Παξοί και Αντίπαξοι: Διακοπές στο ερωτικό καταφύγιο του Ποσειδώνα με τις παραλίες όνειρο

Διαβάζεται σε 5'
Παξοί
Παξοί iStock

Δύο μαγευτικά νησιά στα Επτάνησα, με γαλαζοπράσινα νερά, ειδυλλιακές παραλίες, γραφικά χωριά και σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.

Τα θεϊκά τοπία τους έκαναν το γύρο του κόσμου και έκαναν εκατομμύρια κόσμου να τα ονειρεύονται. Οι παραλίες τους μάγεψαν, τα χωριά τους γοήτευσαν. Οι Παξοί και οι Αντίπαξοι, πρωταγωνίστησαν στο “Maestro” του Παπακαλιάτη, αλλά και χρόνια τώρα στις καρδιές όσων τα επισκέπτονται και στις επιθυμίες εκείνων που θέλουν να ζήσουν ένα αξέχαστο και γιατί όχι, ερωτικό καλοκαίρι.

Τα δυο μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος των Παξών, είναι πράγματι μοναδικά όμορφα. Όσο κλισέ και αν ακούγεται η περιγραφή τους, είναι αληθινή. Δαντελωτές ακτές, γαλαζοπράσινα νερά και πυκνή βλάστηση από αιωνόβιες ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια. Ο όρος “θεϊκός” που τα συνοδεύει δεν είναι τυχαίος. Ο μύθος λέει ότι ο Ποσειδώνας αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ερωτικό καταφύγιο για εκείνον και την αγαπημένη του Αμφιτρίτη κι έτσι πήρε την τρίαινα του και απέσπασε ένα κομμάτι από την Κέρκυρα. Έτσι απλά και μυθικά δημιουργήθηκαν οι Παξοί.

Βόλτες στο γραφικό Γάιο

Ο Γάιος, η πρωτεύουσα των Παξών, είναι ένα γραφικό λιμανάκι που συνδυάζει την παραδοσιακή ελληνική γοητεία με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Καθώς πλησιάζεις το λιμάνι, το βλέμμα σου μαγνητίζεται από τα πολύχρωμα νεοκλασικά σπίτια και τα καταγάλανα νερά του Ιονίου που σιγοψιθυρίζουν στο ρυθμό της θάλασσας. Η κεντρική πλατεία του Γάιου, με τα μικρά καφέ και τις ταβέρνες, είναι το ιδανικό σημείο για να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τοπικές λιχουδιές, φρέσκο ψάρι και παραδοσιακά εδέσματα. Οι στενοί, πλακόστρωτοι δρόμοι προσκαλούν για ρομαντικούς περιπάτους, ενώ οι μικρές μπουτίκ και τα καταστήματα με τοπικά προϊόντα προσφέρουν όμορφα αναμνηστικά. Η παραλία του Γάιου, με τα κρυστάλλινα νερά και την ήρεμη ατμόσφαιρα, αποτελεί το τέλειο καταφύγιο για να απολαύσεις τον ήλιο και τη θάλασσα.

Σε κοντινή απόσταση από τον Γάιο βρίσκονται τα νησάκια Παναγία και Άγιος Νικόλαος, που μοιάζουν με μικρά φιόρδ. Το τοπίο εδώ είναι μαγευτικό, με τα καταγάλανα νερά να αγκαλιάζουν τα βραχώδη ακρωτήρια και τις πυκνές φυλλωσιές. Τα νησάκια αυτά αποτελούν ιδανικό προορισμό για μια ημερήσια εκδρομή, προσφέροντας καταπληκτικές ευκαιρίες για κολύμπι, κατάδυση και εξερεύνηση. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Κάστρο του Αγίου Νικολάου, που προσφέρουν μια ματιά στην πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Με αφετηρία το Γάιο εκδρομικά σκάφη πραγματοποιούν το γύρο του νησιού και τη σύνδεση με τους Αντίπαξους, το πανέμορφο νησάκι με τις μαγευτικές παραλίες.

Γνωρίστε τα χωριά

Στο βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκεται η Λάκκα, ένας από τους οικισμούς του νησιού, χτισμένος σε έναν κλειστό απάνεμο όρμο. Είναι το δεύτερο λιμάνι των Παξών, με τη βλάστηση να φτάνει σχεδόν μέχρι τη θάλασσα, δημιουργώντας ένα πανέμορφο σκηνικό.

Η Λάκκα στους Παξούς
Η Λάκκα στους Παξούς iStock

Στη Λάκκα θα δείτε το φάρο και την παραλία Πλάνοι, ακριβώς από πίσω, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία της Υπαπαντής.

Νοτιότερα, ο Λογγός, ένα χρωματιστό λιμανάκι, που φημίζεται για τις παραδοσιακές του ταβέρνες. Στον Οζιά, τον Γιαννά και τη Γλυφάδα θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε θειούχες ιαματικές πηγές, με θεραπευτικές ιδιότητες, ειδικά για τους ρευματισμούς. Ο Οζιάς και τα Μαγαζιά είναι δυο χωριά με έντονο παραδοσιακό χρώμα και πετρόχτιστα σπίτια. Μάλιστα, στο χωριό Μαγαζιά ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο έχει μετατραπεί σε Μουσείο Ελιάς, λόγω των απέραντων ελαιώνων που υπάρχουν στο νησί.

Οι μοναδικές στον κόσμο παραλίες

Οι Παξοί και οι Αντίπαξοι, κρύβουν μερικές από τις πιο μαγευτικές παραλίες της Ελλάδας. Οι αμμουδιές εδώ μοιάζουν να έχουν βγει από καρτ-ποστάλ, με καταγάλανα νερά που αντανακλούν τον καθαρό ουρανό και πλούσια βλάστηση που αγκαλιάζει τις ακτές. Η Ερημίτης, είναι μια εξαιρετική παραλία, γνωστή για τα κρυστάλλινα νερά της και τα εντυπωσιακά βράχια που την περικυκλώνουν, προσφέροντας ένα δραματικό τοπίο για τους λάτρεις της φωτογραφίας. Η παραλία Μονοδένδρι είναι η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη παραλία του νησιού, προσφέροντας όλες τις ανέσεις. Τέλος, η παραλία Γαλάζιο, κοντά στον Λογγό, είναι ένας κρυφός παράδεισος με υπέροχα νερά και απόλυτη ηρεμία, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.

Παραλία στους Αντίπαξους
Παραλία στους Αντίπαξους iStock

Στους Αντίπαξους, η παραλία Βουτούμι, με τα εκπληκτικά τιρκουάζ νερά της, είναι ένας πραγματικός παράδεισος για κολύμπι και καταδύσεις. Οι ελαιώνες που την περιβάλλουν προσφέρουν φυσική σκιά και ένα γοητευτικό άρωμα. Η παραλία Βρίκα αποτελεί το απόλυτο σημείο χαλάρωσης. Η ψιλή λευκή άμμος και τα διαυγή, ρηχά νερά την καθιστούν ιδανική για οικογένειες.

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στις εκπληκτικές γράβες, ενάλια σπήλαια με εντυπωσιακούς θόλους, 40 περίπου τον αριθμό, που βρίσκονται στη δυτική ακτή των Παξών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα