Προορισμοί του κόσμου που ‘φθείρονται’ από τον τουρισμό

Προορισμοί του κόσμου που ‘φθείρονται’ από τον τουρισμό

Ανάμεσα σε αυτούς και ένα διάσημο ελληνικό νησί.

Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης είναι ένας νέος ταξιδιωτικός πράκτορας με τόσο μεγάλη δύναμη που μπορούν να αλλάξουν ακόμη και τον προορισμό των διακοπών μας.

Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα χαζεύετε στο Instagram φωτογραφίες φίλων σας σε διάφορα μέρη με αδιάκοπη θέα και δραματικά τοπία, σκεφτείτε ότι πίσω από αυτή την απομονωμένη θέα είναι πιθανό να κρύβεται μια χούφτα άλλων ανθρώπων που περιμένουν με ανυπομονησία να βγάλουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τη δική τους φωτογραφία.

Από την άλλη, η ανάδειξη ορισμένων τόπων από το κάθε κοινωνικό μέσο έχει εν μέρει βοηθήσει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, προσελκύοντας τουρίστες από κάθε γωνιά της γης. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, η μεγάλη προβολή μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στις χώρες και τις πόλεις που απλά δεν είναι εξοπλισμένες να αντιμετωπίσουν την εισροή τουριστών.

Δείτε παρακάτω ποιες περιοχές του κόσμου έχουν φθαρεί από τον τεράστιο αριθμό των τουριστών που δέχονται κάθε χρόνο:

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Η Ισλανδία έχει δει μια δραματική αύξηση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια. Ένας λόγος είναι και το λεγόμενο φαινόμενο Game of Thrones, καθώς πολλοί ταξιδιώτες θέλουν να επισκεφθούν το μέρος ώστε να αποκτήσουν φωτογραφίες από τα δραματικά τοπία που εμφανίστηκαν στη σειρά. Σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα των φτηνών πτήσεων και μερικές πολύ αποτελεσματικές εκστρατείες μάρκετινγκ, η χώρα είναι σήμερα ένας δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός. Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι ντόπιοι διαμαρτύρονται για τους επισκέπτες, οι οποίοι καταστρέφουν το εύθραυστο οικοσύστημα και αφήνουν πίσω τους ένα χάος, καθώς καταπατούν τις -πρώην- ανέγγιχτες φυσικές τοποθεσίες.

ΚΟΥΒΑ

Σύμφωνα με το υπ. Τουρισμού της Κούβας, περίπου 4 εκατ. επισκέπτες επισκέφθηκαν τη χώρα το 2016, σημειώνοντας αύξηση 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τουριστική έκρηξη είχε όμως κάποιες συνέπειες για τους κατοίκους της χώρας, σύμφωνα με τους New York Times, τον Δεκέμβριο του 2016: Η αύξηση των επισκεπτών έχει οδηγήσει στην έλλειψη τροφίμων και των βασικών ειδών διατροφής, καθώς τα τοπικά ξενοδοχεία και τα εστιατόρια αγοράζουν τεράστιες ποσότητες προμηθειών για τους επισκέπτες, ωθώντας τις τιμές στα ύψη και αφήνοντας περιορισμένα αριθμό προϊόντων για τους ντόπιους.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Η Νέα Ζηλανδία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με την Ισλανδία: Τα ανέγγιχτα και άγρια τοπία χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες διάσημες ταινίες, όπως ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και το Χόμπιτ, με αποτέλεσμα να προσελκύσουν ξαφνικά ιδιαίτερο μεγάλο αριθμό επισκεπτών τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι ο τουρισμός είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της οικονομίας της Νέας Ζηλανδίας, καθώς συνεισφέρει 9,7 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της κάθε χρόνο και απασχολεί το 7,5% του εργατικού δυναμικού. Από την πλευρά τους, όμως, οι ντόπιοι παραπονούνται ότι οι τουρίστες δεν σέβονται το περιβάλλον, ενώ η χώρα δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να περιορίσει τα απορρίμματα και τα ανθρώπινα απόβλητα που συχνά αφήνουν πίσω τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΣΤΟ FORTUNEGREECE

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα