Οι 7 κορυφαίες εμπειρίες στη Ρόδο που δεν πρέπει να χάσετε

Διαβάζεται σε 7'
Η Λίνδος
Η Λίνδος iStock

Η Ρόδος είναι γεμάτη από μοναδικές εμπειρίες. Από την ιστορική Μεσαιωνική Πόλη έως τις παραλίες στο Πρασονήσι, η περιπέτεια σας περιμένει.

Κάθε βήμα στο νησί της Ρόδου είναι ένα ταξίδι στην ιστορία και τη φυσική ομορφιά. Μεταξύ των γραφικών τοπίων και των μεσαιωνικών θησαυρών, η Ρόδος προσφέρει μια πληθώρα εμπειριών που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη. Εδώ, το παρελθόν συναντά το παρόν σε έναν αρμονικό χορό, κάνοντας κάθε στιγμή μαγική.

Αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πεζοπορικές διαδρομές, όμορφα χωριά, μοναδικές παραλίες, δάση και πάρκα, τρεχούμενα νερά, φαράγγια για διάσχιση και πόσα ακόμα. Υπάρχουν όμως και κάποιες εμπειρίες που είναι απλά οι κορυφαίες, αυτές που πρώτα πρέπει να ζήσετε στο νησί και μετά έρχονται όλα τα υπόλοιπα.

Από τα πέτρινα σοκάκια της Μεσαιωνικής Πόλης μέχρι τις ανεμοδαρμένες ακτές του Πρασονησίου, η Ρόδος σας καλεί να ανακαλύψετε τις κρυμμένες γωνιές της και να βιώσετε την αίσθηση του αιώνιου καλοκαιριού.

Αφήστε τον εαυτό σας να μαγευτεί από την απαράμιλλη γοητεία αυτού του καταπράσινου παραδείσου.

Το περπάτημα στη Μεσαιωνική Πόλη

Μια από τις κορυφαίες εμπειρίες στο νησί της Ρόδου είναι το περπάτημα στην Μεσαιωνική Πόλη, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1988. Θα ξεκινήσετε την περιήγησή σας από το κεντρικό καλντερίμι την Οδό των Ιπποτών η οποία ξεκινά από την Πύλη Αρνάλδου που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και βγάζει απευθείας στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Εδώ που ορθώνονται άθικτα μια σειρά από πέτρινα κτίρια μεσαιωνικής εποχής κάποια ακόμα με τον θυρεό τους εμφανή.

Παλάτι των Ιπποτών στη Ρόδο
Παλάτι των Ιπποτών στη Ρόδο iStock

Πρώτο πρώτο με το που περάσετε την Πύλη αντικρίζετε το Νοσοκομείο των Ιπποτών που πλέον στεγάζει το – πολύ ενδιαφέρον – Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού στο οποίο επιβάλλεται μια στάση πριν ξεκινήσετε την ανηφόρα για το Παλάτι. Ωστόσο μην μείνετε μόνο εκεί. Περιηγηθείτε στα στενά της πόλης για να δείτε βυζαντινές εκκλησίες και παλιά τζαμιά, δημόσια λουτρά, κτίρια σε γοτθικό και αναγεννησιακό ρυθμό που μέσα στο χρόνο υιοθέτησαν άλλοτε βυζαντινά και άλλοτε οθωμανικά στοιχεία, εμπορικά καταστήματα, boutique ξενοδοχεία, χαριτωμένα καφέ, μικρές χαριτωμένες γειτονιές και πολλά ακόμα.

Η Οδός των Ιπποτών στη Ρόδο
Η Οδός των Ιπποτών στη Ρόδο iStock

Στο βόρειο τμήμα της πόλης είναι συγκεντρωμένα τα διοικητικά κτίρια, το νοσοκομείο, ο καθεδρικός ναός, οι κατοικίες των Ιπποτών και του Μεγάλου Μαγίστρου ενώ στο νότιο τμήμα οι κατοικίες των λαϊκών, το παζάρι, οι συναγωγές και οι εκκλησίες.

Στο Πρασονήσι για surfing και kite

Η παραλία του Πρασονησίου είναι μια από τις πιο διάσημες για surfing και kite στην Ελλάδα και όχι μόνο. Πρόκειται για μια μεγάλη αμμουδιά με υπέροχη άμμο και σχολές εκμάθησης surfing και kite. Ακόμα και εάν δεν έχετε καμία σχέση με τα σπορ είναι από τα πιο ωραία μέρη για να μάθετε.

Αν και θα χρειαστεί να διασχίσετε το νησί από τη μια άκρη στην άλλη και να οδηγήστε περίπου στα 90 χλμ., ωστόσο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ρόδου αλλά και να κολυμπήσετε σε μια από τις πιο όμορφες ακρογιαλιές της Μεσογείου.

Στα έξτρα θετικά φυσικά και τα πρώτα σας μαθήματα surfing ή kite ή απλά στο χάζεμα όλων όσων απολαμβάνουν το σπορ τους γεμίζοντας ουρανό και θάλασσα με πολύχρωμα πανιά.

Λίνδος

Στη μέση περίπου της διαδρομής Ρόδου – Πρασονησίου, στην ανατολική πλευρά του νησιού, βρίσκεται ένα ακόμα μοναδικό αξιοθέατο, η ακρόπολη της Λίνδου που εποπτεύει το πέρασμα σε Κύπρο και Τουρκία.

Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από τις Δαναϊδες, τις 50 κόρες του ήρωα των Αργείων Δαναού, που έκτισαν στη Λίνδο ναό της Αθηνάς όταν έφτασαν στο νησί από την Αίγυπτο. Αν και ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής από τη νεολιθική εποχή η περίοδος της μεγάλης ακμής της ήταν στα αρχαϊκά χρόνια δηλαδή μεταξύ του 7ου – 6ου αι. π.Χ. Το δε ιερό της Αθηνάς παρέμεινε διάσημο σε όλη την ελληνιστική αλλά και ρωμαϊκή περίοδο.

O αρχαιολογικός χώρος της Λίνδου εκτείνεται και εκτός της ακρόπολης και περιλαμβάνει μνημεία διαφόρων χρονικών περιόδων τα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε κάνοντας μια χαλαρή περιπατητική περιήγηση σε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο. Όταν τελειώσετε με την περιήγηση πάρτε λίγο χρόνο για να απολαύσετε τη μοναδική θέα που χαρίζει ο βράχος της Λίνδου σε στεριά και θάλασσα.

Το ηλιοβασίλεμα από το Κάστρο Μονολίθου

Στα νοτιοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα σε λόφους και κάπως αμφιθεατρικά είναι χτισμένο το χωριό Μονόλιθος, ένα μικρό γραφικό χωριό με χαμηλά λευκά σπιτάκια με πικροδάφνες και μουριές στις αυλές.

Από την ευρύτερη περιοχή του χωριού, μπορείτε να απολαύσετε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Μπορείτε να πάτε μέχρι το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου ή αυτό του Αγίου Αμβροσίου Ιωάννου Προδρόμου και Τίμιου Σταύρου ή αν θέλετε να είστε πιο κοντά στη θάλασσα να κατεβείτε μέχρι το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Ωστόσο το καλύτερο σημείο είναι αυτό στο Κάστρο Μονολίθου εκεί όπου βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα. Ο λόφος έχει ύψος 289 μ. και η ανοικοδόμηση του κάστρου χωρίζεται σε δυο φάσεις τη βυζαντινή και την ιπποτική, η ακμή του ωστόσο ήταν κατά τον 15ο αιώνα. Από εδώ λοιπόν η θέα στη θάλασσα είναι απλά μοναδική και το ηλιοβασίλεμα από τα καλύτερα που έχετε δει στη ζωή σας. Στα δεξιά αχνοφαίνεται και η Χάλκη.

Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες

Ναι ένα ακόμα κλισέ στη λίστα, και αυτό γιατί είναι must. Δεν μπορεί να πας στη Ρόδο και να μη δεις το πάρκο με τις πεταλούδες.

Η κοιλάδα βρίσκεται περίπου 24 χλμ. νότια της πόλης της Ρόδου και είναι ένα καταπράσινο μέρος με τρεχούμενα νερά που δεν φαντάζεστε ότι υπάρχει στο νησί. Ξύλινα γεφυράκια συναντάνε μικρά ρυάκια, πλακόστρωτα μονοπάτια διασχίζουν το μικρό δάσος και βγάζουν σε λιμνούλες ενώ την εικόνα συμπληρώνουν μικροί καταρράκτες.

Κοιλάδα των Πεταλούδων στη Ρόδο
Κοιλάδα των Πεταλούδων στη Ρόδο iStock

Εδώ το μέρος είναι γεμάτο δέντρα του είδους Liquidambar Orientalis ή αλλιώς Ζητιά και είναι μάλιστα από τα λίγα μέρη στην Ευρώπη που φύεται το συγκεκριμένο είδος στο οποίο βρίσκει καταφύγιο η νυχτόβια πεταλούδα Panaxia Quadripunctari καθώς έλκεται από τη ρητίνη του δέντρου. Αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στον κορμό τους θα δείτε εκατοντάδες πεταλούδες κολλημένες πάνω τους οι οποίες αν δώσουν και πετάξουν και ανοίξουν τα φτερά τους θα κοκκινίσει ο τόπος.

Βόλτα στις ακτές με σκάφος

Νοικιάστε σκάφος και ανακαλύψτε μικρά μοναδικά κολπάκια για βουτιές στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού που είναι πιο άγρια και απόκρημνη.

Πάρτε μαζί σας προμήθειες και περάστε μια ολόκληρη μέρα ανακαλύπτοντας απομονωμένα μέρη για κολύμπι. Μεταξύ του μικρού χωριού Κάμειρος Σκάλα και του Μονόλιθου δε, υπάρχουν μικροί θαλάσσιοι παράδεισοι για ατελείωτες βουτιές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα