Παναγία των Παρισίων: Πλήρης οδηγός για την επίσκεψή σας στο θρυλικό μνημείο
Διαβάζεται σε 6'Η επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για το Παρίσι. Σχεδιάστε την επίσκεψή σας και ζήστε από κοντά την αναγέννηση αυτού του θρυλικού μνημείου.
- 10 Δεκεμβρίου 2024 06:05
Στην καρδιά του Παρισιού, στο Île de la Cité, αναγεννιέται ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του κόσμου: η Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame de Paris). Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 15ης Απριλίου 2019, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα και οδήγησε στην απώλεια του θρυλικού βέλους της, ο καθεδρικός ναός πέρασε μέσα από μία επική διαδικασία αποκατάστασης.
Πριν λίγες ημέρες, στις 7 Δεκεμβρίου 2024, άνοιξε ξανά τις πόρτες του, πιο λαμπερός από ποτέ, έτοιμος να υποδεχτεί εκατομμύρια επισκέπτες που θαυμάζουν την αριστουργηματική γοτθική αρχιτεκτονική του και την ανυπέρβλητη ιστορική του σημασία.
Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για την επίσκεψη στον καθεδρικό ναό: πότε να πάτε, τι να δείτε και πώς να οργανώσετε την επίσκεψή σας.
Ποια είναι η καλύτερη μέρα και ώρα για επίσκεψη;
Η Νοτρ Νταμ ήταν πάντα δημοφιλής, και τώρα, με περίπου 40.000 επισκέπτες καθημερινά, η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. To νέο σύστημα κρατήσεων περιορίζει τους χρόνους αναμονής. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας όπου η κίνηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, και αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, η οποία πραγματοποιείται καθημερινά στις 8:00 π.μ., 12:00 μ.μ. και 6:00 μ.μ. και διαρκεί μία ώρα. Τις Κυριακές, η λειτουργία τελείται στις 8:30 π.μ., 10:00 π.μ., 11:30 π.μ. και 6:00 μ.μ., με τη λειτουργία των 6:00 μ.μ. να είναι η πιο πολυσύχναστη, καθώς προεξάρχει ο Αρχιεπίσκοπος.
Αν ο σκοπός της επίσκεψής σας είναι αποκλειστικά για ξενάγηση, προσπαθήστε να την αποφύγετε κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών. Εάν θέλετε απλώς να εξερευνήσετε το ναό, προτιμήστε άλλες ώρες. Για τους λάτρεις της μουσικής, μην παραλείψετε το ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου κάθε Κυριακή στις 16:00.
Πόσος χρόνος απαιτείται;
Μια επίσκεψη διαρκεί περίπου 35 λεπτά, ενώ αν επιθυμείτε να προσευχηθείτε ή να συμμετάσχετε σε οργανωμένες ξεναγήσεις, ο χρόνος μπορεί να φτάσει τα 45 λεπτά έως 1 ώρα. Οι ξεναγήσεις αυτές επικεντρώνονται στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του ναού, και είναι διαθέσιμες με κράτηση.
Σύστημα κρατήσεων και είσοδος
Το νέο σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων σάς επιτρέπει να επιλέξετε την ώρα επίσκεψής σας, μειώνοντας τους χρόνους αναμονής σε περίπου 30 λεπτά. Αν δεν έχετε κράτηση, η αναμονή μπορεί να είναι μεγάλη. Συνιστάται να φτάσετε 15 λεπτά νωρίτερα από την ώρα εισόδου σας.
Η είσοδος στα κύρια σημεία του ναού (ναός, χορωδία, διάδρομοι) παραμένει δωρεάν, ενώ η πρόσβαση στο Θησαυροφυλάκιο κοστίζει 10 ευρώ.
Τι να δείτε στην Παναγία των Παρισίων
Οι τρεις πύλες εισόδου: Οι επισκέπτες εισέρχονται στη Νοτρ Νταμ μέσω μίας από τις τρεις αψιδωτές πύλες της, με κεντρική την Πύλη της Τελευταίας Κρίσης. Από εκεί ακολουθούν αυτό που ονομάζεται «συμβολική διαδρομή», η οποία αποτελεί την παραδοσιακή πορεία που ακολουθούσαν οι προσκυνητές από τον Μεσαίωνα.
Τα «Mays» της Νοτρ Νταμ
Τα «May» είναι μεγάλης κλίμακας πίνακες που παραγγέλθηκαν από τη Συντεχνία Χρυσοχόων του Παρισιού και προσφέρθηκαν στον καθεδρικό ναό μεταξύ 1630 και 1707. Ωστόσο, η παράδοση της προσφοράς μικρότερων έργων ως «May» ξεκίνησε ήδη από το 1449.
Το θέμα κάθε πίνακα συμφωνούνταν με τους κανόνες του ναού, ενώ πάντοτε απεικόνιζαν «Τα Έργα των Αποστόλων» – σκηνές από τη ζωή των πρώτων μαθητών του Ιησού. Οι καλλιτέχνες καλούνταν να υποβάλουν τις ιδέες τους, μετατρέποντας τη διαδικασία σε έναν άτυπο διαγωνισμό. Συνήθως προέρχονταν από τη φημισμένη Βασιλική Ακαδημία Ζωγραφικής και Γλυπτικής, και η ανάθεση ενός «May» αποτελούσε μεγάλο επίτευγμα για έναν ανερχόμενο καλλιτέχνη, καθώς το έργο του θα εκτίθετο μόνιμα σε έναν από τους σημαντικότερους καθεδρικούς ναούς της Γαλλίας.
Μετά το κλείσιμο της Συντεχνίας Χρυσοχόων το 1708, η παράδοση της προσφοράς «May» σταμάτησε. Σήμερα, μόνο λίγοι από τους πίνακες παραμένουν στην Παναγία των Παρισίων, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου, σε μουσεία καλών τεχνών και σε εκκλησίες ανά τη Γαλλία.
Το Άγιο Ακάνθινο Στέμμα
Το Άγιο Ακάνθινο Στέμμα ανήκει στη συλλογή ιερών κειμηλίων της Παθών, που πιστεύεται ότι είναι αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στη Σταύρωση του Ιησού Χριστού. Στη συλλογή περιλαμβάνονται επίσης ένα κομμάτι του Σταυρού και ένα καρφί, αλλά το στέμμα των αγκαθιών θεωρείται το πιο πολύτιμο και σημαντικό κειμήλιο της Καθολικής θρησκείας.
Παρόλο που τα αγκάθια έχουν αφαιρεθεί και σκορπιστεί ανά τον κόσμο μέσα στους αιώνες, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τον κύκλο από βούρλα δεμένο με χρυσές κλωστές μέσα σε έναν κρυστάλλινο και χρυσό σωλήνα. Το στέμμα σώθηκε από τη φωτιά του καθεδρικού ναού και μεταφέρθηκε στο Λούβρο για ασφάλεια. Σήμερα έχει επιστρέψει στο ναό και εκτίθεται δημόσια την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα, κάθε Παρασκευή της Σαρακοστής και κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι το Πάσχα.
Τι άλλαξε μετά τη φωτιά;
Η φωτιά του 2019 κατέστρεψε τον εμβληματικό βέλος και τη στέγη, αλλά ο κύριος ναός και τα πολύτιμα κειμήλιά του διασώθηκαν. Η ανακατασκευή, που βασίζεται στα αυθεντικά σχέδια του 19ου αιώνα, επαναφέρει την Παναγία των Παρισίων στην πρότερη δόξα της.
Πώς να φτάσετε στη Νοτρ Νταμ
Η πρόσβαση είναι εύκολη με το μετρό (στάση Cité), ενώ για να απολαύσετε μια όμορφη, γραφική διαδρομή μπορείτε να περπατήσετε από τη Γέφυρα Notre-Dame ή τη Petit Pont. Ο ναός είναι κατάλληλος για όλες τις ηλικίες, χωρίς σκάλες ή δυσκολίες για άτομα με κινητικά προβλήματα.