέξτε προσεκτικά το κατάλυμά σας

Αφού κλείσετε τα εισιτήριά σας, το επόμενο βήμα είναι η εύρεση του κατάλληλου καταλύματος. Προτιμήστε κεντρικές τοποθεσίες που θα σας επιτρέψουν να εξερευνήσετε τον προορισμό σας με τα πόδια.

  • Airbnb και VRBO: Οι πλατφόρμες Airbnb και VRBO προσφέρουν προσιτές επιλογές διαμονής με την επιπλέον βοήθεια ενός τοπικού οικοδεσπότη που μπορεί να σας προτείνει μέρη για να δείτε. Αρκετές ταξιδιωτικές κάρτες επιβραβεύουν τις κρατήσεις μέσω Airbnb με μπόνους πόντους.
  • Ξενοδοχεία και θέρετρα: Αν προτιμάτε ξενοδοχεία, μπορείτε να κερδίσετε πόντους μέσω των αντίστοιχων προγραμμάτων πιστότητας που διαθέτουν πολλές μεγάλες διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες και να εξοικονομήσετε χρήματα κατά την διαμονή σας.

4. Διάφορα απαραίτητα

Εκτός από τα βασικά είδη ταξιδιού, υπάρχουν και κάποια λιγότερο προφανή αντικείμενα που μπορούν να σας βοηθήσουν:

  • Ψηφιακή ζυγαριά αποσκευών: Για να ελέγχετε το βάρος των αποσκευών σας, ειδικά όταν επιστρέφετε με αναμνηστικά.
  • Προσαρμογείς ρεύματος: Για να φορτίζετε τις συσκευές σας σε κάθε χώρα.
  • Φορητές μπαταρίες: Χρήσιμες όταν χρειάζεστε επιπλέον ενέργεια για τις συσκευές σας.
  • Ανθεκτικά παπούτσια πεζοπορίας: Για άνετο περπάτημα, ακόμα και σε συνθήκες βροχής.

5. Σωστή προετοιμασία για την πτήση

Την ημέρα της αναχώρησης, βεβαιωθείτε ότι οι αποσκευές σας τηρούν τα όρια της αεροπορικής εταιρείας και ότι έχετε μαζί σας τα απαραίτητα έγγραφα, όπως το διαβατήριο, κ.α.. Στη χειραποσκευή σας, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε φάρμακα, ένα ζεστό ρούχο, ένα μαξιλάρι ταξιδιού και αντικείμενα που μπορούν να σας διασκεδάσουν, όπως βιβλία ή φορητές κονσόλες.

6. Ενημερώστε τον πάροχο της πιστωτικής σας κάρτας

Πριν ταξιδέψετε, επικοινωνήστε με τον πάροχο της πιστωτικής σας κάρτας για να τον ενημερώσετε για τα ταξιδιωτικά σας σχέδια. Έτσι, θα αποφύγετε την πιθανότητα να μπλοκαριστεί η κάρτα σας λόγω ύποπτων συναλλαγών στο εξωτερικό.

7. Κάντε καλό προγραμματισμό

Φτάστε στο αεροδρόμιο τουλάχιστον τρεις ώρες νωρίτερα για τις διεθνείς πτήσεις, καθώς η διαδικασία του ελέγχου ασφάλειας και η διέλευση από τελωνεία και άλλες διαδικασίες μπορεί να πάρουν αρκετό χρόνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα