Πέντε προτάσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Διαβάζεται σε 8'
Roadtrip στην Τοσκάνη
Roadtrip στην Τοσκάνη iStock

Από τη Μάνη έως την Αγγλία αυτοί είναι κάποιοι από τους must προορισμούς για οδικά ταξίδια το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Φέτος, το 2024 μας επιφύλαξε μια έκπληξη. Αργίες συνδυασμένες ιδανικά με σαββατοκύριακα! Τι καλύτερο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε;

Έτσι λοιπόν, ένα ακόμα τριήμερο ή και τετραήμερο, είναι προ των πυλών και αν δεν έχετε κανονίσει τίποτα, είμαστε εδώ για να σας δώσουμε προτάσεις για καλοκαιρινά μίνι roadtrip! Μιλάμε για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, 22 με 24 Ιουνίου (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα) και έχουμε ετοιμάσει πέντε προτάσεις για οδικά ταξίδια, ένα εκ των οποίων στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα τέσσερα στην Ευρώπη.

Ξεκινάμε με ένα roadtrip μεταξύ Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου. Συνεχίζουμε στην Τοσκάνη της Ιταλίας, Cotsworlds Κυανή Ακτή στη Γαλλία, Κολ στην Αγγλία και αγαπημένη Μάνη στην Πελοπόννησο.

Roadtrip στο BeNeLux

BeNeLux σημαίνει Βέλγιο, Ολλανδία (Netherlands) και Λουξεμβούργο. Το ταξίδι ξεκινάει από τις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του Βελγίου, όπου είναι και η πιο οικονομική εκδοχή για τα αεροπορικά σας εισιτήρια. Αφού φτάσετε στις Βρυξέλλες πρωί, έχετε όλη την ημέρα να εξερευνήσετε την πόλη ξεκινώντας φυσικά από τη διάσημη Μεγάλη Πλατεία, με τη θαυμάσια αρχιτεκτονική. Θα δοκιμάσετε τις γλυκιές κρέπες και τις διάσημες σοκολάτες της πόλης, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε μια στάση για πατάτες τηγανιτές και τοπικές μπύρες.

Η επόμενη ημέρα θέλει αυτοκίνητο και αναχώρηση για το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου με τα μεσαιωνικά τείχη, τα οποία ιστορικά ήταν απόρθητα. Δεν είναι τυχαίο που λέγεται και «Γιβραλτάρ του Βορρά». Αφού περπατήσετε την Κόκκινη Γέφυρα και φτάσετε μέχρι το Μεσαιωνικό Κάστρο πριν μεσημεριάσει είναι η ώρα της ξεκούρασης. Στάση για καφέ στο κέντρο της πόλης, κοντά στον καθεδρικό ναό και επιστροφή στο Βέλγιο, αλλά αυτή τη φορά η διανυκτέρευση θα είναι στην πανέμορφη Μπρυζ, με το με το αρχαιότερο χρηματιστήριο του κόσμου και το μοναδικό ιστορικό κέντρο. Έχετε χρόνο για μια βόλτα το κέντρο και λίγη απογευματινή ξεκούραση. Καθώς θα έχει βραδιάσει, βρείτε ένα ωραίο εστιατόριο με τοπικές γεύσεις και καλό κρασί και το επόμενο πρωί, πριν την αναχώρηση για το Άμστερνταμ, πιείτε το καφεδάκι σας στην κεντρική πλατεία.

Η τελευταία ημέρα είναι αφιερωμένη στο Άμστερνταμ, που κακά τα ψέματα, ένα 24ωρο δεν είναι αρκετό. Αν έχετε επιλέξει να κάνετε τετραήμερο roadtrip, τότε μια διανυκτέρευση εκεί πριν την επιστροφή σας στις Βρυξέλλες για την πτήση, είναι σίγουρα must. H πόλη είναι πανέμορφη και δίνει τη δυνατότητα να την εξερευνήσετε πάνω σε ποδήλατο. Αν αγαπάτε τα μουσεία, εδώ θα έχετε χρόνο να επισκεφθείτε τουλάχιστον 2-3. Ενώ, αν διανυκτερεύσετε στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, οι επιλογές για night life είναι ατελείωτες. Μη φύγετε χωρίς να επισκεφθείτε το Heineken Experience.

Roadtrip στην Tuscany, Iταλία

Το ταξίδι ξεκινάει από τη Ρώμη και με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, η πρώτη στάση σας, η μεσαιωνική Σιένα. Αν είστε της νυχτερινής διασκέδασης, τότε προτείνουμε να μείνετε στην πόλη και το βράδυ. Εναλλακτικά, επιλέξτε να έχετε ως βάση σας ένα από τα χαρακτηριστικά μικρά χωριά της Τοσκάνης όπως το Montepulciano, το Montalcino, την Pienza και να επιστρέφετε εκεί μετά από κάθε σας μονοήμερη.

Η ευρύτερη περιοχή είναι ιδανική για… village hopping, δηλαδή για εξερεύνηση των χωριών της Τοσκάνης. Επιλέξτε διαμονή σε αγροτουρισμό, δοκιμάστε τα τοπικά διάσημα κρασιά της περιοχής, κάντε κάποιο wine tasting αλλά και cheese tasting και ζήστε το ιταλικό όνειρο. Αν και αρκετά τουριστικό, το San Gimignano είναι ένα χωριό που πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμά οπωσδήποτε πριν καταλήξετε στη Φλωρεντία. Γνωστό για τους ψηλούς πύργους του, την κεντρική πλατεία, το gelato artigianale και τις ινσταγκραμικές γωνιές του, δε αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Η τελευταία ημέρα είναι αφιερωμένη στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης, τη Φλωρεντία, ίσως την πιο όμορφη πόλη της Ιταλίας. Πρώτη στάση για καφέ και κρουασάν στο ιστορικό καφέ Gilli, πριν ξεκινήσετε για την Πινακοθήκη Ουφίτσι, με τα έργα τέχνης του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης τα οποία ανήκαν στη συλλογή των Μεδίκων.

Μια στάση στην υπέροχη πλατεία ντε λα Σινιορία, με το αντίγραφο του Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου, στην ιστορική πλατεία Ντουόμο και το Βαπτιστήριο αλλά και στη γέφυρα Πόντε Βέκιο, με τα μαγαζάκια χρυσού βγαλμένα από άλλη εποχή. Το ηλιοβασίλεμα, είναι κοινό μυστικό πως πρέπει να το δει κανείς από την Piazzale Michelangelo, πριν επιστρέψει στο ξενοδοχείο. Επιστροφή, είτε με αυτοκίνητο είτε με τρένο στη Ρώμη και το αεροδρόμιο!

Roadtrip στο Cotswolds, Αγγλία

Πτήση για Λονδίνο, αλλά την πρωτεύουσα της Αγγλίας, δε θα την επισκεφθούμε καθόλου αυτή τη φορά. Ξεκινάμε να ανακαλύψουμε την περιοχή Κότσγουολντς (Cotswolds) με αυτοκίνητο, όπου οι Άγγλοι υποστηρίζουν πως εκεί βρίσκονται τα πιο όμορφα χωριά της Αγγλίας. Επιλέξτε να διανυκτερεύσετε στο Bilbury, στο Malmesbury ή το Burford και το ίδιο απόγευμα, όταν οι περισσότεροι επισκέπτες έχουν φύγει, επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Castle Combe. Ένα χωριό με μοναδική αρχιτεκτονική και ξεχωριστή ομορφιά.

Η επόμενη ημέρα έχει μονοήμερη στο Μπαθ που ήταν γνωστή λουτρόπολη στα ρωμαϊκά χρόνια. Στο κέντρο της πόλης, βρίσκονται τα διάσημα Ρωμαϊκά Λουτρά, τα οποία περιλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η συγκεκριμένη πόλη έχει γίνει γνωστή το τελευταίο διάστημα, και για πολλές σκηνές της σειράς Bridgerton, που έχουν γυριστεί εκεί.

Το ταξίδι ολοκληρώνεται στο Μπρίστολ, μια ζωντανή και δυναμική πόλη στη νοτιοδυτική Αγγλία, γνωστή για την πλούσια ιστορία της και τον πολιτιστικό της πλούτο. Βρίσκεται στον ποταμό Έιβον και διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο εμπόριο και την ανάπτυξη της πόλης από τον Μεσαίωνα. Σήμερα, το Μπρίστολ είναι κέντρο εκπαίδευσης και τεχνολογίας, φιλοξενώντας δύο κορυφαία πανεπιστήμια και πληθώρα καινοτόμων εταιρειών.

Roadtrip στην Κυανή Ακτή, Γαλλία

Για τους λάτρεις της θάλασσας, της καλής ζωής και πιο συγκεκριμένα, της Γαλλίας, ένα roadtrip στην Κυανή Ακτή είναι μια πολύ καλή επιλογή! Με βάση σας την πόλη της Νίκαιας, επιλέξτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο και να κάνετε μονοήμερες εκδρομές. Από το Πριγκιπάτο του Μονακό και το Μόντε Κάρλο, μέχρι το διάσημο Σεν Τροπέ, το Πορτ Γκριμό και τις Κάννες.

Γνωστή για τα υπέροχα τοπία, τις γραφικές πόλεις και τις πολυτελείς παραλίες της, θα σας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή και θα σας συνεπάρει. Για να μην πελαγώσετε, ακολουθήστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, επιλέγοντας τη μία ημέρα να επισκεφθείτε τη Νίκαια, τις Κάννες, το Αντίμπ και το Γκρας:

  • Νίκαια (Nice): Η πρωτεύουσα της Κυανής Ακτής με την εκπληκτική Promenade des Anglais, την παλιά πόλη (Vieux Nice) με τα στενά σοκάκια και τις υπαίθριες αγορές.
  • Κάννες (Cannes): Διάσημη για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, τις πολυτελείς μπουτίκ, τα κομψά εστιατόρια και τις όμορφες παραλίες της.
  • Αντίμπ (Antibes): Γνωστή για το ιστορικό κέντρο της και το Φρούριο Carré, καθώς και για τις όμορφες μαρίνες της.
  • Γκρας (Grasse): Η παγκόσμια πρωτεύουσα των αρωμάτων. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα μουσεία και τα εργοστάσια αρωμάτων της πόλης.

Και την επόμενη ημέρα, επισκεφθείτε το Μονακό, την Εζ και τη Βιλφράνς-συρ-Μερ:

  • Μονακό: Ένα από τα πιο μικρά και πλούσια κράτη στον κόσμο. Το Παλάτι του Πρίγκιπα, το Ωκεανογραφικό Μουσείο και το Καζίνο του Μόντε Κάρλο είναι μερικά από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε.
  • Εζ (Èze): Ένα γραφικό χωριό στην κορυφή ενός λόφου με εκπληκτική θέα στη Μεσόγειο. Επισκεφθείτε τον εξωτικό κήπο και το εργοστάσιο αρωμάτων Fragonard.
  • Βιλφράνς-συρ-Μερ (Villefranche-sur-Mer): Ένα από τα πιο όμορφα λιμάνια της Μεσογείου με χρωματιστά κτίρια και ήρεμες παραλίες.

Η Κυανή Ακτή, προσφέρει επίσης πολλές ευκαιρίες για δραστηριότητες στη φύση, όπως ιστιοπλοΐα, καταδύσεις και πεζοπορία, καθιστώντας την ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν τόσο τη χαλάρωση όσο και την περιπέτεια.

Roadtrip στη Μάνη

Αν τώρα θεωρείτε πως, αν και θα θέλατε ένα last minute ταξίδι στο εξωτερικό, προτιμάτε να μην κάνετε χιλιόμετρα, ενώ παράλληλα η συνεννόηση στη γλώσσα σας, θα είναι πολύ εύκολη αν μείνετε Ελλάδα, η πρότασή μας αυτή, αφορά στην όμορφη Μεσσηνία:

Πρώτη στάση Γύθειο! Ένα γραφικό λιμάνι με πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια. Απολαύστε βόλτες στην προκυμαία και δοκιμάστε τοπικές λιχουδιές στα ταβερνάκια. Συνεχίστε προς την ιστορική Αρεόπολη, με τα πέτρινα σπίτια και τα στενά σοκάκια της. Επισκεφτείτε την πλατεία Αθανάτων και την εκκλησία των Ταξιαρχών. Ιδανικό χωριό και για να το έχετε σημείο αφετηρίας των εξορμήσεών σας!

Την επόμενη ημέρα, κατηφορίστε προς το παραθαλάσσιο χωριό Λιμένι, γνωστό για τα κρυστάλλινα νερά και τα παραδοσιακά ταβερνάκια του. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα θαλασσινά δίπλα στη θάλασσα. Φυσικά, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα σπήλαια του Διρού, ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπηλαιολογικά συγκροτήματα της Ελλάδας. Η ξενάγηση με βάρκα στον υπόγειο ποταμό είναι αξέχαστη.

Η 3η ημέρα έχει Γερολιμένα. Ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό με παραδοσιακά κτίσματα και πανέμορφη θέα. Απολαύστε ένα καφέ ή γεύμα με θέα το λιμανάκι και συνεχίστε προς τη Βάθεια, ένα από τα πιο φωτογραφημένα χωριά της Μάνης. Είναι γνωστό για τους εντυπωσιακούς πέτρινους πύργους του που διατηρούν την παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική. Ενώ, για τους λάτρεις του του trekking, το περπάτημα μέχρι το ακρωτήρι Ταίναρο είναι must!

Η Μάνη είναι ένας τόπος γεμάτος ιστορία, παράδοση και φυσική ομορφιά. Το ταξίδι με αυτοκίνητο σας επιτρέπει να ανακαλύψετε τα μυστικά της περιοχής με τον δικό σας ρυθμό και να απολαύσετε τη μοναδική της ατμόσφαιρα.

Όποιο προορισμό και να επιλέξετε, είμαστε σίγουροι πως θα περάσατε εξαιρετικά! Καλό τριήμερο! Ή μήπως τετραήμερο;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα